Top-ads

ABOUT ME

MAKE UP

The Latest

KEDAI BELON DI SUBANG JAYA | Assalamualaikum semua korang.

Masalah mencari dan membiasa kan diri dengan keadaan Subang Jaya ni masih lagi baru buat liz. Google punya Google pasal kedai belon dekat Subang 1 harap pun tak jumpa orang yang update dekat blog. 

Ada setengah kedai yang ada website pun tapi tak berupdate alamat kedai. Type area Subang Jaya tapi bagi suggestion kedai sehingga ke Cheras, adehla gatal kepala tiba-tiba fikir mana nak cari belon area Subang Jaya ni. 

Belon helium ni dekat GM Klang, yang pink tu RM4 dan yang hitam tu RM8. Mahal ke murah? Liz beli ni sempena nak surprise kan BFF liz.

Tiba-tiba malam semalam housemate liz ajak teman dia cari kedai belon dekat area Subang Jaya. Liz pun tak berapa pasti dekat mana kedainya cuma pernah nampak Party Shop dekat Subang Parade. By the way ada lagi 1 kedai belon dekat Taipan namanya Ballon Buzz tapi tutup dah. 

 Malangnya dah tutup di malam hari.

Makanya kami terus bergerak ke Subang Parade. Masa tu pun dah 930 pm boleh tahan rushing juga la kami ke sana.  Membawa harapan agar Party Shop di sana masih buka. Bila dah sampai tu, lega nampak ada belon helium. Party shop ni berdepanan dengan Mcd dan sebelah dengan escalator.

 Jom pilih belon yang mana 1.

Boleh pilih yang dalam plastic juga dan nanti bawa ke kaunter minta helium. Harga yang ditampal tu dah termasuk dengan harga gas helium.

Yang macam warna pink tu RM6 kalau tak silap. Ada yang RM4.90 tapi kosong. Harganya mungkin mahal sikit tapi untuk last minutes punya kerja better la dari tiada. So good luck to housemate yang nak surprise pada kawan dia nanti. 

Kepada yang tengah google mana nak cari belon area Subang Jaya tu, semoga info ni berguna untuk korang semua. See soon in the next post. Good Nite!


HOLIDAY COLLECTION WONDERFUL DREAM SEPHORA | Assalamualaikum girls and garls. Hi welcome back to my blog. Finally i get back my laptop! Happy to the moon, oh not really yeah because i still didn't fix the keyboard problem. Tunggu ada duit lebih baru tukar keyboard. For a mean while kita guna external keyboard okay. 

Semua orang busy with Holiday Collection bila dah tiba hujung tahun. Secara tak sengaja juga liz termasuk ke Sephora, well orang perempuan selalu bagi alasan tak sengaja masuk dan terbeli. So true! My aim when get into Sephora world is looking for Eyes Palette. 


Bila masuk Sephora ni kena ada target apa yang hendak di cari kalau tidak, korang mesti akan hilang arah bila nampak make up sana sini. Kalau ada cash 1k pun boleh habis tak sampai 1 jam, percayalah itulah perempuan. 

Back to basic. Waceh speaking pulak. Jadi dalam banyak-banyak koleksi yang ada dalam Sephora, liz berjaya menjumpai 1 eyes palette yang diberi nama Wonderful Dreams~ 



Pertama kali ternampak box palette ni pun dah jatuh cinta, ada bintang-bintang. Sesuai dengan jiwa remaja. Didatangi bersama 8 jenis warna natural in 1 box just complete your day and night look. The shades surely to create a stunning look, kalau siang hari liz suka guna warna seperti Toasted Almond. Mix together with Soft Cookie. Nampak natural sangat. Kalau tiba-tiba petang ada coffee meet dengan client boleh tambahkan Pretty Sunshine. Ada glitter-glitter sikit naa kat hujung mata tu. 


Antara warna yang ada :
- chantilly lace
- marron glace
- crystal ball
- midnight swim
- soft cookie
- toasted almond
- pretty sunrise
- hot cocoa

Gambungan warna soft cookie dan juga marron glace. Lepastu tambah sikit hot cocoa dekat hujung. Nama-nama warna eyes palette ni buat rasa lapar pulak. 



Nah tempek 1 gambar syiok sendiri. Kononnya natural look. Non heavy of foundation, memang nampak la parut jerawat den. Jadi dengan cara make up di bahagian mata pastinya mampu membuat perhatian lebih kepada mata berbanding pipi atau bibir. Kalau liz pakai lipstick merah pasti mata korang akan pandang bibir. Jadi dimana bahagian yang kita lebihkan, disitu orang akan tertarik untuk tengok dulu. 

Jom dapatkan Wondeful Dreams sekarang. Sesuai untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia make up. Korang boleh dapatkannya hanya dengan RM39.00 berbaloi kan. Liz bagi 4/5 bintang. Selamat mencuba.
REVIEW: FLOWER LIP & CHEEK KIT W.LAB | Assalamualaikum semua. 

Bukan dalam hati ni je ada bunga dan taman, barang makeup pun liz nak berbunga-bunga dan taman sekali tau. Sebab tengok packagingnya pun dah jatuh cinta apatah lagi di dalamnya tu. Ini ialah makeup kit lip & cheek liz yang pertama okay sebab kebiasaanya liz akan beli berasingan dan mudah nak bawa. 

Tapi memandangkan W.Lab keluarkan 1 makeup kit yang kecil dan kemas macam ni, liz terpikat hati nak cuba. Sebesar genggaman tapak tangan je, masukkan dalam beg pun tak berat memang mudah nak dibawa ke-mana-mana. Selalunya makeup palate kan besar kedabak sikit, memandangkan W.Lab prihatin terhadap orang yang jadikan size sebagai isu maka-nya mereka keluarkan mini packaging yang cute macam ni untuk orang-orang macam liz.


Siapa tak suka packaging warna putih macam ni. Simbolik W untuk jenama ni ditambah sikit dengan bunga di kedua hujungnya. Simple but nice enough!


Warna pun ikut musim. Warna-warna musim bunga yang nak beralih arah ke musim panas.  Sebab tu agaknya W tu menggunakan lukisan seperti akar kayu. Hurmm clever! Taniah W.Lab.


Ada 6 warna kesemuanya. Warna yang memang cantik giler! Bibir sehari boleh bertukar macam-macam warna dengan ada nya make up kit yang slim dan ringan macam ni. 

Mesti korang takut melekit kan kalau benda ni dipakai di pipi? Ternyata tiada minyak dan pakai di bibir atau di pipi semuanya okay. Tapiiii .. liz tak suggestkan untuk kulit yang berminyak dan sensitive sebab tekstur nya sedikit creamy jadi kemungkinan korang yang jenis kulit sensitif tak sesuai. Jangan risau bibir kan ada. Boleh pakai dekat bibir juga dan buatnya sebagai highlighter di bahagian hidung. Kut-kutlah korang nak hidung merah pink sikit macam Uqasha Senrose tu. 




1 lagi nak pesan ni, bila korang nak pilih barang-barang makeup semak dulu bahan-bahannya manatau korang ada alahan daripada salah satu bahan di atas. Contohnya ada orang alergik dengan bunga Jasmine. Jadi pastikan dulu ye yang korang takda alahan dengan bunga-bunga di atas. 

Berminat? Dekat mana nak beli W.Lab Flower Lip & Cheek Kit ni? Senang je sekarang ni semua Online hujung jari je kawan-kawan. Singgah ke website Althea Korea type je dekat Google mesti keluar punya. Sekarang ni harganya ialah RM60.00 ada discount 40% dari harga asalnya ialah RM100.00 




Kasi peluang sikit nak tempek sekeping je gambar saya nih. Liz pakai code Fashion Pink di bibir dan Fashion Orange di pipi. 


Senang kan? Jangan lupa beli dekat Althea Korea. 
REVIEW: ORGANIC NORAH HAIR REMOVAL  | Assalamualaikum adik manis.

Bila tiba masanya nak jimat kos dari pergi ke SPA, apakata kita buat wax ni sendiri dekat rumah. Kalau korang ni pengguna instagram yang tegar mesti perasan dengan jenama organic wax dari Norah ni sebab merata-rata instafemes duk share benda ni. Bukan setakat depa je share tapi selebriti Malaysia seperti Nazim Otman, Nora Danish dan lain-lain lagi. Oh by the way nak ucapkan selamat pengantin baru dekat Nazim. Taniah!


Jangan duk kalut lah risau tak reti nak guna macam mana. Sebab depa akan bagi nota kat korang supaya boleh dibuat rujukan. Apa yang liz dapat ialah 15 helai kain cotton, 4 batang kayu aiskrim tu, dan madu Norah sebotol. 

Cara guna dia pun senang, bukannya susah sangat pun korang baca je la nota dekat atas tu. Cuma nak tunggu madu tu dicairkan je agak lama, korang boleh jemu baju sampai siap dulu. Tak pun makan nasi pun boleh habis 2 pinggan dulu.

  Letak dalam bekas macam ni ye dengan air. Jangan lupa buka penutup tu supaya senang boleh gode-gode tengok dah cair ke belum.

 Dah cair, angkat dan masukkan dalam mangkuk. 
Air panas tadi masukkan sekali dekat dalam mangkuk tu. Supaya dia kekal panas. Kalau tidak madu wax Norah ni cepat beku. Wax ni best sebab tak sakit pun.

Harga dia RM35.00 sahaja. Murah dan boleh guna lama. Ikut korang la nak guna dekat mana sekali pun kalau nak tengok review dan contoh cara-cara yang lebih detail korang sila la ke Instagram : Organichairremoval 

Selamat ber wax ... 

   



PENGALAMAN HIV TEST DI KLINIK KESIHATAN SHAH ALAM | Assalamualaikum semua .. 

Sebelum liz kongsikan pengalaman HIV test liz buat pada Khamis lepas, liz nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam yang menyambutnya. YAY! Selamat Hari Raya.

Alhamdullilah minggu lepas kami berdua dah berjaya adakan masa untuk buat ujian HIV ni bersama-sama. Ada juga kawan liz yang cakap, ngaga-ngada nya liz ni buat ujian HIV pun nak buat sama-sama. Gedik betul! Hahaha sokmo gitu.

 Buku soal jawab dan borang.

Liz boleh je nak buat sendiri tapi sebab rezeki we stay dekat area yang dekat dan kebetulan masa tu dia clear kan AL dia. Why not kan, dan sebenarnya liz rasa mesti ramai yang wish untuk lalui semua proses bersama-sama jika diberikan peluang ni. Melainkan korang PJJ. (Percintaan Jarak Jauh)

Tak pasti sama-ada berpeluang ke tidak untuk dapat nombor ujian HIV di Klinik Shah Alam Seksyen 7 pada hari tu, sebab malan cakap dia baca di someone blog tulis setiap hari hanya 30 nombor sahaja dikeluarkan. Pagi 15 dan petang 15. Tapi tak pasti sekarang ni masih bilangan yang sama atau dah besarkan jumlah bilangan tu.

Masa kami pergi tu after lunch, malan ambil liz dekat pejabat dan lunch sama-sama dekat area Seksyen 7. Sharp pukul 2 dah sampai sana tapi nak cari parking susah, lebih kurang 15 minit juga baru dapat parking. 

Rasa macam dah lama tak bau hospital. Terus ke kaunter pertanyaan dan liz baru sebut saya nak buat "ujian" terus kakak dekat kaunter tu borang dan buku soal jawab. Lelaki punya buku warna biru dan perempuan warna pink. Kami kena tulis nama dalam buku log, masa tu nombor liz ialah 45, mungkin liz orang yang ke 45 untuk ujian HIV pada hari tu. 

Tunggu la giliran untuk membayar.

RM 1 sahaja. 

Dah siap bayar. Bawa borang tadi dan letak di dalam kotak bitu tu. 
Nanti diorang panggil nama dan korang boleh masuk ke dalam bilik tu. 

Laaa ambil darah dekat hujung jari je ke? 
Selalu tengok orang ambil darah siap isi dalam tube lagi. 
Masa masuk ni, Dr. "Jari kanan please" "Result ambil 5.15" 
Liz yang rasa macam baru duduk then dah siap. Urkkk sempat cakap 
"Terima Kasih" itu je. 


Rasa nak tergelak pun ye dengan proses yang sepantas kilat tu. Dalam 1 jam je la siap, then kami balik dulu dan liz sambung buat kerja dulu dekat pejabat. Jam 5.15 baru datang semula ke sini ambil result. 

Bila ambil result ni pun rasa kelakar juga, eah sekeping macam tu, takda pun tulis negative ke positive ke. Cuma ada cop dan tanda tangan. Layankan saje lah sebelum nurse ni campak kasut dia dekat mulut liz yang banyak tanya. Buku yang isi banyak-banyak tadi tidak dipulangkan sebab akan dijadikan simpanan catatan di sana. 

Liz masih lagi terpinga-pinga sebab kenapa dekat blog lain ada yang sekali buat ujian Thalasemia, mungkin ke klinik lain berbeza-beza? Cuma malan cakap, kalau nak buat Thalasemia test dekat klinik biasa pun boleh cuma HIV test memang wajib di klinik kerajaan. 

Korang pula macam mana? Share la pengalaman korang sikit kat bawah komen ni. Nak tahu juga.