TIPS PENJAGAAN KULIT BERJERAWAT | Assalamualaikum semua

Hari ni liz nak share 5 langkah yang korang semua wajib buat untuk dapatkan rutin penjagaan kulit yang sihat. Liz ni lahir-lahir bukan nya terus cantik, kulit comot, berjerawat lepas tu tak pandai bergaya.

Tapi sebabkan kesungguhan yang tak pernah putus asa selagi tak jumpa penawar, liz usaha dan usaha sampai jumpa step skin care yang betul dan produk yang sesuai untuk kulit liz. 


Gambar ni gerun rasa bila teringat semula peristiwa kulit berjerawat disebabkan local produk. Sejak dari tu liz memang tak percaya langsung apa-apa testimoni ataupun iklan local produk ni. 

Pertama : Cleanser - Penting sangat cari cleanser yang sesuai dan bagi improvement pada kulit. Kalau selama 3 hari you alls pakai then kulit jadi miang atau naik merah-merah lagi teruk. Itu tanda tak sesuai. Kalau you alls pakai tak bagi effect apa-apa, ada 2 kemungkinan. 1 mungkin cleanser tu lambat berkesan pada kulit korang, 2 memang cleanser tu macam ada atau tak da pun sama je hehe. Jadi penting cari la cleanser yang boleh buat kulit korang yang kusam tu ceria. 

Kedua : Masker - Wajib pakai masker 2 / 3 kali seminggu untuk tanggal sel kulit mati dan generate sel kulit baru. Kalau tak pakai masker macam mana korang nak buang sel kulit mati tu.

Ketiga : Toner / Freshner - Wajib pakai setiap hari selepas cuci muka untuk segarkan kulit muka dan buang bendansing yang tertinggal semasa mencuci muka.

Keempat : Moisturizer - Kulit kita perlu kan lembabpan untuk menperceptakan process pemulihan. Kalau korang tak pakai moisturizer kulit lambat pulih.

Kelima : Serum - Jangan lupa tempek serum untuk pulihkan kulit yang berparut supaya cepat glowing dan licin.

Setakat ni dulu ya liz share dengan korang, if korang nak liz guide dapat kulit yang sihat semula boleh contact liz dekat link wasap bawah ni ye.


KEDAI JUAL PAKAIAN TEMA ARMY  | Assalamualaikum

Short & Fast!
Okay sebab liz rasa sangat susah sebelum ni nak cari pakaian yang bertemekan army. Since liz dah jumpa tempat yang banyak pilihan, jadi liz decided untuk kongsi kan pada you all semua.


Banyak kan .. ini baru satu kedai tau





Banyak ke atau banyak sangat?
So .... apakata korang pergi ke Kenanga Wholesales KL
Kedai ni semua dekat area 3A dan area 3. 

GPS je okay.
Selamat ber-Army Night la kita.
ANNIVERSARY DINNER DI SUBANG JAYA | Assalamualaikum love 

OMG!
Maaf sangat terlupa nak update pasal 2nd Anniversary dekat blog. Why should i blog this? Sebab liz nak bantu korang semua yang tengah mencari tempat untuk celebrate anniversary la. 

Liz pun gunakan Google untuk mencari lokasi celebration Anniversary, ternyata sekarang ni orang dah kurang ber-blog sebab kebanyakkannya guna kan medium Instagram untuk sharing, tapi dekat instagram ni ada 1 kelemahan sebab susah nak searching bila perlu.

Jadi, the is still Google as a medium untuk informasi. Jadi untuk awak semua yang tak tahu nak celebrate Anniversary dekat mana tu boleh cuba di Hotel Empire Subang. Macam mana liz boleh jumpa tempat ni, sebab liz buka 1 per 1 package dining dekat Hotel di area Subang. So dalam banyak-banyak hotel di area Subang, liz jumpa Empire Hotel punya package lebih menarik berbanding yang lain. 

Liz bila tempah sesuatu tempat tu, liz akan tengok kecantikkan tempat tu dulu. Kemudahan tempat tu juga sesuai atau tidak untuk baby liz. Kalau kita tak da baby & single liz rasa lebih mudah nak pergi mana-mana pun. Tapi bila ada bawa budak kecil ni, kita kena fikir keselesaan dia dan keselamatan dia. Ada je tepat romantik yang lain lebih cantik tetapi kalau outdoor ni korang kena fikirkan nyamuk dan sebagainya. 

Jadi pilihan liz memang nak cari indoor dan dekat dengan rumah. Okay sekarang ni, jom liz share kan gambar liz dan husband bersama buah hati si kecil ni dining dekat Empire Hotel ni pula.


Tahun lepas kita celebrate makan-makan dekat Fish Manhattan je. Tahun ni Muzaffar dah 1 tahun 3 bulan, jadi dah boleh keluar malam. Jadi mami dengan abah bawa Muzaffar makan malam sama-sama. 


HAPPY dapat ikut mami dan abah pergi dating kan.


untuk gambar berdua ni mudah je, bukan Muzaffar yang tangkap kan pun, dia ada je depan kami main lari-lari. Liz guna camera dan gunakan time set.


Seronok berlari!


Pintu masuk dekat dining hall. Mami tengah buat payment.
Mami belanja abah yay.


Mami dan Muzaffar. 
Anak bertuah yang di angkut kemana sahaja.
Selalunya kalau anniversary sebelum ni liz pilih yang dining untuk dua orang. Tapi sebab ada budak kecik ni, liz tukar sikit untuk cuba package buffet.
Buffet dekat hotel ni ada banyak sikit pilihan untuk makan.
Jadi mak-mak pun mudah nak kasi anak makan.

Tu yang Muzaffar dapat chicken fingers, popia la. Macam-macam la lagi ada makanan untuk budak kecil. Bayar untuk dua kepala, tapi makan untuk 3 kepala hihi. Pandai tak mami buat costing? 

Package yang liz ambil ni murah je, RM69 sekepala. 
Liz sebenarnya tak kisah pun dinner dekat mana-mana tapi yang wajib nya, mesti kena ada family photo sebagai kenangan. 

Tempat cantik, selesa, lepas makan nak pergi shopping dekat Empire mall pun boleh. Muzaffar pun seronok main lari-lari dekat sini. 

Selamat ber-Anniversary you alls!
RUTIN SKIN CARE UNTUK NAMPAK BERSINAR & GLOWING | 

Assalamualaikum korang!
Lama dah rasanya liz tak share skin care rutin liz dalam blog ni, so liz rasa untuk tahun baru 2019 ni liz kena share la dengan korang. Benda yang best kena share kan, tak boleh simpan sorang-sorang.

Dah lama tak tulis blog sebenarnya, bila menaip pun kadang-kadang terkaku seketika memikir ayat hihi. Jadi liz harap tahun 2019 ni liz boleh mula kan semula hobi liz yang suka bercerita di dalam blog ni. 

So tahun 2019 ialah tahun liz rasa sangat happy dengan perubahan kulit muka sendiri. Dah lama idamkan kulit yang bersih tanpa jerawat tau. Up and down harungi dugaan kulit breakout ni. Rasa give up sampai terasa murung sangat, nak make up rasa malas bila ada bonjol-bonjol jerawat yang timbul ni. 

Last year, liz selalu nampak seorang perempuan ni selalu share pasal skin care dekat FB. Lama-lama liz tertarik nak tahu lebih, so liz pun PM dia. Dari PM terus liz terjatuh hati dan believe in myself yang liz boleh dapat kulit cantik.

Usaha dan usaha tanpa rasa putus asa, lama ... SETAHUN hasilnya liz rasa puas hati, consistent dan semakin hari liz rasa kulit liz semakin sihat. 


Hi its me Liyliz Yusof

No more acne! No more acne! Liz dah cukup bersyukur sangat-sangat bila dapat kawal jerawat daripada naik seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Since sangat-sangat istiqamah pakai Mary Kay dari January tahun lepas, genap setahun liz menjadi pengguna setia Mary Kay dan secara tak langsung liz dah menjadi sebahagian daripada keluarga Mary Kay. 

Dalam Mary Kay kita ada banyak rangkaian skin care mengikut kesesuaian masalah kulit setiap orang. Jadi liz sendiri memang try & error juga. Tak cukup dengan tu, liz pergi kelas skin care, liz belajar step cuci muka. Liz belajar cara guna product dengan betul dan liz belajar asas basic skin care.

Banyak sangat yang merubah liz, ilmu yang liz dapat dan liz gunakan dan istiqamah untuk terus rajin. Betul lah orang kata "tak letih ke jadi cantik?" sebab nak jadi cantik memang kena rajin you alls.

Jadi kalau korang semata-mata guna cleanser, memang tak cukup you alls. Untuk kulit yang sihat kita perlu 5 basic skin care. Pakai 5 benda ni setiap hari insyAllah cantiklah kulit korang.

1. Cleanser
2. Masker / Scrub (2x seminggu)
3. Toner
4. Moisturizer
5. Serum 


Ini lah dia set Malacep favorite set liz untuk buat kulit liz lebih sihat dan glowing secara semula jadi. Selain set Malacep ni, liz ada tambah supplement skin care juga dari Mary Kay. Kalau jerawat naik pula, liz da standby ubat jerawat Clearproof. Banyak tak banyak, tapi rasa patutlah artis kita tu kulit lawa-lawa sebab dorang sendiri pun memang pakai banyak giler skin care. Jadi liz ni apa lah sangat kan. Baru cukup untuk basic-basic je pun. 

Liz rasatak sabar sangat nak road to glass skin. Skin liz memang lopak-lopak akibat jerawat yang teruk, like now liz sangat berpuas hati dengan product MK yang liz dah pakai sekarang ni. Pores dan parut semakin kecil, liz pun tak perlu filter gambar la uit nak nampak flawless sebab menerima hakikat kulit seadanya tu lebih membahagia kan. Tetapi liz tak nak biarkan ia begitu, liz nak improve ke arah lebih baik.

Dilahirkan comot itu takdir, biarkan comot itu pilihan. Liz tak nak comot sepanjang zaman. Kalau liz boleh cantik, insyallah you alls pun boleh. 

Andai korang nak liz consult kan skin korang, korang boleh whatapps (010-2276292) liz je. Atau follow liz di Instagram okay. Untuk consultation PERCUMA je. 

Liz doakan orang yang baca blog ni, cantik-cantik selalu dan ceria sokmo.


Liz pernah ada kulit macam ni. Tapi liz boleh dapat skin liz seperti di atas. 
Liz yakin, korang pun boleh. 
Believe your journey okay. 
Semua wanita layak untuk menjadi cantik.

Please say NO to merkuri product!

CARA MEMOHON TRANSKRIP DAN SIJIL DI UITM 2019 | 

Assalamualaikum semua!
Sebenarnya tak guna cerita panjang sangat sebab korang yang search ni cari yang utama je betul tak?



Liz dah settle! Korang bila lagi?


Proses nya senang je, cuma masa you alls tu ada ke tidak untuk buat proses ni.
Liz start dari pukul 11 pagi dan selesai pukul 3 petang. Sempat lunch juga la dulu. Not bad la kan.


Boleh apply online / di kaunter :

1. Apply online, korang boleh ke website ini http://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/hubungi-kami.html


Bila muncul gambar di atas anda boleh click seperti di atas untuk permohonan transkrip rasmi dalam talian TETAPI untuk pemohonan scroll / sijil diploma / sijil ijazah korang kena ambil borang di kaunter konvokesyen di Menara Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS).

Jadi kalau untuk mohon transkrip liz rasa takda masalah sebab melalui online pun boleh dan diaorang boleh pos kan untuk korang. Sebab ada 2 pilihan, self collect atau by pos. Cuma sijil je memang wajib self collect tau.

Untuk mereka yang jauh dari Selangor tu, boleh je minta wakil untuk ambil kan borang dan isi bahagian yang perlu. Sebab borang tu depan kaunter je, boleh tanya abang atau kakak dekat kaunter tu. Borang dia warna kuning, macam dekat bawah ni. 


Dah siap isi semua borang ni, boleh buat bayaran dekat Hal Ehwal Kewangan Pelajar / boleh minta pegawai generate bil ni melalui phone call je. UiTM memang bagi kemudahan habis baik dah. Sebab tu sesuai la sangat dengan slogan UiTM di hatiku ni. 

Memandangkan liz datang waktu pelajar cuti sem, jadi memang tak sibuk dan abang kaunter tu bagi penerangan semacam details habis. A - Z la senang cite. Liz doakan abang kaunter terus kan dengan sikap macam tu ye. Happy ex student nak datang UiTM selalu. 

Selesai isi borang, liz terus ke Bangunan Hal Ehwal Kewangan Pelajar untuk generate bil. Dekat kaunter ni pun, liz berbual lama juga, berbual pasal masa depan pun sempat, pakcik kaunter ni siap bagi semangat lagi untuk liz sambung belajar memandangka result cemerlang ni, huhuk katanya dia tau. Bukan liz yang kata. Well grad kelas pertama, should bangga la kan. 

Selesai je dekat kaunter Hal Ehwal Kewangan Pelajar ni, liz dapat contoh cara nak buat bayaran pula. Memang rezeki liz betul hari ni, semua yang liz jumpa bagi tunjuk ajar yang padu!

Atas ni contoh yang pakcik tu bagi, baik kan pakcik tu. Liz doakan pakcik panjang umur tau.

Okay macam ni, bila da dapat nombor bil. Kita kena buat bayaran dekat Kaunter Bank Islam atau kalau ada akaun Bank Islam korang boleh terus transfer tetapi kalau takda akaun Bank Islam, pakcik kaunter tadi nasihat kan liz lebih baik ke kaunter Bank Islam untuk elakkan komplikasi bayaran. 

Dalam UiTM pula ada Bank Islam, jadi tak payah risau, terus je ke buat bayaran. RM 100 tolong disediakan ya untuk scroll dan RM 10 untuk transkrip tu. Buat 2 resit siap-siap isi seperti dibawah ni. Tunggu giliran dan yaaaa buatlah bayaran. 

Selesai buat bayaran, seterusnya kita kena buat akuan sumpah! Okay part akuan sumpah ni wajib pemohon yang buat sendiri. Kena tunjuk IC dan sign dekat pengecop akuan sumpah tu nanti. RM4 je untuk cop akuan sumpah tu. Liz buat dekat Komplek PKNS, tingkat 3. Dekat situ ada 2 firm yang sediakan hikmat Suruhanjaya Akuan Sumpah. Liz pergi ke Persuruhjaya Sumpah Haji Ariffin Mohd Ramli. Lunch time tutup tau 1PM - 210PM. Sila makan dibawah dahulu kalau korang sampai PKNS waktu lunch hour.

Selesai dapat cop akuan sumpah pada borang ni, kita dah boleh hantar semula ke kaunter tempat kita ambil borang tu. Kaunter konvokesyen tingkat 2 Menara SAAS tadi tu. 

Atau .... sesiapa yang berkejaran untuk balik ofis. Boleh je email salinan IC, Borang Kuning (permohonan scroll) dan bukti resit bayaran ke email norzuwainah@salam.uitm.edu.my & call di talian 603-5544 3116 bila da siap email nanti. 

Tunggu dalam 5 hari, insyAllah siap lah tu nanti. Abang kaunter yang bagi liz borang kuning tu pesan, sebelum datang call dulu tanya dah siap ke belum. Dah siap baru datang ...

So itu je step nya. Hope membantu korang semua.
Liz terpaksa buat ni semula sebab sijil liz terbakar akibat kebakaran rumah 2 tahun lepas. Semoga perjalan hidup akan datang lebih dipermudahkan, Amin3.

Kesimpulan step seperti di bawah:

1. Mohon transkrip online
2. Mohon scroll, ambil borang kuning di kaunter
3. Generate bill di kaunter hal ehwal pelajar / mohon generate by call
4. Buat bayaran di kaunter Bank Islam / Bank Islam online
5. Buat akuan sumpah dan cop di borang kuning
6. Hantar borang kuning, ic dan resit di kaunter / melalui email

Liz harap membantu dan memberi sedikit gambaran pada korang yang tengah usaha untuk memohon tu.


TEMPAT MAKAN BEST BUKIT JELUTONG | The Hdeout Cafe

Assalamualaikum you all! FUH .. agak-agak ada yang terkejut ke kalau GOOGLE pasal Bukit Jelutong keluar blog i ni? Kut-kut la ada office mate yang tengah Google tu. Hang tengah cari tempat makan best ke?

Memandangkan Bukit Jelutong ni memang banyak giler tempat makan best, liz rasa rugi kalau liz tak blog kan. Untung-untung dapat juga sangkut income google adsence dekat entry ni 10 20 USD ke kan. Yaa .. ofcoz money. 

Semalam girls-girls ni buat la 1 plan untuk meraikan seorang rakan kerja yang bakal menamatkan zaman bujang tak lama lagi. Sekarang ni, semua benda nak kena ada shower showering ni. Bukanlah nak kata ikut budaya barat ke apa, tapi tak salah kan membahagiakan orang lain. Hah kongsi kebahagian tu bagus, tapi mohon kebahagian yang halal yek!


In Front of The Hideout Cafe Bukit Jelutong


Nice place! Nice food too!


Picture and picture lagi


Me Myself yang terlupa status ada anak 1 untuk 10 minit.


And selfie lagi.

Cari makanan ye? Sorry this time bateri i dah habis, so masa makanan sampai I dah tak dan nak ambil gambar. Tapi makanan superb dan harga boleh sedang-sendang saja, like mine Fettucini Carbonara RM20 & Ice Lemon Tea RM6

InsyAllah in future more food review coming soon. Trying my best untuk balance kan kerja, rumah, anak, sumai & i love the most is BLOGGIng. 

REVIEW: PRODUK DR MURAD BAGUS KE TAK | 

Assalamualaikum beautiful.

Familiar kan dengan produk Dr Mudah? Nak cantik tapi tiada usaha? Kebelakangan ni, liz kerap dikelilingi dengan wanita yang suka bertangguh bila nak melakukan sesuatu. Korang tahu tak yang penangguhan tu merupakan 1 kerugian yang besar untuk diri sendiri.

Dilahirkan sebagai wanita, kita memang kena cantik. Faham tak? Faham tak?


Liz busy sangat you alls, maaf na lambat kongsi dengan korang pasal Produk Dr Murad yang liz dapat ni. Dua produk ni dirumus khas untuk mereka yang ada masalah jerawat. Selalunya golongan yang ada masalah jerawat ni akan terjadi dekat mereka yang berusia dalam lingkungan 18 - 26 tahun macam tu. Tetapi ada juga yang bernasib tak baik, jerawat naik sehingga umur mereka 30 - 40 an tau. 

Produk pertama yang liz kenalkan kepada korang ialah,  Outsmart Blemish Clarifying Treatment.

Outsmart Blemish Clarifying Treatment ni ialah sebenarnya serum special untuk jerawat. Dapat membantu mengawal jerawat dalam masa 1 minggu sahaja. Kandungan (OBCT) ni ada salicylic acid bersama lysophosphatidic, hydroxydecanoic, sebacic dan glycolic acids dengan teknologi Penta-Acid untuk membantu menghilangkan jerawat yang disebabkan bakteria, kulit berminyak dan bintik-bintik hitam, kandungan bahan-bahan ni kalau korang nak tahu tidak mengeringkan kulit dan tidak meninggalkan rasa gatal-gatal. Sebab ... selalunya ubat jerawat ni memang akan mengeringkan kulit tapi (OBCT) sebaliknya.

Kulit yang berminyak memang sesuai cuba ni, sebab kulit orang yang berminyak lah kerap terjadinya jerawat ni. Jadi serum ni sesuai untuk digunakan seluruh muka walaupun tanpa jerawat, seeloknya pakai kalau dulu korang da biasa ada jerawat tapi bila stop makan ubat jerawat naik kan? Jadi untuk elakkan naik jerawat, baik kita mencegah dengan menggunakan serum cegah jerawat ni.


Teksturnya warna biru cair dan sejuk bila kena kulit. Bila you all sapu dia tak rasa melekit pun sebab based dia macam air tau. Memang selesa lagi-lagi untuk yang kulit berminyak tu.



Next, liz ada Nutrient Charged Water Gel ialah merupakan pelembab sepantas kilat untuk kulit yang kering, kusam, selaju 30 minit je. Laju kan? Selalunya kita akan rasa tak best bila kulit kering, kusam ni, perit sangat rasa dia. Jadi penting kan pelembab muka ni? Masih ramai golongan yang tak pakai pelembab, sebenarnya pelembab la sangat penting untuk elak kulit kita ni kedut dan cepat tua. Jadi penting nya pakai pelembab untuk kunci kelembapan kulit kita kerana sinaran matahari.





For Non-Blemish Skin:
1)    Outsmart Blemish Clarifying Treatment (https://www.murad.com.my/outsmart-blemish-clarifying- treatment)

2)    Nutrient Charge Water Gel (https://www.murad.com.my/nutrient-gel-moisturizer)