Top-ads

ABOUT ME

MAKE UP

The Latest

SELESAI HANTAR BAJU NIKAH | Assalamualaikum semua 

Akhirnya kain songket yang dibeli dekat Gulatis tiga bulan lepas dah pun sampai ke tangan tukang jahit. Punya lama liz simpan kain tu sebab masih tak jumpa tukang jahit yang tawarkan harga upah yang berpatutan. 

Tapi kedai yang liz hantar ni bukan setakat berpatutan pada liz harga nya murah dari yang dijangka. Bayangkanlah bulan lepas liz pergi ke Semua House tanya upah jahit baju kebaya moden guna kain songket ni berapa. Kemudian dia cakap RM400.00 berpeluh dahi bila dengar upah jahit sahaja macam tu. Belum lagi tambah beading dan lace. 

Cadangnya nak hantar dekat area Selangor atau KL supaya senang nak pergi tengok, tapi bila harganya macam tu. Liz pun buat keputusan untuk cari tukang jahit di Pahang. Tiba-tiba baru teringat hari tu liz ada update pasal tukang jahit yang jahit baju ala Mira Filzah tu. Terus ajak alan balik Temerloh minggu ni, sebab takut dilengah-lengah nanti tak sempat pula baju tu siap. 


Dan yeah ofcoz liz sangat excited dan tak sabar tunggu baju ni siap. Liz sebenarnya tak pandai sangat nak meet match lace dan warna beading ni jadi masa datang sini kita sama-sama bincang. Liz jarang tempah baju jadi liz tak dapat bayangkan permintaan liz tu akan jadi cantik ke tidak. 

Nasib baiklah kakak ni dia mendengar dan cuba membayangkan untuk liz cantik ke tidak warna manik dan lace tu. By the way, liz tak beli lace pun sebab tak tahu lace macam mana yang sesuai, mujur lah akak ni ada warna lace yang banyak untuk di meet match, tengok liz suka ke tidak. 

Liz ada juga print contoh pattern baju yang liz nak tu jadi lebih mudah tukang jahit faham apa liz nak. Masa liz cakap baju ni saya nak buat baju nikah, dan liz dah boleh agak mesti reaksi dia sama macam kawan liz. Hahahahaha. Macam weh dah kenapa nak nikah pakai songket. Sanding pakai apa? Songket juga? Sebenarnya taste liz ni ala-ala klasik sikit. Tak tahu lah kenapa liz tak berapa gemar kain lain. Bila liz cakap liz nak pakai sanggul yang kat kepala macam dulu-dulu. Ingat lagi masa liz cakap macam ni semua kawan liz tengok liz dan cakap "weh ko nikah nak bersanggul bagai kenapa, lainlah sanding" Oh ye juga kan, nanti kalau aku tunduk salam suami aku tak pasal sanggul aku tercucuk hidung dia kan. Dahlah liz sejenis clumsy dan kelam kabut macam-macam boleh terjadi nanti.


Ni contoh yang liz suka. Cantik! 


Oh nanti liz kena datang lagi untuk hantar shawl dan apa ke nama yang pengantin pakai kat kepala tu kain panjang-panjang tu. Ala blur pula malam ni. Haaa! Veil. Adehlah otak hari ni. Dan nak hantar baju lelaki juga, sebab baru hantar samping je dekat sini dan corak samping tu sama dengan kain songket liz. Kata geng, kena la sedondon, kan Alan?

Contoh kain yang perlu untuk misi mencari kain veil dan shawl.

Kalau korang nak tengok baju macam Mira Filzah yang akak tu jahit korang boleh tengok ke SINI. Cantik tau, liz dah cuba. Hehehe. 



BUTIRAN BUTIK:

Tel: 013-9211213
CT SUTERA COLLECTON 
NO.20 TKT 1, JALAN SUDIRMAN 4, 
28000 TEMERLOH, PAHANG DARUL MAKMUR.

See you guys in the next post.
#getmarriedsoonjourney

Jom Kita Lari Sayang | Hi Assalamualaikum semua.

Kelam kabut! Semakin hari semakin dekat dengan majlis perkhawinan, semakin difikir semakin rasa gementar. Setiap detik yang berlalu dirasakan sungguh bermakna untuk dilalui bersama #gelinya. Dalam kesibukkan menyiapkan segala urusan majlis perkahwinan yang bakal tiba tak lama lagi macam-macam benda liz tak buat lagi. Kadang-kadang rasa nak LARI dari kesibukkan ni. Pernah rasa macam ni tak?




Liz   :  “Awak jom kita lari.” 
Alan : “Kita nak lari ke mana?”

Argh sudah! Ajak lari tapi tak tahu nak lari ke mana. Kebetulan minggu lepas Kak Lily tanya ada sape-sape nak lari tak? Me! Me! Nak! Nak! 

Kalau Kak Lily tak bagitau liz mesti liz tak tahu yang Shokubutsu akan anjurkan Larian Bersama Yang Tersayang Sempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara pada bulan Oktober nanti. Jadi liz rasa rugi pula kalau liz tak kongsi dengan semua pembaca blog liz pasal Be My Reason Shower Run 2016 ni.





Be My Reason Shower Run 2016 diadakan bagi meningkatkan kesedaran tentang pemeriksaan sendiri payudara semasa mandi. Bakal menjadi satu larian yang berbeza dia mana para peserta digalakkan untuk berlari bersama pasangan mereka sebagai simbolik penyebab mereka melakukan pemeriksaan sendiri payudara semasa mandi. Acara ni akan diadakan pada 9 Oktober 2016 di The Arch, Bandar Rimbayu Shah Alam bermula jam 7 pagi.

Dengan adanya acara larian macam ni liz yakin rakyat Malaysia akan semakin peka terhadap langkah awal untuk mencegah kanser ni. Selain itu juga, kempen larian ini mampu memberi kesedaran kepada kita semua tak kira lelaki atau perempuan untuk lebih peka terhadap pemeriksaan payudara ketika mandi. 

Acara yang bakal dianjurkan ni juga mendapat sokongan penuh oleh Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia (NCSM), kalau korang nak tahu acara larian bertemakan mandi merupakan yang pertama dilakukan di Malaysia okay.

Jom kita lari sama-sama, boleh lari dengan Beto Kusyairy sekali tau. Pelakon macho tu siapa la tak kenal kan, pada hari kejadian tu nanti Beto akan berlari bersama-sama isteri tercinta tanda sokongan dan semangat untuk isterinya yang pernah mengalami pengalaman menakutkan apabila dapati ada ketulan di payudaranya. Sebab kadang-kadang kita memang tak sedar kalau kita tak buat pemeriksaan sendiri semasa mandi ni. Termasuklah liz sendiri, bila ada kempen macam ni baru mula rasa peka terhadap kesihatan sendiri. Semoga kita semua dijauhkan daripada penyakit ini. InsyAllah.


Butiran Be My Reason Shower Run:

Tarikh         : 9 Oktober 2016, Ahad
Masa           : 7.00 pagi – 10.00 pagi
Tempat        : The Arc, Bandar Rimbayu, Kota Kemuning, Shah Alam
Yuran          : RM50 / seorang, RM90 / 2 orang satu kumpulan
Pendaftaran : Melalui online di http://pacerssport.my/shokubutsubemyreason.

Pengumuman untuk semua pembaca blog liz, liz ada 3 tiket FREE untuk diberi kepada korang yang berminat untuk turut serta dalam acara ni nanti. Agak-agak korang ada masa lapang tak pada tarikh di atas tu?

Kalau tak buat apa-apa meh la komen dekat bawah post ni “BE MY REASON SHOWER RUN 2016” & tinggalkan butiran email nanti kita buat cabut undian. Semua peserta akan menerima T-Shirt, sebuah pingat, sijil dan cenderahati termasuk baucer diskaun Mammogram/Ultrasound Payudara/Ultrasound Prostat daripada BP Healthcare Group dan minuman akan ditaja oleh Umbro-Isotonic Drink daripada Ace Canning Corporation Sdn. Bhd.

Notes: 
Sekiranya korang terpilih, korang kena ambil Race Kit ni sendiri tau.

Race Kits Collection Details:
DATE : 7th & 8th October 2016 ( FRIDAY & SATURDAY)
TIME : 11.00 a.m. - 5.00 p.m
VENUE : The Arc @ Bandar Rimbayu (Next to Kota Kemuning, Shah Alam)

Kalau korang tak terpilih sebagai pemenang jangan lah susah hati, masih boleh turut serta dalam acara larian ni. Rujuk butiran di bawah ni ye:


Code
Participating Type
Category
Starting Time
Entry fees**
Distance
A
B
On-Line
Men Open     (Individual)
Women Open (Individual)
7.30 am
RM 50* per pax + RM 3 on-line registration fee
5KM
C
On-Line
Men or Women Open (Pair or Couple)
7.30 am
RM 90* per pair/couple + RM 3 on-line registration fee

5KM
D
Corporate Registration
Men or Women Open
(Group of 10 & above)
7.30 am
RM 45* per pax with NO on-line registration fee
Use form attached and send to by Sep 10, 2016
5KM
*     RM 10 per every registered pax will be contributed to National Cancer Society Malaysia

Jom kita lari sayang. 
#loveyouall



CARA TUKAR TAC i-AKAUN KWSP | Assalamualaikum semua. 


Hari ni ni kelam kabut la bila nak masuk i-Akaun terlupa password, terlupa pula username. Sebenarnya tidak menjadi isu besar kalau terlupa dua benda ni sebab korang boleh request tac untuk fix kan semula maklumat yang korang terlupa tu. 






Tapi macam mana kalau tac number pula dah tak guna? Itu masalah besar liz, sebab liz dah tak guna number yang didaftarkan di tac kwsp tu. Macam mana nak buat ni???? Nak baca fakta panjang-panjang dalam web KWSP memang malas. 



Jadi hari ni liz buat cerita short info untuk korang semua. Lagipun liz ni pun pelupa nanti bila update ni boleh buat rujukan untuk diri sendiri juga. 



Langkah mudah: 



1. Call : 03-89226000 (8am -6pm) 

2. Pilih number 3 untuk i-Akaun
3. Selamat bercakap dengan operator KWSP untuk beberapa langkah pengesahan. 


Siap. Dah boleh check amount dekat KWSP dah boleh rumah ke belum ni.
 Jeng-jeng. 



KAD JEMPUTAN KEPADA MY KELIP - KELIP "BRIDESMAID" | Assalamualaikum 

Clap! Clap! Clap! Excited sangat bila fikirkan majlis kahwin kami dah dekat. Last week liz buatkan kad jemputan untuk bridesmaid liz, macam ngada-ngada lah nak sweet-sweet dengan diorang. Tak sabar sangat nak tahu apa reaksi diorang bila terima kad liz ni nanti. 


Masa nak pilih bridesmaid ni kena recall semula kawan-kawan yang betul-betul kenal liz sebab tak semestinya kawan yang sentiasa dekat dengan liz ni tahu perangai sebenar liz macam mana. Hantu ke tidak liz ni? Maksud kenal diri liz tu, tahu family liz, kenal mak ayah liz, yang tahu perangai liz manja dan sensitif ni macam mana. #admitit Senang nak communicate dan kalau nak minta tolong diorang senang tak berkira dan no excuses ha itu la yang lagi best. Liz ada wasap juga beberapa kawan tanya boleh tak avail date 1 2 & 3 ni. Syukurnya bila diorang reply kata okay'  dan tiba-tiba diorang lagi excited dari liz, masing-masing dah mula plan untuk avail kan 3 hari dengan liz. Sorry girls trouble you guys, tapi memang nak sangat korang ada masa tu nanti. 

1. Berinai
2. Nikah
3. Sanding

Bridesmaid ni bukan semata pakai cantik-cantik posing atas pelamin, bawak dulang dan senyum-senyum tau. Tapi lebih dari separuh diri liz sebab liz takda adik beradik, diorang ni dah macam kakak dan adik pada liz. Jadi nak menunjukkan liz betul-betul nak diorang ada dengan liz, liz buat invitation card bridesmaid. Sekurang-kurangnya mereka tahu yang mereka betul-betul penting pada liz. Kalau boleh ramai lagi liz nak ajak, tapi ada kawan yang dah kahwin, tengah pregnant dan kos juga diambil kira. Sebab tu liz pilih 4 orang je, hope kawan-kawan yang lain jangan la terasa ye sebab ada juga yang dah bekerja susah nak avail mula hari Jumaat tu nanti. Doakan liz dimurahkan rezeki nanti banyak budget sikit kita buat event lain pula ye kawan-kawan. #cheese 

Jom mula buat kad:



Gunting, kertas warna, gam, dolly paper (kedai kek) dan ribbon.



Lipat dolly paper tu separuh. Rujuk gambar dan garisan panduan.


Lipat lagi sampai jadi tiga segi.



Buat banyak-banyak. Liz buat 4 je untuk 4 orang bridesmaid liz.


Buat la baju comel-comel macam  ni.


Lepas tu gam dekat atas skirt. Dah siap gam semua, boleh ikat dengan ribbon warna kesukaan korang. Liz offcoz la suka pink!


Untuk diri sendiri saja-saja ngada buat. Baju nikah la konon-konon.



Buat sampul siap-siap. Sampul pun liz custom made sendiri.
Kandungan ayat dalam kad tu:

 NAMA, will you be my bridesmaid? If your answer is YES please tag me on Instagram tapi ada pula kawan liz yang takda instagram, aigoo okayla FB pun boleh. Haha!

Sedia untuk di pos.


Liz guna setem 80 sen katanya 5 hari sampai.
 Dan sememangnya benar, dalam tempoh 5 hari liz dapat wasap dan tag dekat ig dari kelip-kelip liz ni. 

#getmarriedsoon
#behappy 





SILAP MAKAN DAN HORMON TERGANGGU |

Hi to my special readers, my acne journey story will never comes to end. Berharap untuk tamatkan perjalanan acne journey dengan macam-macam cara kecuali UBAT sebab ubat ialah option yang terakhir liz akan pilih sekiranya cara lain tak berhasil. (Tapi ambil juga antibiotik sebab takut merebak)

Well guys, liz tak larat nak recap 1 year ++ punya story, kalau korang new dekat blog liz, korang boleh baca entry di bawah #acnejourney story. My acne was gone like gone forever dekat area dagu except pipi sebab I tend to have like 1 or 2 small spot dan liz tak terkesan sangat dengan kehadiran tu sebab still can cover up with makeup. Bila benda ni jadi dekat dagu sepenuhnya like got more than 2 3 macam janggut liz dah rasa something went wrong to myself. Bila kita kulit sensitif, pakai apa atau makan apa senang dapat reactions. 

Liz selalu nasihat dekat orang melalui blog liz, selalu cuba untuk bagi korang rasa jangan putus asa but when it turns back to me again. Liz rasa penat, liz rasa dah buat yang terbaik to take care all things tapi kena redha dan usaha lagi to clear masalah ni.

My dreams ialah getting clear skin before getting married tapi sekarang ni its breakout again. Sabtu lepas liz ke Klinik dan Dr. bagi liz antibiotic dan Accutane tapi liz tolak untuk ambil Accutane sebab rasa no point makan. Accutane/Isotretinoin  ni untuk bantu kurangkan minyak dekat muka dan pengawalan jerawat. Kesan sampingan kalau makan pill ni korang akan rasa kulit kering, kalau kurang minum air bibir akan pecah. Kadang-kadang akan rasa depression tau. Lagi 1 Ko Skin Care Specialist harganya mahal, dan semestinya liz nak simpan duit untuk kahwin.

Second Day After Extraction (Facial Treatment)
Yang kotor semua dah buang.

Tapi liz tak boleh deny yang badan liz tetap perlu kan ubat untuk bantu antibody liz fight keradangan yang liz hadapi sekarang ni. Benda yang liz tak boleh makan, tapi liz termakan tapi liz sendiri tak pasti benda tu ada atau tidak dalam nasi lemak tu. Cuma liz dah lama stop makan nasi lemak, tapi last 2 weeks, macam kegiler-an liz tapau setiap hari nasi lemak. SETIAP HARI. Mungkin kalau sebulan sekali pun okay tapi sebab last week period datang lewat, makan pun nak macam-macam sebab I really thought my skin ni dah gagah nak lawan semua tu.

Hari ke-empat. PIH (Post Inflammation Hyper-pigmentation)

Benda ni boleh cover dengan concealer tapi liz tak nak pakai lagi, biar je normal dulu dan pastikan takda jerawat naik dah.

Rupanya tak. Liz kena maintain dengan eat clean always, every day, dan sentiasa. Minggu lepas liz sampai dah boleh tengok cermin sebab jerawat dekat dagu banyak dan lama menapak. Terpaksa korek tabung kahwin liz RM180 for extraction untuk rawatan dekat Ko Skin Specialist. Muka merah bengkak-bengkak, banyak gile darah keluar. Punya la kotor rasa muka ni sebab banyak sangat simpan jerawat.

Sekarang jerawat dekat dagu dah takde tinggal dekat pipi liz ada sikit merah-merah dan campur dengan PIH yang kesan picit. Sekarang ni liz tak pakai makeup dulu, cuci muka macam biasa dan lap dengan kain bersih. Lepas tu pakai moisturizer, makeup mata, lipstick dan tampal bedak sikit. Siap!

Rasa seronok pula sebab ringan je muka tapi PIH tu memang buruk rasa nak tengok. Merah-merah je kesannya kat muka ni. Tapi tak sabar nak pakai makeup sebenarnya. Life rasa not complete tau tanpa makeup.

Entry kali ni liz cuma nak pesan pada semua readers liz, hati-hati dalam pemilihan makananan atau produk bagi yang kulit sensitif. Liz nak recover fight acne lama sangat nak pulih dan bila it’s happen again sekejap je jadi. Terima kasih tips-tips yang diberi dekat Instagram liz. Semangat yang korang share dengan liz, liz akan cuba sedaya upaya untuk sembuhkan kulit ni.


Today 18/8/2016 Khamis. Liz apply foundation. 
Sebab memang seketul liz yang tak boleh tahan lama tanpa makeup.  Makeup nipis-nipis je tau. 

Doakan yang baik-baik untuk liz ye tak lama lagi kita nak kahwin ni. Liz harap sangat getting clear skin supaya senang MUA nak tenyeh muka liz nanti.


See you guys in next post.