search

ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

CHECK UP IBU DAN ANAK SEBULAN DI KK | Assalamualaikum

Alhamdullilah semalam 19th Oct 2017 genap cikenit ni sebulan. Nama diberi Muzaffar Yafiq yang membawa maksud Kemenangan Mulia. Kami sebagai mak ayah nya panggil cikenit ni dengan nama pertama-nya iaitu Muzaffar. Memang kami panggil cikenit ni dengan nama penuh, baru la ada maksudnya.  Tapi kalau esok dia dah besar, dah bersekolah kalau nak letak nama gelaran sendiri itu biaq pi dia la nanti. Yang penting bapak nya nak juga panggil nama penuh-nya tu Muzaffar.



Muzaffar ni masa keluar hari tu beratnya 2.42 kg dengan kepanjangan nya 47 cm. Tapi masa check up sebulan baru ni dekat KK beratnya dah naik 3.4 kg dengan kepanjangan nya 51 cm. Alhamdullilah sihat sejahtera hendaknya budak ni membesar.

Ikutkan sejarah kelahiran Muzaffar ni, dilahirkan disebabkan induce. Doc suggest liz bersalin awal sebab baby suspected IUGR. Apa tu IUGR nanti korang google la sendiri ye. IUGR ni ada banyak sebab. Untuk kes liz pula ialah disebabkan placenta baby dah hampir matang pada minggu ke 37 kalau tunggu sehingga minggu ke 40 doc risau yang baby akan kekurangan nutrient dan oksigen. Jadi baby boleh lemas dekat dalam perut, mungkin juga boleh beri kesan yang tak elok pada otak bayi dan tumbesaran dia. Jadi doc minta liz bersalin secara induce pada minggu ke 38. Alhamdullilah induce berjaya dan ada bukaan, risau juga kalau induce tapi tiada bukaan, sebab kemungkinan besar untuk c-sor tu memang tinggi. Kiranya kalau liz tak bersalin awal, kemungkinan besar untuk baby liz kena IUGR. Macam sekarang ni, baru suspected IUGR. Faham tak korang? Liz pun tak faham juga awalnya, banyak juga google dan membaca. Cuma nak pesan pada ibu-bapa semua masa scan tu korang kena alert dengan growth line baby tau. Apa-apa pun ikut nasihat doctor korang tau. Nanti ada masa lebih liz cerita pasal kes suspected IUGR tu.

Semalam liz agak lewat juga ke KK, tunggu cikecit ni bangun lambat juga, nak susu dulu nak beriba dulu bagai kan. Jadi dalam pukul 9 juga la baru bergerak. Liz bersalin dekat PPUM jadi liz tak da buku baby lagi tapi kalau yang bersalin dekat hospital kerajaan. Korang automatik terus akan ada buku baby. Liz pula bila dah sebulan baru buat buku baby dekat kaunter register.

Lepas tu nurse akan minta kita timbang baby dan ukur kepanjangan dulu. Lepas tu baru ukur berat ibu pula dan ibu perlu buat beberapa ujian juga selepas bersalin ni. Kena test Urine dan juga HB darah. Sama je macam proses buat check up hamil hari tu. Darah amik kat hujung jari tu je.

Tapi Muzaffar ni ada extra check up sebab dia kuning tak turun lagi. Selain kena suntik sebulan (Hepatitis B) dia kena amik darah juga dekat tumit kaki. Alhamdulllah bacaan dia 100.6 turun dari minggu lepas bacaan dia 127. Muzaffar ni kategori prolonged jaundice sebab mak ayahnya darah O, makanya dia pun darah O. 

Tapi bila nak tunggu jumpa doctor kat KK ni memang agak merana sikit la lagi-lagi bila dah datang lewat kan. Sebelum jumpa doctor tu, liz kena masuk jumpa nurse dulu. Masa ni dah pukul 1230 korang tahu la kan, nurse pun dah lapar kan. Haha jadi check up pun cincai giler. Ambil tekanan darah liz, lepas tu tanya ada rasa bengkak ke tidak. Macam tu je weh, tinggi rahim ke apa semua tak check. Haha beza betul dengan check up dekat KK kampung, kadang-kadang ada yang siap tengokkan lagi . Dekat Setia Alam ni, sekali pun nurse tak pernah datang rumah liz jenguk. Sedangkan suami memang dah datang ke KK daftar kelahiran bayi masa dia umur 3 hari lagi. Tak pe redha je la, sebab liz beranak PPUM takkan la sampai gini sekali terabai kan. Sedih nya! Lagi 1, lain KK, lain cara nya tau. Liz tau pun sebab liz selalu juga tanya kawan-kawan yang buat check up dekat KK lain, itu yang tahu apa yang kurang apa yang lebih.

Lepas dah jumpa nurse, jumpa la pula doctor untuk refer kes pasal baby kuning ni macam mana. Alhamdullilah doctor dah discharge Muzaffar, tak payah buat check up ambil darah lagi sebab bacaan dah 100 dan ujian saringan untuk hati, urine dan tyroid juga clear. Berak kencing pun normal. Cuma suami liz, selagi tak turun sampai 0 dia tetap rasa risau. Gayanya macam nak bawa ke PPUM pula tu sambung check up, bukan tak nak terus ke PPUM tapi sebab jarak, dan kekangan masa lebih dekat dengan KK Shah Alam cuma untuk certain kes baru la bawa ke PPUM.

Sekarang ni, mission untuk banyakkan susu lagi dan kasi Muzaffar minum secukupnya. Semoga cepat membesar ya, walaupun kamu dekat dalam rahim mami kecil je.

Notes: Apa yang liz cerita ni pengalaman liz, tak semua akan mengalami pengalaman yang sama. Adioss!





MATERNITY PHOTOSHOOT BY SNAPPEEKBYAR |

Assalamualaikum ibu-ibu bapak-bapak semua. Alhamdullilah liz dah selamat pun melahirkan cikecit ni pada 19 September 2017 baru ni tapiiiiiiiiiii liz tak sempat nak update cerita ni sebelum liz bersalin. Liz buat maternity photoshoot ni masa liz pregnant dalam week 36-37 macam tu lah. Memang dah sarat! Kaki kembang semangkuk! Hidung lebar sejambak!

Mestilah tema biru.
Baby Boy!

Kasut ni beli last minute dekat Mydin. Kasut ni 1 y/o punya. 
Memang lambat lagilah cikenit ni nak pakai.

Fuh!!! Then bermula la persiapan yang berbahagia pada hari Ahad hari tu dengan beberapa props yang ada, masa tu  memang dah sarat sangat dah, dan setiap minggu ada je aktiviti untuk persiapan kelengkapan barang baby yang masih tak selesai. Teringin juga buat persiapan awal-awal tapi ditakdirkan kami masing-masing sibuk giler dengan kerja masing-masing. Balik rumah tu kalau boleh nak rehat & tengok tv je. Tapi sibuk-sibuk pun, liz memang dah masukkan list untuk buat maternity photoshoot sebelum cuti bersalin. Dijangka bersalin pada 3rd October, mana tahu liz bersalin awal pula week 38.

Kiranya lepas photoshoot tu then kena bersalin for the next other week pulak. Eh kena bersalin? Kenapa kena bersalin awal tu nanti liz cerita sebab liz bersalin sebab kena induce bukan natural pain nak bersalin. Tapi macam mana pun Alhamdullilah semua berjalan lancar. Dan ibu serta babynya sihat Alhamdullilah.

Memang masa terima berita nak kena bersalin tu, liz terus switch fikiran dan minda ni kepada benda-benda yang happy. Benda yang serabut kepala semua liz tak nak stress sangat fikir walaupun hakikatnya malam sebelum nak warded tu liz sempat lagi bukak laptop dan reply email-email kerja. Yeala rasa sebersalah juga bila tiba-tiba tak sempat nak hand over betul-betul pada rakan kerja liz dah kena cuti.

Okay sambung pasal Maternity Photoshoot ni, liz buat shoot dengan tempat yang dekat dengan rumah liz. Sah-sahlah yang dekat dengan rumah ialah Setia City Mall, dan view dekat sini memang cantik. Cuma kebetulan pagi tu hujan pula. Janji nak mula pada jam 9 beralih kepada jam 1030 macam tu.

Sempat lah pergi mamak dulu mengeteh. Tengok-tengok cara nak pose semua hehe. Liz bab-bab pose dan gambar ni liz suka walaupun tak brapa mahir. Liz tak banyak gambar dengan suami, suami tak suka selfie tak suka bergambar jadi moment macam ni la liz cuba ambil kesempatan untuk rakamkan moment terindah dan dijadikan album buat kenang-kenangan.


Tanpa membuang masa, ayuh kita mulakan mencampak beberapa keping gambar.






Kali ni props memang tak banyak sangat guna sebab yelah dah halal kan. Boleh posing pegang-pegang. Masa pre-wed photoshoot hari tu banyak guna props sebab tak boleh sentuh-sentuh. Sekarang ni rugi lah tak posing sentuh romantika sikit. Bukan selalu nak tunjuk loving shoot macam ni kat korang. Tak gitu~

Memang bulat semacam budak ni. 





Bersedia untuk meneran ye sayang.

Itu jela yek perkongsian gambar yang mampu sebab line tenet macam siput sikit dah ni. Photog kali ni ialah photographer perempuan tau dan memang sangat-sangat berseni dalam mencari angle supaya gambar nampak cantik. 

Kalau korang berminat korang boleh search Instagram dia dekat @snappeekbyar atau contact number dia (Wani) : 019-2544307 untuk pakej-pakej yang memang berbaloi. 

Liz buat shoot ni sesi sejam je tapi tidaklah sharp sejam terus off camera. Eah TAK! Photog ni baik hati orang nya siap tanya ada lagi tak shoot yang mana liz nak buat kite boleh teruskan sikit lagi. Tapi korang kalau tengah buncit macam ni memang tenaga pun tak kuat mana juga, semangat je lebih sebenarnya. Sebab tu penting korang cari photog yang boleh ambil gambar cantik dalam 1-5 shoot je untuk 1 angle. 

Lepas dah siap shoot ni, wani pun bagi soft copy terus dekat kita. Jadi kita kena la bawa pendrive siap-siap, dalam 200 lebih juga la gambar dalam nya. 

Okay, sesiapa nak cari maternity photo shoot yang murah dan bebaloi boleh cari Hani. Recommended!


TROPIKA MOMMY SPA | AROMATHERAPY MASSAGE CREAM 


Assalamualaikum semua bakal ibu dan ibu-ibu semua. Lamanya liz peram entry post ni dengan korang semua. Sepatutnya liz nak share benda ni dengan korang pada bulan September hari tu tapi sesuatu yang tak dijangka pula berlaku. Jeng - Jeng - Jeng baby nak keluar awal 2 minggu, sepatutnya due date dia 3 October tapi manatau cikecit ni tak sabar tengok dunia dah dia. Memang agak mengejutkan diri ni tapi Alhamdullilah sebab semua persiapan semua dah lengkap. Terutamanya persiapan mental dan fizikal si ibu. 

Jadi buat semua ibu-ibu yang bakal melahirkan bayi tu, liz harap sangat korang jangan ambil mudah dengan keadaan kesihatan korang. Walaupun kita rasa sakit yang simple-simple tapi kesan nya sangat-sangat besar untuk persiapan ibu yang nak bersalin. Jangan sesekali ada rasa STRESS tu. Jangan biarkan diri tu kalau ada rasa lenguh-lenguh, sengal-sengal badan ke, pening ke, loya ke jangan dibiarkan. Memang lah tu ialah alahan orang mengandung tapi korang tahu tak yang semua tu boleh di atasi? 

YES! Perlu di atasi sebab kita bila nak bersalin kena ada suatu rasa semangat ceria, badan yang sihat dan fikiran yang tenang. Bila kita mengandung ni tak semua minyak kita boleh pakai, tak semua minyak angin kita boleh sapu. Please Alert! Sebab minyak yang terlalu panas boleh memberi kesan pada kandungan kita. Tapi dalam masa yang sama si ibu pula sakit-sakit badan, angin badan sana sini semua kan? Bagi yang bekerja macam liz ni, mesti korang tak boleh lari dari rasa lenguh-lenguh badan kan?



Apakata korang cuba Tropika Mommy Spa Aromatherapy Massage Cream ni. InsyAllah korang akan rasa tenang, rasa hilang semua lenguh-lenguh badan / loya / pening / angin yang ada badan. 


FUNGSI TROPIKA MOMMY SPA MASSAGE CREAM

 membantu mengatasi rasa loya dan pening.
 mengurangkan rasa kejang kaki (cramp).
 melegakan lenguh badan. 
 melegakan sakit pinggang.

 melegakan bengkak kaki
 melegakan semput nafas 
 melegakan sembelit 

Nota: Paling penting ialah bahan-bahan semula jadi sahaja digunakan dalam produk ni.  Jadi memang dijamin selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Bahan Tropika Mommy Spa Aromatherapy Massage Cream 

Aqua (water), Cocos nucifera (Coconut) Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Syzygium aromaticum (Clove) Oil, Citronella (Serai Wangi) Oil, Capsicum annuum Oil, Nigella sativa (Black seed) Oil, Zingiber officinale (Ginger) Root Oil, Menthol, Sodium Polyacryloydimethyl Taurate, Hydrogenated Polydecene, Trideceth-10, Phenoxyethanol.



Apa yang best lagi pasal cream ni, selain bau dia yang memang wangi giler dan menenangkan hidung lagi-lagi yang tengah loya-loya tu kan, cream ni juga tak melekit. Kalau pakai dekat pejabat, dekat dalam kereta pun tak payah rungsing nak basuh tangan. Based cream ni berasaskan air dan mudah menyerap ke dalam kulit. Macam pakai lotion je tapi kesan nya macam minyak angin tau. Sumpah selesa dan sesuai untuk wanita moden yang nak mudah dan cepat. 

Baru-baru ni lepas bersalin liz kerap kena sembelit, kena pula dekat rumah mertua. Adoii ubat untuk lancarkan sembelit tak bawa pula. Suami pula dekat KL kerja, kita ni dekat Pahang. Nak bergerak ke bandar tak da kenderaan pula. Adooii sumpah sengsara weh bila rasa nak berak tapi terpaksa tahan takut jahitan terbuka kalau ter-teran kuat nanti. Tah macam mana option yang ada cuma cream massage aromatherapy dari Tropika Mommy ni. Cuba-cuba je la sapu dekat belakang pinggang, liz sapu dengan tengah-tengah pinggul dan juga buntut. Dengan harapan dapat kurangkan rasa tak selesa tu. Memang ajaiblah, berhasil kut. Rasa ringan sikit buntut walaupun hakikatnya tah berapa gram sisa toksin yang tersimpan tu. 



Dalam pantang ni selain pakai buat lega kan sembelit, liz selalu sapu dekat tumit kaki dan beberapa kawasan kaki yang rasa sengal-sengal. Bila malam pula kaki kita ni tak lah rasa sejuk sangat kaki, lagipun bahagian kaki ni kita memang kena jaga betul-betul bila selepas bersalin ni. 


100 gram RM49.90 

Untuk rangkaian produk Tropika Mommy Spa ni ada beberapa jenis lagi product yang lain, selain Aromatherapy Massage Cream, ada juga Belly Cream dan juga Post Natal Massage Oil. Liz baru cuba Aromatherapy Massage Cream je, kalau ada rezeki nanti nak cuba pula produk yang lain. Tak sabarnya! 

Korang, jangan lupa selalu-selalu lah pergi check dekat website atau Facebook Tropika sebab diorang selalu juga buat promosi tau. Hari tu dorang buat promosi beli 1 percuma 1. Rugi pula rasa terlepas dateline promosi tu, kalau tidak dapat jimat banyak kan.

Sedikit info pasal Tropika Beauty 

TROPIKA adalah perniagaan yang ditubuhkan oleh kalangan keluarga lebih kurang 7 tahun lamanya, dan menggunakan bahan semula jadi dan aromaterapi dalam produk kesihatan. Dengan menggunakan sifat-sifat alam semula jadi dan ramuan sumber secara etika, perniagaan ini telah membangunkan pelbagai produk penjagaan kulit dan urut yang berjaya. Pasaran sasaran mereka adalah bakal ibu, ibu baru dan anak-anak mereka serta produk semulajadi untuk orang dewasa. Yakin selamat dan halal tau digunakan. Kalau nak tahu lebih detail lagi pasal produk-produk dari Tropika Beauty jangan lupa jejak ke detail di bawah:



NURSING BRA MURAH| Assalamualaikum semua. Hari ni liz nak kongsikan dengan semua ibu-ibu ataupun bakal ibu pasal nursing bra yang murah. Siapa yang suka barang murah, boleh la teruskan membaca apa yang liz nak kongsikan ni.

Simple dan short entry je hari ni, bukan nak cerita apa sangat pun. Cuma nak bagitahu korang kalau korang cari bra yang seperti dalam gambar di bawah ni. Boleh lah korang beli dekat SG SHOP. Harganya giler murah dari dekat luar sana tu, paling murah liz pernah jumpa nursing bra yang macam dalam gambar dekat bawah ni RM30 2pcs. Kalau beli 1 pcs harga dia RM19. Kalau nak survey walk in 1 per 1 yang murah, rasanya tak berdaya dah dengan perut yang makin sarat tu kan. Lepas tu dapat free extension bra lagi. Kalau dekat baby fair hari tu dorang jual 1 pcs RM5 tau. 

Cubaan kali pertama beli nursing bra dari SG Shop. Kain cotton yang selesa dan button yang mudah buka dan katup.

6 Helai nursing bra, 6 keping extension diorang bagi. 

Jadi paling mudah ialah buka laptop dan klik-klik order je dekat SG SHOP. Tapi korang kalau nak order kena la awal, jangan minggu depan nak bersalin, hari ni baru order pulak sebab barang dekat SG SHOP ni shipping dari China. Hampir sebulan juga nak sampai barang nya tu ke Malaysia kalau guna Sea Shipping la, sebab liz memang pilih shipping yang paling low cost punya.

Setakat ni bila pakai jenis nursing bra ni, nak menyusu kan baby mudah, sebab dia ada button di kedua belahnya. Nak bagi baby menyusu, buka je button terus dah boleh kasi susu. Liz order 6 pcs ni dengan seller yang sama sebab malas dah nak pilih-pilih dekat seller lain. Makin di pilih, makin banyak pilihan. Jadi liz cari yang paling murah je. Murah, murah, murah tapi berapa murahnya????

Harga dia RM6.92 je masa liz beli hari tu. Giler tak murah ke tu? Bila termasuk shipping dalam RM8.++ macam tu. Bergantung la berapa jenis barang korang beli lepas tu bahagi la untuk setiap item tu postage-nya. Harga mungkin akan naik, akan turun bergantung juga pada currency kita.


Sekarang ni paling murah yang liz jumpa RM7.02, maybe dah naik sikit harga nya. Jadi korang tunggu apa lagi. Pergi la klik-klik SG SHOP Malaysia sekarang dan beli.


TEMPAHAN JAHITAN MANIK MURAH BEADS BY HANI | Assalamualaikum semua.

Sambil menaip ni sambil menenangkan diri sebenarnya sebab esok liz dah kena check in PPUM. Alhamdullilah setakat ni rasa gementar tu belum datang lagi jadi kita buka laptop sebab dah rasa rindu sangat dengan blog. 


Cantik tak ootd untuk maternity photo-shoot liz?
Asalnya baju ni kosong jadi rasa macam nak feeling-feeling princes Fiona version biru, kita usaha la cari tukang jahit manik. 

Ni la baju pertama liz yang ada bulu-bulu unta tau. 
Seronok rupanya feeling pakai bulu unta ni, terbang-terbang je bila ditiup angin. Comel betul rasanya diri ni. Walaupun hidung dah kembang semangkuk, dagu dah berlayer-layer & mata dah sepek dengan lemak pipi. #tetaprasawanitapalingbahagia

Gambar close up.
Jahitan nya memang sangat kemas tau. 

Jom liz share dengan korang semua pasal tempat nak tempah beads yang cantik macam liz pakai kat atas tu. Kalau ada baju raya, baju nak tunang ke, nak kahwin ke boleh sangat lah hantar dekat Hani ni. Liz kenal dia ni melalui mutual friend pejabat, jadi rasa macam rugi pula kalau liz tak kongsi dengan korang pasal bakat jahitan beads dan servis yang Hani ni sediakan. 

Mana tau korang tengah google-google terjumpa blog liz, boleh la korang terus usha-usha instagram BEADSBYHANI.

Detail servis beads dia macam dekat bawah ni:

- Flower 3D, chiffon and organza
- All chunky beads crystal, matte and many more
- Ostrich feathers, tassel
- Metal leaf
- Many more


Term & conditions before make an order :

- Order atleast 3 days sebelum utk simple design dan 5 days sebelum utk crowded dan *30 days * sebelum utk baju nikah atau any event dress

- Last minit tempahan tambah Rm20 

- Bagitahu kita BAJET awak sebelum booking

- Semua harga termasuk upah ✨ 

- Design sendiri (hantar gambar atau draft clearly) atau kita design kan (tiada caj)

- Inspired design, kami akan tukar 50% dari segi color/bentuk/kedudukan bunga/beads

*Luar selangor - 📦📮post pada kami atleast *10days sebelum  (tiada last minit tempahan)


Instagram: @beadsbyhani.my 
What apps: 013-2916415
PENGALAMAN PERTAMA APPOITMENT UNTUK BERSALIN DI PPUM | Assalamualaikum semua 

Hari Khamis baru ni alhamdullilah dah selesai sudah temu janji pertama untuk proses mendaftar diri untuk bersalin di PPUM. Kenapa liz dan suami pilih PPUM? Sebab hospital ni dah terbiasa dengan jejak kelahiran anak saudara Malan yang pertama lagi sampailah yang ketiga. Dah 3 orang anak kakak ipar lahir di PPUM, sebenarnya bersalin dekat mana-mana pun okay je, tapi untuk pengalaman pertama ni korang faham-faham jela kan.

Takut, nervous, macam-macam pengalaman liz dengar jadi takut. Jadi sumber paling terdekat ialah kakak ipar sendiri. Suami pun bagi 2 option ja, sama ada nak bersalin dekat Hospital Shah Alam atau dekat PPUM. Tempat yang lain-lain tu, terlalu mahal dan kami pilih untuk berjimat, lagi-lagi bila dengar sendiri pengalaman kawan yang asalnya dijangka bersalin normal kos dalam RM2500 tapi bila terpaksa Czer, kosnya dah mencecah RM5000 ++ itu belum termasuk kalau baby ditahan lagi kalau kena jaundice / kuning.  

PPUM ni pulak Semi Gov, jadi half-half gitu tidak lah mahal sangat macam hospital private yang lain. Mahal sikit dari hospital Gov tapi tidak lah mahal macam private. Hehe ~ macam gitu la cite nya. Kiranya yang sedang-sedang saja. 



Kaunter mula buka 7.30 tapi kami sampai hari tu dalam pukul 7.15 jadi dapat ambil nombor awal iaitu nombor P010. Ni dari sudut ruangan menunggu giliran. Lepas tu nanti bila nombor dah dipanggil pergi la masuk dekat kawasan wall hijau tu, ha kaunternya banyak kan? Jadi masa menunggu memang sekejap je dekat sini. Lepas dah selesai daftar, kita pergi la buat bayaran sekejap. Bayaran untuk deposit bukan dekat sini tau, tapi dekat kaunter lobi. Dekat kaunter ni terima untuk bayaran rawatan harian je, macam hari ni buat scan ke, buat check darah ke dan sebagainya. 




Kaunter ni memang lagi la tak sibuk nya. 
Haha, ambil nombor terus bayar, mungkin juga kami antara yang terawal.
Deposit dalam RM500 ke RM600 entahlah, suami yang bayarkan jadi tak berapa ingat, hehe ~ 

Selesai buat bayaran ni, pergi semula ke kaunter dalam klinik tadi untuk proses seterusnya, nanti kakak dekat kaunter pun bagilah kad rekod kesihatan PPUM untuk kita. Lepas tu kita bawa kad tu dengan borang-borang yang dah dikepit tu ke kaunter Stesen Jururawat 2. 


Kaunter Jururawat 2 ni ialah kaunter kawasan sebelah je, setiap kaunter kawasannya ada ruangan menunggu sendiri. Korang bawa kad tadi tu masuk semuanya ke dalam kotak pink yang tengah-tengah tu. Nampak tak? Yang dekat kepala abang butak tu hihi. Masa ni ialah proses untuk turn pergi test urine, minum air gula dan ambil darah. *Masa suami buatkan appointment hari tu, nurse ada tanya, isteri dah buat test air gula ke belum. Memandangkan liz tak diwajibkan buat dekat KK jadi PPUM wajibkan walaupun rekod liz okay je tetap nak kan kepastian juga. 


Rupanya bekas test urine dah ada dekat toilet, sebab kan tak tahu, liz pergi minta cup dekat kaunter, rupanya lorrr kat toilet dah ada sediakan siap. Then boleh pula tak nampak kaunter test urine dekat sebelah toilet, liz selamba pula bawa sampai ke kaunter depan. Hahaha ni part paling kelakar la. Padahal, keluar toilet, ada seketul kakak nurse dah tepi toilet belah kiri. Ni lah akibat bila jalan tak toleh kiri kanan. 


Siap test urine. Then tunggu turn untuk test tekanan darah pulak. Lepas siap test tekanan darah, nanti tunggu dekat kerusi purple tu untuk consultation dengan kakak nurse. Masa ni kakak nurse akan tentukan, apa next test yang kita patut buat sebelum jumpa dengan Doktor. 


Bila dah tahu test apa kena buat, nurse akan bagi borang dan terangkan kenapa kita kena buat sesuatu test tu. Liz share sikitlah ye apa yang liz kena buat, pertamanya ialah test air gula. Yang tu, rasanya dekat klinik KK pun ramai kena buat, liz je pelik liz terselamat untuk tak kena buat test tu. Hahahaha 

Jadi yang lain sikit dekat sini ialah, kena buat test group darah, berbeza dengan test darah yang biasa kita buat, group darah ni sekiranya kita berlaku bleeding yang banyak semasa bersalin. Jadi pihak hospital dah sediakan option darah yang sesuai untuk setiap pesakit. Supaya pesakit tak alami kegatalan, reddish atau alahan teruk sekiranya terima darah nanti. Benda ni kan kerap terjadi, kalau seseorang tu terima darah yang tak sesuai mesti jadi gatal-gatal badan. Macam test HIV ke, test yang lain-lain tak perlu buat, sebab nurse PPUM akan refer pada buku pink KK. Kalau dah ada catatan, dorang tak kan buat dah. 

Jadi yang kene buat ialah test Hepatitis B, test ni kena buat sebab kalau ibu ada Hepatitis B, baby kena bagi vaksin dulu sebelum kita bagi susu pada bayi. Kalau tidak nanti bayi berjangkit, hepatitis b ni kan penyakit yang boleh jangkit melalui darah, jadi kalau baby minum susu berjangkitlah dia. Sebab susu kita tu terhasil dari darah kita juga. Liz tak pasti dekat KK ada buat ke tidak test ni, sebab nurse takda bagitahu, jadi kena semak balik buku pink KK. Masa dekat KK hari tu sekali amik darah 1 tube je. Tapi dekat PPUM, 2 tube besar dan 1 tube kecil sebelum minum air gula. Untuk selepas minum air gula pula, kena ambil 2 tube darah pula. 1 kecil dan 1 besar. 


Ni dekat bilik minum air gula dan tunggu turn tunggu untuk ambil darah. 
Yang ambil darah ni ialah doktor sendiri. 

Sambil nak hilang cuak ambil darah, borak la dengan doktor ni tapi aku pandang tempat lain haha. Doktor cakap dia ambil darah patient ni sampai pukul 1 je, petang dia dah kena melawat wad bersalin. 


Selesai ambil darah untuk pertama kali dan minum gula. Sekarang ni tunggu turn untuk jumpa Doktor pula. Tunggu nak jumpa doktor pun tidak lah lama sangat sebab bilik nya banyak. Sambil tu, liz masih lagi kena berpuasa dan kena tunggu selama 2 jam untuk ambil darah kali kedua pula. Untuk semua yang tak pernah ada pengalaman, nak check gula dalam darah prosesnya memang macam ni. 2x tau amik darah, sebelum 1 kali dan selepas 1 kali selepas minum air gula.


Sekian! Selesai dah jumpa doktor untuk consultation dan check heartbeat baby kemudian cerita sikit history kesihatan family. Kemudian set appointment dan jumpa lagi 2 minggu untuk next appointment pula. 

#Notes sebelum datang sini, korang kena buat temu janji tau, suruh je suami atau siapa-siapa boleh wakil kan, ambil borang dan bawa sekali buku pink Klinik Kesihatan tu. Lepas tu nurse akan bagi tarikh appointment. 
AKHIRNYA BABY BAGI TENGOK MUKA DIA| Assalamualaikum semua. 

Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan bila 3 kali dalam 1 hari keluar masuk bilik untuk pujuk baby kami supaya dia tunjuk muka dia. First time nak jadi ibu dan ayah ni memang banyak benda yang excited serba serbi. Sebenarnya kalau ikutkan suami liz, dia bukan suka sangat nak membazir buat benda-benda macam ni. Cukup buat scan detail, tahu keadaan baby sihat pun dah syukur Alhamdullilah tapi liz pula sejenis yang mudah terikut-ikut dengan kecanggihan teknologi. 

Nak bodek sesuatu kena ikut timing juga, memandangkan company dia boleh claim benda-benda macam ni. Jadi YAY, meloncat girang la dapat juga hajat ni nak tengok muka baby. Lagi-lagi sekarang ni baby asyik suka merayap dalam perut, kejap-kejap rasa kat hujung-hujung pinggang. Kejap-kejap rasa ada dekat tepi pusat. Kalau dia main sepak-sepak tu okay lagi, tapi bila dia buat gelombang tu. Adeh, mahu tergelak kegelian kadang-kadang. 



Tengok tu dia menguap. 
Tutup mulut, tutup telinga lagi! Tak nak dengar kami panggil dia la tu. Susah sangat nak suruh dia pandang ke depan, asyik dapat gambar dari sisi je.


Tengok tu dia tutup lagi separuh muka dia dengan tangan.

Liz buat scan dekat mana? Liz rasa ramai ibu bapak yang dah biasa dengar nama tempat scan ni, sebab setakat ke hari ni dia punya rekod dan feedback dari customer semuanya terbaik. Tempat yang liz pergi ni ialah dekat Sonovision Kelana Jaya, PJ



  
Facebook Page : https://www.facebook.com/SonovisionUltrasound/

Kalau korang nak tahu detail pasal tempat ni, sila ke page Facebook dorang yek. Supaya korang lebih faham dan memahami jenis-jenis scan yang diorang ni tawarkan. 

Kalau liz nak cerita jenis-jenis scan secara terperinci ni liz bukannya tahu sangat, untuk pemahaman sendiri je boleh lah. nak cerita detail sedetailnya tak pandai la pulak. Package yang liz buat dekat sini ialah package untuk 6D. Meaning, dari 3D,4D,5D @ HD & 6D. Memang puas hati lah, banyak giler scan boleh buat sekali gus dengan sekali bayar. 

Kalau korang nak murah, sila lah buat appointment secara online. Link appointment ada dekat FB page dorang, korang cari button BOOK NOW. Nanti keluar la bentuk seperti dibawah ni. 


Sila lah pilih, yang mana-mana korang berkenan. Tapi PLEASE alert, tak semua tempat ada 6D tau. Kalau booking online ni, korang dapat murah dari harga biasa. Jadi liz hari tu dapat harga RM150 huhu, kalau walk in harganya mahal lah sikit dalam Rm200++ macam tu. Apa yang best dekat sini bila dorang buat jaminan tak akan terima sebarang bayaran kalau tak berjaya tengok muka baby atau tak dapat detect jantina. Itu yang sampai 3 kali keluar masuk tu. Kali ketiga try, kalau tak dapat juga liz tak yah bayar pape pun. 

Kisah pasal baby ni pulak. Liz pun pelik kenapa degil sangat tak mo dengar apa mami dia cakap. Rupanya dia tak degil pun, ikutkan liz memang dah merajuk dah kalau tak nak tunjuk takpa lah. Masa week 21 22 dulu pula, masa nak tengok jantina pun tak mo kasi, nyorok-nyorok siap tutup dengan tangan kat dia nya tut-tut. 

Option terakhir ialah, bila liz pegang perut, cakap cina dengan dia. LOL!!! Anak aku tak faham Bahasan Melayu ke? Bertuah punya anak. Bermula lah sesi ketiga, pujuk dia guna bahasa cina, memandangkan doktor pun cina perempuan. Dengan doktor sekali la cakap cina dengan baby. Dalam beberapa minit je terus boleh tangkap gambar muka dia. YAY!!!



Tadaaa! Hi semua, muka tengah tidur. Masa liz datang sini, pagi-pagi liz da makan kenyang-kenyang. Masa dapat makanan dia aktif la, tapi bila dah dalam perjalanan tu, bila dah kenyang, apa lagi. Hurmm masa untuk tidur la kan baby? Itu yang dekat atas ada gambar menguap la bagai. 

Apa yang liz tahu lah, yang biasa dengar. Kalau nak buat scan ni dalam week 28 ke 30 macam tu week yang paling terbaik la. Muka dia dah cantik, kalau tengok guna spec untuk gambar 6D tu lagi cantik. Kulit dia nampak licin jernih je. Jadi silah lah ye ke sana kalau nak buat scan apa-apa. Scan detail pun ada dekat sana, cuma liz dah buat dekat klinik lain hari tu. 

Dia dah start berkerut pula. Tak suka la tu bising-bising.

Staff dekat sini pun best, semua friendly dan terangkan 1 per 1 setiap kedudukan bayi termasuklah air ketuban kita okay ke tak, jangan lebih jangan kurang. Lepas tu kedudukan tali pusat baby dekat mana, sebab risau boleh terbelit kalau tak berada dalam kedudukan yang betul. Masa liz buat scan ni, baby liz baru 1.5kg. Jadi kena makan lebih sikit supaya masa bersalin nanti sekurang-kurangnya baby dalam 2.5 ke 2.8 kg pun dah cantik dah untuk bersalin normal. 

Doa kan liz bersalin mudah ye semua. Amin3. Muax!


TOPPOKI MURAH & SEDAP IKUT TEKAK MELAYU | Assalamualaikum 

Selalu kalau review makanan mesti nak sebut pasal nama restaurant nya dulu kan, macam boring je. Jadi kita tukar la, kita highlight kan pasal makanan pulak. 

Liz bukan pandai sangat atau mengenal mana pun makanan yang pelik-pelik ni. Tapi bila dah sedap, macam rugi pula kalau tak bagitahu korang pasal makanan Korea yang ikut tekak melayu ni. Weh ingat senang ke tekak sambal belacan nak makan makanan yang pelik-pelik ni. Susah kan? 

Tapi yang ni serius weh Toppoki ni kalau korang makan tak nyesal punya, silap-silap boleh tak cukup!!!


Korang pernah tengok tak gambar makanan dekat atas ni? Liz selalu tengok dekat Runniman Show je selama ni tapi tak pernah tahu pun apa nama nya. Sumpah sedap korang! Benda yang panjang-panjang tu ialah rice cake. Tak sangka, sedap giler weh bila makan cicah dengan kuah ni. 


Sebab masing-masing macam pertama kali baru nak cuba makan, jadi liz dengan kawan liz pilih size small RM6.80 murah kan? Kalau tak sedap, tak habis makan pun, tidak lah membazir sangat nanti. Tapi ni, sampai kuah-nya licin habis!!! Kitorang tambah cheese RM1 jadi total RM7.80. Ada 3 jenis TOPPOKI ni, sebab kitorang jenis yang tak pandai sangat nak makan lagi. Jadi kita pilih original spicy tu. 

Ternyata sedap sangat!

Sebab lapar nasi tu yang order nasi. 

Yang ni, hurmm tolong la JANGAN ORDER sebab tak sedap. Ikan bilis tu, goreng dekat rumah boleh, kimci, then yang hujung tu ialah kacang panjang goreng. Hahaha~ kalau korang bawa nenek atau mak korang makan sikit, confirm kene hempuk dengan sudip bila diorang tengok menu ni. 

Nasi tu lah, macam gaulan nasi bersama sayur-sayuran, takda taste sangat. Nasi dia pula bulat-bulat tawar je. Jadinya liz rasa membazir pula order menu yang boleh masak sendiri dekat rumah tapi bila makan dekat kedai kena charge RM16 ++ Jadi kalau nak pilih, korang pilih macam rameen ke yang berkuah merah-merah tu, aku tengok orang makan laju je berselera tau. Makanan sendiri jadi slow pula nak telan.



Cara nak order kat sini ialah macam ni, meh nak ajor. 

1. Ambil buku order tu, kalau nak duduk, bawak buku tu sendiri kat meja. Diorang tak ambil order dekat meja yek. Sini semua self service. Kalau korang nak order dekat kaunter sambil berdiri pun boleh. Macam kami, gedik nak tenung buku menu lama-lama jadi kami angkut buku menu ke meja dulu untuk di tenung-tenung.


2. Buat bayaran di kaunter bersama buku menu tu tadi. Lepas order, sila buat bayaran terus yek dan dapatkan resit seperti di atas tu. Tengok nombor resit ye kawan-kawan. 


3. Mohon tengok di skrin pertama, di mana skin bahagian air. Nampak tak tu nombor 53, jadi kena la ambik air sendiri dekat kaunter air. 


4. Ambil makanan pula dekat kaunter belakang. Nombor 53, makanan dah siap! Amik sendiri okay. Then selamat menjamu selera ye kawan-kawan. 

Myeong Dong Restaurant ni dekat Setia City Mall, Level 1 kalau tak silap. Ala, kalau korang nampak Tea Live, nampak kiosk boost ke. Area-area situ lah. Sebaris dengan Auntie Aunt. tu. 

Tekak dah lulus makan Toppoki, lepas ni nak bawak husband datang sini pula. 


FOODINK