ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

MY FAVOURITE CLEANSER - MALACEP MARY KAY | PUDARKAN PARUT GELAP JERAWAT

Assalamualaikum kesayangan liz semua, lama nya liz tak update pasal skin care journey dalam blog ni, beza nya keadaan sekarang ni semejak dah ada anak. Patutlah yuyu zulaikah, cik epal, fatin liyana dan blogger yang lain semakin kurang update blog bila dah punya cahaya mata. Kini baru ku faham. 

Jadi sejak akhir ni semangat Tun M terbawa-bawa pula, kite tak boleh membuang masa. Kena usaha dan manfaat kan masa sebaikknya. 

Kalau korang tanya liz pakai apa sekarang ni, liz 100% dah berubah kepada produk Mary Kay. Liz dah tak pakai produk Dr. Ko tau. Bukan tak bagus, cuma kulit liz dah rasi. Maksud tak rasi, bila pakai, dia tak mampu untuk merawat dah cuma mampu untuk maintainkan je dari menjadi semakin teruk.

Liz memang ada masalah clog pores yang teruk giler, lepas tu jerawat memang mudah sangat naik tau. Bukan naik sikit-sikit, tapi memang naik banyak giler. Dan masalah paling teruk sekali kulit liz reddish sangat, pipi tu merah-merah dengan parut jerawat. 

Sampailah liz tengok kawan liz asyik promote pasal Mary Kay, tu yang jatuh hati cuba nak pakai. Memandangkan liz tak da masalah local produk dah so beauty consultant liz tu terus suggest kan liz pakai Malacep cleanser. 


Ni dia set rangkaian Malacep Mary Kay. Tapi liz tak pakai semuanya tau. 
Liz guna Cleanser, Toner dan serum je setakat ni.


Malacep cleanser dan skinvi brush ni macam nyawa kecantikkan liz sekarang ni tau. Sebab kalau takda dua benda ni, rasa macam kulit dalam keadaan yang tak selamat.

1. Bantu hilangkan parut jerawat yang kemerahan di pipi liz
2. Bantu pudarkan tompokkan hitam kesan dari jerawat lama
3. Buat kulit liz lebih bersinar dari kekusaman
4. Bantu cerahkan kulit juga, cerahkan bukan putih kan.
* Kulit kite ni memang dah sedia ada, tak da istilah nak boleh putih okay.
 Aku lepuk korang kang.

Liz dah pakai sejak bulan 1 cleanser malacep ni. 


Kalau korang teringin nak cuba Mary Kay, tolong cari beauty consultant Mary Kay, jangan ngada-ngada beli dekat Lazada, Caraousell ke apa sebab Mary Kay ni customer guarantee, kalau tak sesuai pakai boleh refund atau tukar produk dengan syarat dalam tempoh 90 hari. 

Kalau korang perlu kan beauty consultant mary kay, 
korang boleh contact nombor ni tau 010-2276292. Consultation FREE je.


CAREER CONFERENCE MARY KAY APRIL 2018 | Assalamualaikum semua 

Cerita bulan lepas, tapi May baru mampu untuk update. Masa liz sekarang terhad giler sejak ada Muzaffar. Bila balik rumah, mesti nak kena beri perhatian pada dia, lepas tu kena masak-masak sikit untuk husband. Update order untuk customer Mary Kay, tengok tv sekejap lepas tu sambung tidur. Macam tu la rutin harian liz sekarang ni.

Career Conference Mary Kay bulan lalu sebenarnya merupakan conference pertama liz pergi tau. Liz join Mary Kay sebagai beauty consultant pada January 2018. Kiranya memang baru giler-giler la liz join ni. Bulan 5 ni kiranya masuk 5 bulan liz dalam Mary Kay. Alhamdullilah dari beauty consultant kini dah jadi senior beauty consultant. Tapi paling best lagi berita untuk bulan 5 ni, liz move lagi 1 step menjadi Team Builder. Tak sabar nak pakai RED JACKET.


Senior Consultant!
 Bangga giler pakai pin ni masa career conference hari tu.
Alhamdullilah Allah permudahkan jalan. 
Bulan kedua liz sebagai consultan Mary Kay, liz berjaya recruit seorang beauty consultant (bc), bc tu pula kawan sekolah liz sendiri.


Ni la bc pertama yang liz recruit. Nama dia suha, liz kagum dengan suha sebab setiap bulan suha kejar target dan buat sales lebih dari expectation liz. You can do it suha. Dan bc liz yang lain, mungkin korang tak berkesempatan join Career Conference ni kan, takpe nanti kita akan ada lagi Seminar Mary Kay pula pada bulan 9 ni. Jom join sama-sama liz.



Kenalkan, ni ella, recruiter liz. Liz panggil dia ni lalaaaa je, 1 kampus UiTM Jengka dulu tapi tak pernah pun berbual cuma selalu nampak dia share pasal acne journey dia dekat Facebook. So lama-lama liz pula tertarik nak cuba Mary Kay selepas 3 tahun bersama skin care dokto ko. Mungkin dah tak rasi dengan kulit liz, bukan nya liz cakap tak bagus tau. Liz sebolehnya memang nak jujur je dengan korang, rawatan dekat klinik tu memang bagus cuma untuk kesan lama tu tidak untuk kulit liz. So kite pun beralih la arah kepada Mary Kay.




Pertama kali liz datang event sebenar ni. Rasa dia lain macam. 


Taniah kepada ESSD


Kenalkan ni ialah Sufi, Senior Sales Director liz. Liz kiranya dibawah team didikan Angelista Bee. Team ni memang awesome giler sebab hari-hari buat kitorang rasa confident dengan diri sendiri dan tak cepat putus asa.


Impian teringin nak sebiji kereta pink ni. 
Ni semua milik beauty consultant yang dah berjaya. Kulit diorang tak yah cakap lah, memang cun giler sebab dah lama pakai Mary Kay. Sebab tu customer diorang pun ramai.


Di belakang liz ni pula kereta NSD, BMW Pink! Mary Kay yang bagi okay.
Siapa yang nak join Mary Kay untuk kegunaan sendiri pun boleh, untuk buat sebagai part time career pun boleh. 

Jujurnya mula liz join Mary Kay sebab nak pakai sendiri je, tapi lama-lama liz jadi semakin suka. Semakin jatuh cinta, buat liz rasa macam rugi pula kalau tak kongsi dengan orang lain. Ikutkan liz ni confident level bukan lah tinggi sangat sejak kulit break out teruk hari tu, tapi sejak join group angelista bee ni, motivate sentiasa untuk yakin dan percaya. Nak jadi beaut consultant tak perlu tunggu kulit licin macam telur you alls. Apa yang perlu ialah keyakinan dan percaya. InsyAllah liz pun tengah usaha untuk hilangkan lopak-lopak dekat muka ni, paling happy bila jerawat dah tak naik sebab kulit tak da masalah clog pores.

So korang kalau nak cuba produk Mary Kay bagitau, contact liz 010 2276292. Korang boleh cuba secara PERCUMA je sebenarnya. Liz sendiri pakai, memang Mary Kay ni best sangat, walaupun mahal sikit tapi tahan lama dan berkesan. So why not kan, misi jaga kulit untuk suami. hehe ~


Tengah busy-busy tunggu barang customer tiba-tiba liz terima gift box pula dari Mary Kay. Haish lah Mary Kay ni, suka betul bagi hadiah. 
1st time pakai bluser harga ratusan ni.
BUBUR NASI PERTAMA UNTUK BABY 7 BULAN | Assalamualaikum korang, rindu nya liz nak blogging sini. 

By the way, selamat hari buruh korang, selamat bercuti dan selamat berkerja esok. Sehari je cuti kan, tak pe, nanti-nanti karang kita cuti lagi. Waktu cuti yang ada, kebetulan beras baby little grain Muzaffar sampai semalam. Jadi memang elok sangat hari ni nak masak-masak bagi dia makan. 

Baby little grain ni Free Chemical, dan beras dia lebih halus dari beras yang kita makan tu. yang penting sekali free chemical la kan. Layankan je la kan, ikutkan dulu, wan kamu suap kan je apa yang ada dekat dapur tu. 



Bahan-bahan nya:

1. 1 scoop baby little grain 
2. Cherry Tomato
3. Baby Spinach 

Cara-cara nya: 

1. Kukus tomato dan baby spinach. (Rebus sekali nasi pun boleh)
2. Masak beras tadi sampai jadi bubur. 
3. Korang boleh tengok step untuk masak nasi bubur di seperti dalam gambar        bawah ni supaya lebih faham tau. 
4. Blend nasi bubur tadi tu dengan sayur-mayur yang dah kukus.








Siap dia makan, beras nya memang wangi betul lepas masak. 
Okay next menu pulak.
PUREE PERTAMA UNTUK BABY MUZAFFAR | Assalamualaikum 

EXCITEDNYA!!!!
Sangat excited bila baby dah mula nak belajar makan. Nyum-nyum ~ Semua ibu-ibu mesti rasa excited kan. Liz lagi la giler excited, dahla muzaffar ni jenis suka masuk dapur dari baby lagi. Kalau dia duduk dekat dapur dia senyap je. Suka sangat tengok orang memasak sambil duduk dekat kerusi rehat dia tu. 

Jadi makanan pertama yang liz dah set kan untuk dia ialah Puree! Puree Avocado. Kenapa banyak-banyak buah kite pilih Avocado? Sebab kebanyakkan doktor pakar kanak-kanak memang akan suggestkan buah ni disebabkan buah ni ialah buah yang terbaik antara buah-buahan yang lain. Dan pastikan kite awalys start with GREEN food untuk baby kite. Sebab kalau kite start bagi benda manis dulu, nanti sayur-sayur dia tak nak makan.



Sebab apa avocado? Sebab avocado ni tinggi dengan Omega - 3, dan rasa dia macam lemak-lemak sikit. Baby liz dia ni jenis susah nak terima rasa baru, kalau dia dah biasa dengan benda tu dia susah nak move on. Ada baby mudah, bagi apa je, dia mamam je. Senang hati mak depa masak je semua makan, macam Muzaffar ni, dia ni pandai dah memilih. Kalau tak sedap dia buat bunyi "uwek'' dia tu.

Alhamdullilah la puree Avocado ni antara favorite dia, kadang-kadang ulang-ulang bagi benda sama. Liz pernah cuba bagi dia puree carrot, memang dia tak suka giler puree tu. Uweek saja dia buat. Ke sebab carrot warna Oren? Walapun carrot tu kategori sayur. Hurmmm mami is thinking ~






Sebenarnya kalau buat banyak-banyak, lebih baik guna blander je, tapi masa ni liz belum lagi beli, so tekun la kena lenyek.



Lepas lenyek-lenyek, untuk permulaan liz sukat 3 sudu teh je. Memang bagi sikit je sebab nak tengok perut dia okay ke tak untuk terima solid food.

Macam liz kan berkerja, jadi liz buat banyak-banyak dan liz simpan dekat frozen. Liz tak campur susu sebab takut dia rosak kalau guna waktu travel, wakut nak makan baru liz letak susu suam sikit kasi cair-cair macam nestum tu. Kalau dekat chiller, liz letak 2 bekas je, untuk hari ni dan esok, selebihnya letak dekat frozen sebab frozen liz simpan dalam masa 2 minggu je, tak nak lama-lama sangat. Lagi pun kite tukar-tukar menu kan. 


Muzaffar dah 7 bulan sebenarnya, tapi liz baru sempat update dekat blog. Super Busy bebe ~
TEMPAT MAKAN LAGI BUKIT JELUTONG | MOZER'S RESTAURANT | Assalamualaikum 💖

HAPPY TGIF! Rasanya dah lewat 1 jam nak cakap pasal TGIF sebab sekarang dah masuk hari sabtu. Azam bulan March ni nak update sebanyak mungkin lifestyle story dekat blog. Sebab trafik blog semakin menurun, dah perkara ini tidak boleh dibiarkan. Jadddi segala benda yang best liz nak terus share dekat blog, supaya korang pun dapat manfaatnya. Sharing is caring kan ~


Agak-agak Mozer's ni restaurant apa eah? Haaa Mozer's ni restaurant makanan Arab khususnya TETAPI makanan western pun ada jugak. Jadi kalau ada kawan-kawan yang tak makan makanan Arab tu jangan risau, angkut je diorang datang sekali sebab menu WESTERN nya pun banyak dekat sini. Nak tengok tak? 

Nah di bawah menu dan harganya. Liz tahu sangat, selalunya orang yang google pasal restaurant mana nak makan ni, diorang nak tengok harganya sekali sebab nak check dompet dulu kan cukup ke tidak duit. Betul tak you alls?








Ni sekian menu untuk yang setakat hari ni la. Mana tahu 2 tahun ke 3 tahun akan datang menu akan berubah-ubah pulak. Pada liz, tempat ni harga makanan dia sangat-sangat berbaloi untuk portion yang besar dan banyak. 

Mozer's Churos RM7
Liz suka sangat churos dia ni, sebab tak berminyak.

Menu ni untuk hari jumaat yang indah hari ni.
Barallis rice with chicken RM10
Banyak sangat dan ayam dia pun besar! 
Sos dan karinya sedap. Kena tekak untuk orang melayu.

Mandy Rice served with chicken RM10
Nasi ni pun sedap juga tau.

Chicken Sharwarma serve with rice RM15
Yang nasi nya sama dengan Mandy cuma bezanya ialah perapan ayam tu. 
SEdapppp juga!


Spagetti Oglio Olio RM15

Secara keseluruhan dekat sini, kalau nak makan nasi arab yang harganya mampu makan tanpa rasa tercekik, boleh datang sini. Sebab tak mahal sangat dan portion nya banyak. Untuk MENU Western pula, taste dia biasa-biasa je. Taklah hebat sangat. Kalau nak makan spegetti yang sedap-sedap kena pergi dekat Fei & Ali. Boleh baca review liz dekat sini Fei and Ali.


Tempek sekeping gambar bakal pengantin ni.
Konsep kedai ni pun best, cantik, tenang, dan selesa. Nak buat event pape pun boleh sebab ada ruang untuk birthday party, event pape lah .. 

Okay mata dah ngantuk, sambil menaip ni sambil tunggu susu penuh sebenarnya huhuhuhu ~


BUMBO CHAIR UNTUK MUZAFFAR YAFIQ | Assalamualaikum semua 

Semalam liz pergi baby fair tau dekat Sogo, kiranya boleh dikatakan kali pertama pergi Sogo untuk shopping barang baby. Selalunya ke Sogo beli barang sendiri je. 

Ni kira betul-betul rezeki Muzaffar sempena nak masuk usia 6 bulan. Liz hadiahkan sebuah BUMBO chair untuk anak kesayangan. Uarghh aku sampai sekarang macam tak percaya beli bumbo chair ni, korang tahu tak harga bumbo chair ni berapa? Liz masa 1st time dengar Kak Ayue share pasal bambu chair ni liz ingat harga puluhan ringgit je. OMak Kau puluhan ringgit! Harga dia ratusan ringgit bukan, Se Rat yek tapi Ti Ga Rat. Meleleh air liur nak beli tapi tak mampu. 

Dalam masa yang sama terliur tengok Qaayed (Anak kak ayue) duduk dekat kerusi tu. Nampak sangat selesanya, seronok dan bahagianya weh budak ni. Kemain tegap lagi duduk. Liz pun cari lah option lain beli kan kusyen chair yang harga dia RM30 dekat shopee. Excited tau tunggu kerusi RM30 ni. 

Bila sampai, kasi Muzaffar duduk, terkapai-kapai dia sebab dia lembik lagi, kusyen chair ni pula tak seimbang sangat kalau baby yang belum pandai imbang badan. Memang tak selama bagi duduk, melainkan ada yang pegang dan pantau. Liz pernah sekali bagi dia duduk, liz tinggal kejap je, kejap gilerrr. Dia da tergolek dengan kusyen chair tu sekali, mujurlah atas katil. 

Lepas dari kejadian ni, liz macam bercita-cita tinggi la nak beli kan Muzaffar bumbo chair juga. Lagipun bila fikir-fikir kan semula, nanti anak yang kedua ketiga, keempat boleh je duduk sini lagi. 

Bumbo chair ni mulanya liz ingat kerusi plastik biasa je. Tapi bila dah jumpa depan mata, dah bagi Muzaffar duduk situ. Tengok selesanya dia. Hati seorang ibu dan ayah, mesti nak yang terbaik untuk anak nya kan. 

Siap ada tray makan lagi, alahai COMEL nyaaa anak! 


Bumbo chair ni bukan kerusi plastik biasa tau, bila Muzaffar dulu dalam ni, kerusi ni ni macam tenggelam sikit ikut tampung dengan berat Muaffar. Memang kena cuba dulu baru tahu jatuh cinta ke idok tau.


Harga dia RM318, offer masa ni liz dapat RM199. Sambil muzaffar duduk dekat kerusi ni sambil mami buat kira-kira untung Mary Kay berapa bulan ni hahaha. 

Dahlah kerusi ni wane wani ada, lembut, bumbo chair ni ada 3 jenis tau. Liz amik yang MULTI SEAT sebab Muzaffar dah nak masuk 6 months, so amik la multi seat 6 - 36 months. Bumbo chair ni boleh attached dekat kerusi makan, jadi dia tak akan jatuh tergolek. Dia ada meja dia sendiri. Dia nak makan comot ke apa biar dia dekat meja dia. Tak ganggu meja kite-kite ni semua tau. 

Kerusi ni boleh guna sampai Muzaffar 3 tahun, malan memang dah plan untuk bawa kerusi ni kemana sahaja. Senang dia duduk kat kerusi nanti bila waktu kami makan. Lagi-lagi dekat nak raya ni kan, dia siap plan lagi nak muzaffar join makan time hari raya hahahaha. 

Nanti liz share lagi pasal bumbo chair ni masa Muzaffar dah mula 1st solid food dia. Tak sabarrrrr mami. 

Multi Seat Bumbo Chair ni boleh guna 3 cara:

1. Floor Seat
2. Feeding Seat
3. Booster Seat

Assalamualaikum, nanti sambung update lagi.



TEMPAT MAKAN AEON SHAH ALAM | WINDMILL RESTAURANT 

Assalamualaikum semua. Memandangkan malam ni tiba-tiba mata segar giler, jadi liz rasa macam nak ketuk-ketuk sikit jejari ni atas keyboard. Bukan keyboard warriors, ha ahh haa .. Tapi keyboard ni ditaip untuk berkongsi maklumat.

Tempat makan ni, Windmill Restaurant, dari luar nampak macam mewah giler, dulu selalu lalu je takut nak masuk. Takut tak mampu nak bayar makanan kat dalam nya. Tapi semenjak diperkenalkan oleh ajen insurance aku bulan lepas, sejak dari tu restaurant ni aku kenalkan pada rakan-rakan dan keluarga yang lain. 

Bulan February, 3 kali aku masuk sini makan. Korang rasa??? Jemu terus secara mendadak. Liz suka tempat ni sebab sangat-sangat selesa, tak bising, sebab jauh sikit dari restaurant yang lain, cantik sesuai untuk selfie welfie. Makanannya sedap, sebab tu sampai 3x masuk sini pada bulan yang sama. Jenis makanan dekat sini ada banyak, korang boleh makan makanan ala Thai, ala western pun ada. Tapi western sini mahal sikit, tapi mahal yang masih mampu. Cuma yang paling best, sedap dan menjimatkan ialah set thai untuk 3-4 orang makan, 5-6 orang makan. Ikut korang la nak pilih pakej yang mana 1. 



With Mil and Fil

Sempena Muzaffar baru baik dari demam ni, kita bawa mil and fil makan-makan lah sikit before hantar balik Pahang. Korang tahu kan, Muzaffar demam 2 minggu tau. Jadi kami tak hantar dia ke school tapi bawa parents liz, then bertukar shift dengan parents husband. Seminggu sorang jaga Muzaffar, Alhamdullilah baik dah selsema dan demam dia. 


Kenangan Muzaffar bersama puting Avent, sebelum kehilangan puting tersebut. Tahlah hilang kat mana, sampai sekarang tak jumpa. (Hilang dalam rumah je sebenarnya) Mujur ada kenangan ye Muzaffar dengan puting faveret. 


Ni je yang sempat di ambil gambar, orang lain semua kalut nak makan plus semua orang makan cepat-cepat sementara mood Muzaffar baik duduk dalam stroller tu. Liz suka giler Tom Yam dia, kerabu mangga dia yang memang fresh giler. Lepas tu ada telur dadar, ada ayam masak ala thai. Nasi dan air. Pakej untuk 3 orang ni RM69.00 kalau tak silap lah. Tapi boleh tambah nasi lagi, sebab kitorang guna set ni makan 4 orang. Extra dekat sini, tambah air special sikit, then tambah ikan kerapu stim.

Total burn dekat sini RM170 macam tu. Kalau tak ambil ikan, tak ambil air yang extra maybe tak sampai pun RM100. 


Muzaffar ni putih ikut kulit bapak dia, kalau ikut kulit aku confirm ten ten punya.


Selesai makan dengan jayanya.

Untuk environment sekitar dalam ni, tak berapa sempat nak nak posing sebab waktu ni kami datang makan malam. Lewat sikit dah kan. So the next nya aku bawa office mate aku pula datang sini. Hahha ~


Menu yang sama.



Nama restaurant pun windmill, mestilah kena ada windmill!


Kenapa eah gambar Ika ni banyak sangat dengan liz? Mesti korang perasan kan if korang followers liz yang tegar lah, hurmm sebab banyak-banyak ofismate, dia ni je yang kuat layan aku posing. 

Aku kan giler posing, giler camera, dan giler duit. Eahh eahh, sebab duit I buat Mary Kay haha. Alhamdulillah, sedang menikmati duit belanja dari Mary Kay, sambil tu mencantikkan kulit muka yang macam jalan tar ni. Hihi ~ usaha nak jadikan macam simen gituh. Sabar okay. 

Siapa rasa nak buat income lebih dengan ikhlas dan suka kan kecantikkan? Boleh wasap liz 0102276292. Bila nak jadi beauty consultant ni, kite kena suka dengan produk yang kite jual tau. JOm ber Mary Kay. Wasap tau.