search

ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

TOPPOKI MURAH & SEDAP IKUT TEKAK MELAYU | Assalamualaikum 

Selalu kalau review makanan mesti nak sebut pasal nama restaurant nya dulu kan, macam boring je. Jadi kita tukar la, kita highlight kan pasal makanan pulak. 

Liz bukan pandai sangat atau mengenal mana pun makanan yang pelik-pelik ni. Tapi bila dah sedap, macam rugi pula kalau tak bagitahu korang pasal makanan Korea yang ikut tekak melayu ni. Weh ingat senang ke tekak sambal belacan nak makan makanan yang pelik-pelik ni. Susah kan? 

Tapi yang ni serius weh Toppoki ni kalau korang makan tak nyesal punya, silap-silap boleh tak cukup!!!


Korang pernah tengok tak gambar makanan dekat atas ni? Liz selalu tengok dekat Runniman Show je selama ni tapi tak pernah tahu pun apa nama nya. Sumpah sedap korang! Benda yang panjang-panjang tu ialah rice cake. Tak sangka, sedap giler weh bila makan cicah dengan kuah ni. 


Sebab masing-masing macam pertama kali baru nak cuba makan, jadi liz dengan kawan liz pilih size small RM6.80 murah kan? Kalau tak sedap, tak habis makan pun, tidak lah membazir sangat nanti. Tapi ni, sampai kuah-nya licin habis!!! Kitorang tambah cheese RM1 jadi total RM7.80. Ada 3 jenis TOPPOKI ni, sebab kitorang jenis yang tak pandai sangat nak makan lagi. Jadi kita pilih original spicy tu. 

Ternyata sedap sangat!

Sebab lapar nasi tu yang order nasi. 

Yang ni, hurmm tolong la JANGAN ORDER sebab tak sedap. Ikan bilis tu, goreng dekat rumah boleh, kimci, then yang hujung tu ialah kacang panjang goreng. Hahaha~ kalau korang bawa nenek atau mak korang makan sikit, confirm kene hempuk dengan sudip bila diorang tengok menu ni. 

Nasi tu lah, macam gaulan nasi bersama sayur-sayuran, takda taste sangat. Nasi dia pula bulat-bulat tawar je. Jadinya liz rasa membazir pula order menu yang boleh masak sendiri dekat rumah tapi bila makan dekat kedai kena charge RM16 ++ Jadi kalau nak pilih, korang pilih macam rameen ke yang berkuah merah-merah tu, aku tengok orang makan laju je berselera tau. Makanan sendiri jadi slow pula nak telan.



Cara nak order kat sini ialah macam ni, meh nak ajor. 

1. Ambil buku order tu, kalau nak duduk, bawak buku tu sendiri kat meja. Diorang tak ambil order dekat meja yek. Sini semua self service. Kalau korang nak order dekat kaunter sambil berdiri pun boleh. Macam kami, gedik nak tenung buku menu lama-lama jadi kami angkut buku menu ke meja dulu untuk di tenung-tenung.


2. Buat bayaran di kaunter bersama buku menu tu tadi. Lepas order, sila buat bayaran terus yek dan dapatkan resit seperti di atas tu. Tengok nombor resit ye kawan-kawan. 


3. Mohon tengok di skrin pertama, di mana skin bahagian air. Nampak tak tu nombor 53, jadi kena la ambik air sendiri dekat kaunter air. 


4. Ambil makanan pula dekat kaunter belakang. Nombor 53, makanan dah siap! Amik sendiri okay. Then selamat menjamu selera ye kawan-kawan. 

Myeong Dong Restaurant ni dekat Setia City Mall, Level 1 kalau tak silap. Ala, kalau korang nampak Tea Live, nampak kiosk boost ke. Area-area situ lah. Sebaris dengan Auntie Aunt. tu. 

Tekak dah lulus makan Toppoki, lepas ni nak bawak husband datang sini pula. 


MENCEGAH DAKI KETIKA HAMIL | Apakah? Tiba-tiba tajuk kali ni macam tajuk blog bagi tips-tips pulak. Nak kata liz nak kongsi tips 100% tu tidak la macam tu. Cuma nak berkongsi dengan korang yang tengah mengandung sekarang ni kut-kutlah tengah menghadapi masalah yang sama macam liz tengah hadap sekarang. Jadi meh la kita kongsi-kongsi sikit cerita.

Korang perasan tak macam sekarang ni fenomena orang-orang mengandung? Korang perasan tak? Ke liz je yang tengah rasa benda ni. Tahu tak yang orang sekeliling liz, kawan-kawan uni liz, kawan-kawan Facebook, kawan-kawan dekat kampung. Eah macam perancangan keluarga hamil menghamil pula rasanya tahun ni. Kite ada buat janji eah nak baby sama-sama? 

Sebagai orang yang tak pernah ada pengalaman mengandung macam liz ni, banyak benda yang aneh-aneh terjadi dekat perubahan diri buat kita rasa cuak. Petama-tamanya liz sedar yang perut liz ada jalur di tengah-tengah perut. Weh jalur apakah ini, makin lama makin tebal pula tu, buat tak tahu je mula-mula sebab ingatkan daki biasa akibat malas mandi sejak mengandung ni. Hoho! Tapi semakin lama, jalur tu dari pusat hingga ke tengah-tengah tetek pulak. Opss, alah yang baca ni mak-mak je kan, ke ada suami-suami orang juga yang baca ni?

Mula lah kerisauan melanda, dan mulanya liz interview orang-orang yang tengah/dah pernah mengandung pasal simtom ni. Manatau, kut-kut liz sorang je yang berdaki tapi orang lain tak da pun macam ni semua. Sambil-sambil tu juga, google la info sikit cara hilangkan daki, tanya google betul ke orang mengandung ni berdaki. Macam-macam tajuk lah liz google sampai terjumpa pasal sabun Tanamera ni. Ramai yang bagi positif feedback. Jadi liz pun semakin yakin untuk cuba sendiri keberkesanannya menjadi ke tidak.


Alhamdullilah weh, habis sebuku liz guna memang berkesan sangat-sangat, segala celah mak nenek yang berlipat yang tengah membesar ni liz tenyeh dan gosok dengan sabun Tanamera ni. Harga nya tak la mahal sangat, RM18 sajo. Tahan sebulan liz pakai, mandi dua kali sehari, kalau korang mandi 4 kali sehari maybe boleh guna setengah bulan je la yek.

Sebelum 

Selepas

Tekstur sabun ni Nampak je licin, bila dah guna. Tadaaaaa ~ dia keluar kasar-kasar ni. Tu yang sedap sental tu. Dan bau dia, nyum nyum liz suka sebab bau akar kayu gitu. Nak kata bau rempah ratus karang korang bayangkan bau kari bau gulai ayam pulak. Tapi bestlah baunya bukan kuat sangat bau akar kayu nya, sikit-sikit je pun, macam bau beras bakar pun ada. Bau yang menenangkan liz bila mandi sebab semenjak mengandung ke budak dalam perut ni liz tak berapa suka mandi guna sabun yang bau nya wangi. Rasa loya tekak, rasa pening kepala dan rasa moody sepanjang hari. Tu belum termasuk syampu rambut, tukar seminggu sekali. #alahanbausangatteruk

Liz ada share dekat insta story pasal sabun ni, tak sangka pula ramai yang dm tanya beli dekat mana. Dalam masa yang sama, macam tak sangka “Ohh ramai juga yang mengandung tengah berdaki sekarang ni” Haha! Buat para suami semua, mohon faham ye, bukan kami ni yang tengah mengandung pemalas jaga badan, tapi ini semua kerana hormone mengandungkan anak si suami masing-masing. Jadi bagi suami mana yang tengah baca ni, tolong lah beli sabun ni kasi bini korang. First time hari tu liz beli sabun ni dekat baby fair, lepas tu dah tak tahu nak cari dekat mana, tanya kiosk-kiosk takda pula jual. Lepas tu pergi google website Tanamera. Tapi delivery dari Tanamera postagenya RM12 weh, bapok mahal nya. Jadi liz pun cuba lah nasib cari dekat Lazada. Hahaha memang ada lah seller yang jual Tanamera ni, apa yang takda dekat Lazada ni. Segala mak nenek dia ada jual punya lah.

Jimat tenaga, jimat minyak kereta, minyak tol. Klik-klik sampai dah boleh mandi. Huhu. Liz harap perkongsian review ni boleh lah meringankan kerunsingan korang yang tengah hadapi masalah sama macam liz ni. Kulit kita masa tengah hamil ni memang akan gelap dan kusam sikit dari biasa sebab baby kita serap zat-zat yang kita ada dari kita. Jadi banyak factor juga kita kena jaga, terutamanya permakananan. Semoga kita dan baby cukup khasiat dan zat.

Okay good luck to us mommy to be semua.

Ni ialah sabun kedua liz. 

Liz repeat order sebab sabun ni memang berkesan sangat-sangat, daki-daki yang degil tu luntur sedikit demi sedikit tau. Kulit pun lembut dan nampak la seri sikit, kalau tak mau nya semakin kusam dan gelap juga sebelum ni. 




AGAINST24 MALAYSIA PRODUK BABY BARU DI WATSON| Assamualaikum korang. 


 Danny Hoh, Customer Director of Watsons Malaysia, Caryn Loh, General Manager (Country Head) of Watsons Malaysia, Lee Joyce, Marketing Director of Against24
Tak sempat lagi nak share dengan korang pasal produk baby yang baru dikenalkan dekat event Watson yang liz pergi baru ni. Padahal dah 2 minggu lepas dah berlalu event ni, hoho buat pekasam la kejap. Baby pun tak keluar lagi jadi malas nak mengeledah sangat. 

Tiba-tiba malam ni rajin pula sorting barang-barang baby. Jadi teringin pula nak cuba salah satu daripada produk yang liz dapat hari tu. Ala mami guna sikit je, kalau habis kita beli la baru ye sayangku. 

Against24 ni ialah Top produk daripada Taiwan dan produk ni mengandungi SDC+ formula. Kiranya memang produk paling best untuk agent anti-bakterial. Rangkaian yang diperkalkan masa event hari tu ada dua jenis, yang pertama yang jenis itik ni dan kedua jenis yang panda tu. Haa kalau produk budak-budak ni memang kena ada gambar cute-mute baru la seronok sikit dorang nak mandi. Packaging pun mainkan peranan penting tau.


Rangkaian Againts Rubber Duck 


Rangkaian Power Panda 







Hari ni rasminya liz cuba hand wash dari Power Panda. Liz suka bau dia sebab memang bau baby la senang cita, kalau korang nak tahu detail macam mana setiap baunya ha baiklah korang singgah ke Watson dan cuba sendiri. 

Tak terlalu berbuih, memang sesuai untuk kulit si kecil kita sebenarnya berbanding guna produk mandian atau cucian yang banyak buih ni. Nak bilas pun senang tak payah nak beriya bilas membilas sebab sabun nya bukan jenis melekit dan melekat. 



Masa event hari tu liz sempat lagi main fishing-fishing itik dekat sini. First time weh macam jakun la juga, dasar tak pernah pergi main dekat funfair gini la jadinya bila dah besar. Nak jadi mak budak baru sibuk nak main. 



Selain main game tadi, liz dapat juga merasa design tote bag sendiri. Siap tepek itik lagi hah situ, kebanyakkan bloggers yang datang sini tulis nama anak diorang. Memandangkan anak sendiri tak keluar lagi jadi kita buat bag Mommy To Be la ye. 


Tak sampai hati nak makan! Comel sangat itik seketul atas ni.


Walaupun kabur tapi tetap nak tempek juga gambar dengan kak ayue ni.
 Lepas ni boleh tepek gambar dengan sama-sama dengan baby pula yek.

Selamat mencuba ye kalau korang nampak produk Against 24 ni dekat Watson! 
 Adiooos!!!
BIRTHDAY BOX ALTHEA TURNS 2 | Assalamualaikum beautiful junkies. Yang check out post ni mesti yang geng-geng giler usah barang makeup. Betul tak?

Jadi meh la liz share dengan korang apa yang liz beli dengan menggunakan voucher hari jadi daripada Althea ni. Beruntung sangat diri ni rasanya sebab diberi peluang meraikan hari jadi Althea dari seawal usianya genap setahun dan tahun ni dah masuk tahun kedua. Cepat nya masa berlalu!


Gigih tau nak siapkan nombor dua tu. Bukan senang, dan memang bukan senang juga nak bersaing dengan korang semua yang join contest Althea Turns 2. Mana tau rezeki dapat pergi Korea, jadi mestilah kena usaha buat DIY kek guna box Althea ni sekreatif yang mungkin. 

Jom tengok barang makeup apa yang liz pilih kali ni. 


Dessert Time Lip Balm 
RM 20.00 


Easy Drawing Gel Eyebrow 
RM24.00
Ni memang dah banyak kali liz beli tau, sebab suka sangat-sangat dengan tekstur nya. Kali ni liz beli 2 warna, 1 liz bagi dekat kawan liz sempena hadiah birthday dia, dan 1 lagi kod liz baru nak cuba. 

Too Cool For School 
RM14.00 
Paper oil ni memang dari zaman sekolah suka guna, cuma yela bukan jenama ni la. Zaman dulu beli dekat kedai biasa je. Sekarang ni seronok boleh cuba banyak jenis paper oil. Ofcoz lah untuk yang muka kuat berminyak tu kena standby benda ni. 

ABBAMART EYE LASH 
RM12.00 
ETUDE HOUSE DR. MASCARA 
RM20.00 
Kalau dah giler makeup tang mata, mesti ada je package-package mata untuk dipilih dengan harga berpatutan. Korang Mana nak dapat harga murah dengan packaging cute mute macam ni oitt!

SKIN FOOD CHOCO EYEBROW POWDER CAKE 
RM15.00
Code warna pilihan liz ialah Grey Khaki Black 


INNISFREE EYE SHADOW 
RM18.00

THE SAEM
RM15.00 
Liz pilih code pink


Dan ini pulak ialah sample! 
Banyak jugalah kan sample yang Althea ni bagi, setiap box akan dapat sample yang berlainan, jangan gaduh-gaduh yek kalau sample kite tak sama dengan awak punya. 

Sebagai penghargaan Althea yang baik hati sebab sudi sambut hari jadinya sama-sama dengan liz, jadi liz recap unboxing moment tu dalam bentuk video. 

Enjoy!
Selamat bershopping korang. 
SHOPPING AMPAIAN BABY 11TH STREET | Assalamualaikum bakal ibu dan bapa!

Banyak nya barang baby nak kena beli kadang-kadang tak terlintas pun benda tu perlu beli. Liz ni beruntung la sebab berkawan dengan seorang kakak ni yang selalu nya sangat detail dalam semua perkara. Siapa follow liz dekat-dekat mesti tahu siapa yang liz maksudkan tu.

Kalau bukan kak ayue yang tanya, ampaian untuk baby dah beli ke tidak?? Memang tak terfikir la beli oitt! Kenapa kena beli? Sebab sebaikknya kita asingkan baju orang dewasa ni dengan baju budak-budak kecil yang bersih suci murni ni. Sebab si newborn ni belum biasa sangat terdedah dengan udara kat luar, atau pencemaran yang dah biasa kita lalui. Lagipun baju-baju dorang pakai nak kena bersih. Baju kita dah ke kerja balik kerja lain kotoran nya melekat. Jadi memang kalau nak basuh pun kena asingkan tak boleh masuk dalam 1 mesin. (I cakap pasal newborn baby tau) Walaupun si kecil ni kerja depa duduk rumah je, tapi baju kena tukar tak boleh pakai yang sama sehari semalam tau. Memang lah kita nampak "alaaa bukan kotor pun" Sarung tangan dengan sarung kaki pun liz beli untuk 7 hari, kiranya sempat lah nak tukar-tukar basuh. Tapi rasanya macam nak tambah lagi. 

Jadinya tengah usha-usha dekat website mana paling murah jual ampaian ni. Liz terjumpa dekat 11th Street. Kebetulan liz beli lepas orang beraya jadi tak berapa nak ada promotion. Kalau korang sejenis rajin usha harga nampak harga murah dari biasa sila lah beli cepat-cepat okay. 

3 Tier Clothes Hanging And Drying Rack




Klik atas kalau nak tengok macam mana kami received ampaian ni. Selamat membeli! 

FB PAGE
TEMPAHAN FRESH FLOWER MURAH | Assalamualaikum dan selamat kembali bekerja semua. Sambil kerja sambil curi tulis blog, ni je cara liz hilang mengantuk, sejak mengandung ni, mengantuk dia lain macam. Kuasa 3 rasukan ngantuknya tu !!!

Tapi liz hari ni semangat lain macam sikit sebab mood ceria meresap masuk dalam minda bila hand bouquet yang liz buat untuk majlis perkhawinan ofismate liz hari tu ramai yang puji cantik. #kembangsemangkuk







20 kuntum ros merah dan 10 kuntum bunga daisy.


Photoshoot bila dah petang, bunga ros semakin gelap bila kena matahari. Tapi warnanya semakin naik bila dalam gambar tau. 

Sebab tu liz kahwin kan dengan daisy sebab daisy tahan sampai 2 3 hari. 


Waktu ni dah pukul 12 tengahari, bunga masih segar dan warna sekata.

Bagi sesiapa yang nak order bunga tangan macam ni dengan liz, boleh lah wasap 010-2276292. Tapi korang kena self pick up la yek dekat dengan area berdekatan rumah liz. Liz bukan nak buat business sangat pun pasal bunga ni, cuma minat dan nak tolong memeriahkan majlis korang je. Jadi kalau korang berminat nak bunga tangan menggunakan fresh flowers dengan kos yang murah marilah wasap liz ye. Warna bunga boleh pilih. Ikut korang lah nak kahwin kan warna apa pun. Details lebih meh kita bincang dekat wasap. 


Masa wedding hari tu pun liz pakai fresh flowers tapi roses putih sahaja. Jadi ikut korang la suka nak warna apa.



Contoh by Google

20 Kuntum Ros dan 10 Kuntum Daisy
Harga : Bawah RM100 
Whatsap 010-2276292


Self Pickup area Setia Alam, Meru, Shah Alam kalau korang boleh datang sini bolehlah hello-hello tempah dengan liz. 
KENA PAKAI NUTOX KALAU NAK CANTIK MACAM FAZURA | Assalamualaikum korang. Uit beraya lagi ke tu? Sejak kandungan dah masuk 7 bulan ni, Alhamdullilah tenaga semakin pulih dan aktif seperti sedia kala. Lemau-lemau tu masih boleh di atasi berbanding sewaktu awal kehamilan hari tu. Malas Ya Ampun, sampai cuci muka pun malas apatah nak pakai benda-benda lain.

Ceria sangat muka terima full set dari Nutox.
Comel sangat rasa. Hikhik!

Nampak kulit anjal tak tu? Meh baca rahsianya. 




Kelihatan muda hanya dalam 7 hari!

Nutox Advanced Serum Concentrate yang diperbaharui membawa kebaikan anti-penuaan yang boleh dilihat dalam jangka masa yang lebih singkat



Gigih nak muda weh you alls!



Dapat kad siap ada tanda tangan Fazura lagi weh. Ko ada? 
Tak sabar sangat nak kekal muda dalam masa 7 hari. Betul ke ni?



RM79.90, 30ml

Penantian anda bagi serum kecantikan anti-penuaan yang berkesan dengan pantas kini berakhir. Nutox Advanced Serum Concentrate baharu kini tiba! Masih mengekalkan botol kaca berwarna merah yang dikenali ramai, rumusan ini bertindak pantas bagi memastikan kolagen, elastin dan asid hyaluronik asal kulit bertindak dengan lebih pantas bagi menghasilkan kulit yang tampak lebih muda dalam tempoh hanya 7 hari


Diperkaya dengan sarang burung dan dipertingkatkan lagi dengan Teknologi Actigenic+, Nutox Advanced Serum Concentrate diformulasi untuk mengurangkan kesan penuaan seperti garis halus, kedutan, kekusaman dan ketidakanjalan. Manfaat dari Algae Makro dan ekstrak Gentian India, Actigenic+ mengaktifkan struktur kulit dengan serta-merta, menjadikan kulit lebih anjal dan tegang.

Bagaimanakah Nutox Advanced Serum Concentrate berkesan?

1)   Memulihkan & menyegarkan
Advanced Serum Concentrate yang diperbaharui dengan Actigenic+ ini mengaktifkan dan menggalakkan penghasilan kolagen dan elastin seawal 7 hari.

2)   Menganjalkan, lebih tegang & berseri
Kulit menjadi lebih anjal dan tegang dalam 7 hari. Dengan penggunaan berterusan, perubahan lebih ketara akan muncul pada hari ke-14 dan ke-28 termasuklah tekstur kulit yang lebih berseri serta pengurangan ketara bagi garis halus dan kedutan.


Keputusan ini pula telah terbukti; 118 orang wanita Malaysia yang telah mencuba Nutox Advanced Serum Concentrate bersetuju bahawa mereka kelihatan lebih muda dalam masa hanya 7 hari! 98%* daripada wanita bersetuju bahawa kedutan mereka berkurangan dan saiz pori-pori lebih kecil, manakala 97%* juga berkata bahawa garis halus di wajah mereka juga telah berkurang.

Dengan Nutox Advanced Serum Concentrate, tekstur kulit semakin bermaya, kulit semakin tegang, anjal, berseri dan kelihatan lebih sihat, garis halus serta kedutan berkurang dengan ketara.

Bagi Nur Fazura, duta Nutox dan artis antarabangsa, Advanced Serum Concentrate yang diperbaharui oleh Nutox ini menjangkaui jangkaannya. “Saya sememangnya tidak sangka bahawa kulit saya kini lebih anjal, garis halus pula telah berkurang! Sememangnya sukar dipercayai – saya tidak pernah kelihatan lebih muda hanya dalam masa 7 hari!” katanya.

“Kini, apabila saya lihat cermin setiap pagi, saya rasa lebih yakin kerana hari demi hari, kulit saya semakin cantik. Saya dapat rasakan kehidupan saya lebih baik, termasuklah kulit saya. Terima kasih Nutox kerana menghasilkan Advanced Serum Concentrate; produk yang terbukti kehebatannya! Saya cadangkan bahawa setiap wanita wajar mempunyai sebotol di rumah mahupun di dalam begnya,” kata Fazura.

Selain daripada Nutox Advanced Serum Concentrate, jangn lupa untuk cuba rangkaian penjagaan Nutox sekali seperti dibawah:



Cleansing Foam : Perfect for Normal to Oilt Skin Type 
Komen : Liz tak sesuai pakai cleansing foam ni, tak tahu la sebab keadaan tengah hamil atau memang skin liz tak sesuai sebab bila pakai pencuci muka ni kulit liz naik merah-merah. 


Moisturising Lotion : Moisture kan kulit selama 72 jam. Kandungan dia pula ada sarang burung dan bahan semula jadi.
Komen : Liz selalu pakai waktu pagi sebelum pergi kerja, masa dah siap cuci muka terus tepek benda ni dekat muka. Rasa segar dan lembut, memang fungsi dia untuk melembabkan tu berjaya la. 


Anti-Ageing Cream : Firms, Lifts, tones (Perfect for all skin type)
Komen : Liz suka pakai ni sekarang sebab tekstur dia lembut dan tak berminyak. Bila pakai memang terus meresap ke dalam kulit. Selalu pakai ni memang liz tak pakai pape foundation dah pun sebab suka keadaan kulit sekarang yang free makeup. Biarlah nampak parut jerawat pun. Huhu ~


Night Cream Repair Nutox : Regenerates | Rejuvenates 
Komen : Waktu malam lah, waktu yang paling sesuai untuk merawat kulit sebab waktu ni kita bebas dari udara luar dan waktu ni juga kulit kita rehat daripada makeup. Korang boleh lah cuba pakai night cream ni untuk membaiki sel kulit supaya nampak lebih remaja gitu.

Selamat mencuba yek korang. Kutlah korang pun macam liz yang dah terpengaruh dek Si cantik Fazura ni. Ada yang sesuai ada yang tak sesuai, bila meningkat umur ni, hormon berubah-ubah. Produk penjagaan pun kadang-kadang kena tukar bila dah terlalu biasa dengan kulit takda perubahan kan. 

Happy weekend you alls.



FOODINK