ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

BAYI KERAP MUNTAH | INTUSSUSCEPTION |

Assalamualaikum Ibu & Ayah. Blog post kali ni liz tulis dari pengalaman sendiri untuk semua ibu bapa yang searching tentang bayi kerap muntah tiba-tiba. Benda ni terjadi pada Muzaffar semasa genap dia masuk 10 bulan, 19 hb July 2018 warded di Columbia Asia Klang.

Kronologi dia bermula bila malam rabu, Muzaffar menjerit dengan high pitch! Korang bayangkan macam baby kena rasuk. Masa tu Liz rasa meremang bulu roma uit, dahla baru lepas magrib. Husband pula out station baru nak on the way balik. Dalam 30 minit juga Muzaffar jerit nangis, macam marah pun ada, sakit pun ada. Then dia sambung tidur, liz check2 tengok perut dia kembong. Letakla yuyi dan Muzaffar pun sambung tidur, itu pun selepas beberapa minit dia nangis.


Muzaffar warded day 1
Suhu pun on off, sentiasa kami letak kain basah dekat kepala dia

Malam pukul 12, before next susu liz bagi gripe water dulu kononnya untuk legakan perut kembong. Lepas bagi air tu, memang perut dia lembik2 semula. Next susu tu, lepas menyusu habis 150 mil, Muzaffar muntah. Terkejut weh! Check suhu 38, okay demam dan kami pun menuam la dia dengan kain basah sepanjang malam.

Next susu lagi pukul 3, dia minum habis, dalam 5 minit kemudian, muntah semula. Allah kenapalah Muzaffar malam ni, kami as parents rasa pelik sangat, tak kan Muzaffar kena Rota Virus lagi. Kalau kena rota virus sepatutnya ada cirit, tapi Muzaffar elok tak cirit. Cuma perut kembong tak surut-surut. Next susu pukul 5 pagi, minum dah slow dalam 100 mil macam tu then muntah lagi. Susu yang Muzaffar minum semuanya keluar yang tak sempat proses pun lagi. Mulanya kami syak susu tu yang bermasalah sebab Muzaffar minum susu enfalac A+ dahlah susu tu pernah ada kes tiruan. Kite ni sebagai ibu bapa memang fikir bukan-bukan terusan la citenya. 


Muzaffar muntah lagi pagi Khamis. 

Muzaffar muntah kuning dan hijau. 
Dalam perut dia langsung dah takda makanan. Asyik muntah dan muntah.

Pukul 7 pagi, terus kami terpacak dekat Columbia emergency. Check suhu semua 37.6 then, tunggu beberapa jam la juga sehingga Dr. sampai. Bilik pulak penuh, memang waktu ni kemuncak giler ramai baby dan kanak-kanak sakit. Sejam kemudian baru dapat katil dekat wad kecemasan. Muzaffar memang dah lembik sangat, so terus on drip. 

Pendek kan cerita, Khamis warded sampai ke hari Isnin baru tahu apa yang tak kena dengan Muzaffar. Korang tahu kan, naluri seorang ibu tu memang kuat! Walaupun Dr. kata pattern Muzaffar ni macam kena virus infection dalam darah tapi liz tetap rasa ada yang tak kena. Sebab Muzaffar ni dah warded 5 kali tau tak setiap bulan. Dan bila setiap kali dia demam ke, dia kena rota sekali pun, susu dia okay, tak muntah teruk macam kali ni. Lagi-lagi bila result najis dia keluar, takda virus rota. Selalunya yang muntah-muntah ni salah 1 nya suspect rota virus. Tapi baiknya, Muzaffar tak cirit, kalau rota dah confirm-confirm Muzaffar cirit teruk. So parents alert tau, if muntah dan cirit, kemungkinan rota virus jangan biarkan, bawa pergi hospital cecepat okay.

Kembong perut Muzaffar tak kesudahan. Sampai la ahad, liz masuk ofis, bergilir husband yang jaga pula, liz minta husband request dengan Doktor untuk buat ultrasound. Rasa risau kut-kut Muzaffar ada tertelan benda yang bukan sepatutnya. Walaupun doktor kata kalau ada object yang ditelan mesti nafas susah, dan berak berdarah. Muzaffar pula peliknya takda berdarah cuma hari sabtu najis dia ada 1 spot merah. Gambar macam dekat bawah ni. 


Jelly merah dekat hujung tu antara pentanda.
According to doktor kalau betul usus masalah, darah akan lagi banyak dan kerap berlaku.
Tapi Muzaffar sekali je.

Ubat macam-macam dah try and error tapi masalah kembong perut tetap tak selesai. Muntah tetap juga tak selesai walaupun minum air kosong dalam penutup botol susu je. Betapa sikit je dalam 10 ke 20 mil tau tapi tetap juga muntah. Confirm something wrong dekat usus Muzaffar.

Isnin tengahari, bila buat ultrasound, terus nampak yang usus Muzaffar dah berlipat masuk, kecil ke besar. Bahasa melayu susah nak terangkan, dia slides in tau. Faham tak korang? Macam telescope makmal tu. Benda ni dorang panggil Intussusception. On details dalam penerangan sainsnya korang boleh google. 


Atas ni contohya, nampak tak? Mula berlipat, dan makin masuk dan masuk, lama-lama boleh clog.

Intussusception ni banyak ragam dia, setiap baby yang terkena berbeza-beza sebab dan beza-beza cara nak ubati dia. Tapi masalah usus ni kerap terkena pada bayi bawah usia 3 tahun dan risiko nya lebih pada baby lelaki. Agaknya faktor kebuasan kut. Hahahaha ~

Ramai kawan-kawan tanya, liz salah bagi makan ke? Kenapa dengan usus Muzaffar. Liz dengan husband memang tertanya jugak apa main cause dia. Macam mana boleh jadi, kenapa terjadi dan macam mana nak detect. 

Punca terjadinya Intussusception ni bila usus bengkak, faktor usus bengkak? Ada macam-macam faktor, salah 1 nya batuk yang lama. Mungkin bukan batuk yang sekarang, tapi batuk yang lama-lama kebetulan waktu dia tak sihat tu ada orang bawa virus. Jadi sikit-sikit usus nya bengkak, bila bengkak bahagian usus akan bengkak dari yang biasa, jadi bila ada pergerakan makanan berlaku, yang biasa tu akan termasuk ke usus yang bengkak. Boleh bayangkan tak? Macam ular telan mangsa, sikit demi sikit masuk ke mulut dia. Macam tu juga usus Muzaffar, yang kecik masuk sikit demi sikit ke kawasan usus bengkak tu. Bila dah sampai tahap ketat, barulah terasa sakit dan sempit bila makanan nak lalu sempit. (bahasa mudah nya macam ni lah) Kalau cerita secara ilmiah sangat nanti lagi blur korang tak faham.

Contoh yang lain ialah macam telescope, kan bentuk macam 3 segi, kita boleh tarik dan tolak telescope tu. Bahagian kecik masuk ke bahagian besar.




Usus kite kan gelung-gelung, bila 1 bahagian bengkak, yang lain slowly masuk ke bahagian bengkak tu. Hitam tu maksudnya air berdakwat (barium) berjaya lalu kawasan usus Muzaffar, yang terhenti tu maksudnya kawasan tu tersekat. Procedure pertama melalui pressure air tak berjaya. Doktor kata Muzaffar consider baby yang kuat sebab boleh buat 5x trial. Kalau ikutkan procedure, max to 3 or 4 je. Tapi keadaan Muzaffar yang stabil dan kuat, doktor berani cuba sampai 5x, tapi tetap tak berjaya. Jadi end up terpaksa buat pembedahan. 

Muzaffar dah on drip 5 hari, doktor memang tak boleh tunggu dah kalau tunggu lagi Muzaffar akan makin lemah. Selepas je procedure tu, kami husband wife memang rasa macam mimpi. Anak sulung kami nak masuk dewan bedah kejap je lagi, bergenang air mata. Cuba tahan air mata ni, tengok keadaan Muzaffar yang masih lagi mabuk-mabuk akibat kesan mofin tadi tu, terrasa sayu ada, rasa lucu pun ada. Awak kecik sangat lagi nak kena lalui process ni tiba-tiba. 

Tak sedar masa berlalu dah pukul 1 pagi. Suami hantar Muzaffar masuk sampai ke dewan bedah sehingga dibius kan 1 badan. Then baru dia keluar, such a very long night. Sampai pukul 2 pagi tunggu Muzaffar keluar dari dewan bedah, harapan semoga tak perlu dipotong usus tak perlu nak kena sambung menyambung. 

Alhamdullilah, lega sangat bila 215 am, doktor bagitahu pembedahan selesai, Muzaffar dalam keadaan baik dan stabil. Usus Muzaffar sihat, appendix pun elok. Jadi doktor cuma tolong tolak sikit supaya usus kecil tu keluar dari usus yang bengkak tu. Sangat kecil je, yang termasuk tu dalam 2cm je tapi sebab dah ketat sangat terpaksa bedah untuk tarik keluar dari bahagian yang clog tu.

Done! Mami syukur sangat dapat cium dapat peluk Muzaffar.

Muzaffar dah sedar.

Recover process Muzaffar ambil masa juga dalam 2 minggu, selepas operation tu Muzaffar kerap terberak. Tapi berak yag mercik-mercik je. Lama kelamaan baru berkurang. Setiap kali makan, Muzaffar terus akan membuang, tak kira minum atau makan, seolah usus dia masih dalam recovery proses. Tapi sekarang Alhamdullilah, Muzaffar dah kembali cergas seperti biasa.





Done last check up with Dr. Shona dari Sunway Medical Center. Photo kenang-kenangan buat Muzaffar dengan Doktor yang bedah Muzaffar. Pengalaman menjadi ibu, berjaga dan bermalam selama 9 hari seolah-olah pergi bercuti tapi takda rasa nikmatnya. Haha ~ Alhamdullilah walaupun 9 hari tak jumpa rumah, buat hospital macam hotel. Buat hospital sebagai pejabat kedua juga siang malam gigih siapkan kerja sambil jaga Muzaffar success. 

Ni la yang dimaksudkan bercuti tapi tak nikmati apa-apa. 
Hehe boleh la tengok permandangan ...

Mami bawa Muzaffar pergi Sunway Lagoon ni nanti okay bila dah boleh berjalan.
10 Months moments.

Kepada ibu bapa yang berkerja tu, if ada rezeki lebih, laburkan sikit pada insurance untuk yang tersayang ye. Jika belum, liz doakan semua yang membaca ni Allah kurniakan awak rezeki yang melimpah ruah. Amin-amin-amin.

Sebarang soalan boleh drop di instagram liz - @beautyliyliz / Fb - liyliz yusof







LANGKAH MENCEGAH HFMD | Assalamualaikum 

Sebelum liz sambung study dan buat slide presentation please allowed me to write up some tips here. 

Siapa sangka HFMD boleh bawa maut? Sebab kita tengok baby yang kena HFMD ni macam kena chicken pop je. Tapi hakikatnya virus HFMD lebih jahat dari terkena chicken pop atau cacar air. 

Liz ada share pasal HFMD dekat Facebook/Instagram/Twitter kebanyakkan parents yang tengok macam tak endah sangat je pasal HFMD ni. Liz masih nampak parents yang letak anak dia dalam TROLI pasaraya, letak dekat kerusi makan restaurant, duduk guling sana sini dekat perabot, dekat kedai mainan public. Seolah macam tak ada apa yang sedang berlaku. 

Hello parents korang sedar tak pasal HFMD ni? Ye aku sedar, aku bawa anak aku pergi mall elok je dia. Aku bawa anak aku pergi kenduri elok je. Okayla sebab anak korang kan, bukan anak liz ~~~~ 

Honestly parents, sumber paling cepat untuk kite share knowledge is melalui social media kan. So most of the time, liz akan follow parents-parents yang rajin update pasal anak dorang. Apa sahaja yang terbaik, liz akan follow. Biarlah kite spend lebih sikit asalkan dia sihat sejahtera. 

Tips ni, liz tahu dari mana? Tak sah kalau bukan dari Kak Ayue, most famous parenting blogger among others. Hihi sebab selain daripada tips2 kebersihan, maianan, dia ada banyak resepi untuk baby juga. Liz ni antara pengikut setia dia lah. 


Baby Troli Cover

Sedar ke tidak, yang troli ni ramai baby yang guna. Kite tak tahu kut-kut yang guna ni ada HFMD, who knows right? Then korang letak baby korang dekat situ. HFMD ni boleh jangkit melalui cecair, air liur baby, dan udara. Baby yang tengah rajin main jilat-jilat ni memang la kena pantau extra tau. Sebab tu aku sumbat je Muzaffar ni dengan puting, salah 1 cara nak elak dia menjilat.






Sebagai ibu yang bekerjaya, hehe kadang-kadang memang ada masanya malas betul aku nak masak. Suka la bawa laki makan luar, tak semena-mena sambil tengok mak pak dia makan. Muzaffar kena la letak dekat baby high chair ni. Ofcozzz juga kena cover supaya kebersihan terjamin. 


Ready Stock! Sebab prihatin terlebih, liz beli kan untuk kawan-kawan yang kirim order sekali. Kirim air liur tanpa deposit. Yas! Dan ada bakinya masih ada yang buat-buat lupa. Takpa la yek, buat-buat lupa dia pun risiko dekat anak dia bukan aku yang pastinya. 

Liz suka jenis kain ni sebab mudah basuh dan tak koyak. Baby chair cover ni ada yang jenis plastic juga, tapi Muzaffar tak suka sebab bila duduk dia tak selesa ada bunyi-bunyi. Kalau kain ni, duduk elok gebu-gebu dia plus dia ni memang hantu kain. 


Keduanya spray tangan, kaki dan seluruh muka baby dengan BiorCair cecair ni. Cecair apa yang paling best sebab tak bahaya kan baby even dia hisap tangan atau terkena mulut. 

Beza dengan hand sanitizer yang kite beli dekat drugstore tu. Yang dekat drugstore tu buat-buat spray dekat meja, kerusi troli okay la kut but not for your baby. Kalau masuk mulut ada bahan kimia terlarang kang susah pulak.


Siapa berminat nak beli ni untuk anak-anak korang.
Boleh wasap liz 010-2276292 
RM30 

Kalau korang rasa semua protection tak perlu, tolong jangan bawa anak-anak ke tempat awam. Please korang, kesian tengok baby-baby yang kena HFMD ni.

#TroliCover
#HighBabyChairCover
#BabyChairCoverMalaysia
#HFMDProtection




MACAM MANA JADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY |

Assalamualaikum, sebelum liz cerita pasal macam mana cara nak jadi beauty consultant Mary Kay, izinkan liz kenalkan diri liz dulu ye. Mana tahu kalau-kalau yang tengah tengah baca blog ni ialah 1st timer datang blog liz kan.

Nama pena media social, Liyliz Yusof, 26 tahun (2018), part time blogger sejak tahun 2015 (Aktif), ikutkan tahun 2013 lagi tapi belum aktif dan daftar sebagai beauty consultant Mary Kay January 2018. Yup baru juga lagi, baru nak masuk 8 bulan sebagai beauty consultant.



Asalnya liz cuma pengguna Mary Kay, sebab dah give up sangat dengan produk Dr. & produk drugstore. Entahlah, mana tak kesudahan naik surut naik surut jerawat dekat muka. Tambah lopak 1 per 1, tak sempat nak ratakan lopak, tumbuh pula persaingan baru dekat muka ni. Letih! Jumpa skin specialist? Dah 2 tahun liz makan pil Accutane tu, bila makan okaylah tak naik jerawat tapi kering sangat-sangat bibir sampai pecah. Mata pun makin kabur, liz tak sanggup dah nak makan pil tu semua, plus pil tu tak bagus kalau plan untuk pregnant. 

Bestnya guna produk Mary Kay ni, kita akan ada 1 beauty consultant yang akan melekat dengan kita untuk consult skin kita. Macam tak yakin je dorang boleh consult skin kita kan? Dorang ni pergi training ke?

Dorang ni bukan setakat pergi training tapi dorang kongsi kan pengalaman sendiri pakai Mary Kay dan step step cara pakai dengan step yang betul. Liz sendiri mula nya tak yakin nak sign in jadi beauty consultant Mary Kay ni sebab kulit sendiri pun tak flawless ada hati nak consult orang.

Bersama Sales Director Unit Liz, masa ni training pasal product knowledge. Liz tak sabar nak kulit macam sufi ni, licin sangat!!! Dia da 5 tahun pakai Mary Kay.

Cuba korang fikir semula, yang tak da masalah kulit, dorang consult korang more based on step-step je kan? Tapi beauty consultant Mary Kay consult korang sekali dengan pengalaman ngeri yang dorang ada, termasuklah pengalaman ngeri liz pasal skin journey ni.

Liz ni bukanlah doctor kulit nak check-check kulit korang tapi kalau tengok kulit yang ada masalah sama macam liz, lagi-lagi jenis yang memang mudah sangat jerawat naik tanpa sebab ni, InsyAllah boleh liz guide korang sampai la kita sama-sama dapat kulit yang kita nak.

Dari mengguna, dari situ liz minat nak tolong wanita lain juga tahu pasal Mary Kay ni. Kebetulan sebagai blogger, liz harap medium blogger ni, liz dapat gunakan untuk kongsi dengan kawan-kawan liz yang ada masalah kulit sama macam liz.

Kalau berminat nanti liz bagi korang borang untuk isi detail dan guide korang pasal masalah skin korang. Bestnya nanti, setiap hari Rabu kita ada unit meeting, masa dekat situ nanti, kite boleh tengok progress kulit masing-masing, tu sebab liz suka sangat Mary Kay ni sebab beauty consultant ni kerja dia bukan menjual produk macam produk lain tu. Mary Kay ni more to guidance, sebab tu sangat tak digalakkan korang beli produk Mary Kay dekat online macam Lazada, Shoppe ke atau dekat Website yang korang tak kenal siapa owner dia.

Kalau korang nak beli Mary Kay, korang boleh cari Liz .. atau korang boleh cari kawan-kawan Facebook korang yang jual Mary Kay. Produk Mary Kay ni ada guarantee satisfaction 90 hari, kalau betul tak sesuai boleh return semula dan wang dikembali kan. So far setakat ni, takda lagi customer yang beli dengan liz pulangkan produk tau. Alhamdullilah sesuai sangat, liz pun happy. Kalau korang nak jadi beauty consultant Mary Kay, korang kena cari kawan-kawan yang korang kenal yang menjadi beauty consultant Mary Kay, kalau takda kawan-kawan korang yang jadi beauty consultant Mary Kay, korang boleh cari liz .. 

Kalau korang nak kenal liz lebih lagi, boleh cari liz dekat Instagram atau Facebook tau.

Facebook : Liyliz Yusof
Instagram: @beautyliyliz
WhatApps: 010-2276292

TASKA TERBAIK SETIA ALAM | Assalamualaikum

Alhamdullilah akhirnya Muzaffar dah jumpa taska yang serasi dengan dia. Sekarang ni setiap kali liz datang ambil dia mesti dia tak nak balik. Kadang-kadang tu kena diri lama juga depan pintu kereta tunggu dia lepaskan T'cer dia tu. Ada masa, kadang-kadang dia genggam tudung T'cer dia punya la tak nak balik. Nampak sangat dekat sini dia seronok kan.

Liz mula hantar sini masa dia masuk 7 bulan, kiranya Muzaffar dah 3 bulan dekat ni. Sebagai parents mesti kite nak kan yang terbaik untuk anak-anak kan? Lagi-lagi buat wanita yang bekerjaya ni terpaksa lepaskan anak untuk dijaga oleh orang lain memang merisaukan uit. 

Tapi tengok keadaan Muzaffar sekarang ni berbanding dengan taska lama, jauh berbeza. Yang dulunya moody je, baru nak aktif merangkak tiba-tiba jadi pasif. Pelik sangat-sangat mulanya, ada 1 hari tu Muzaffar demam, liz terus naik ke atas bilik taska tengok rupanya semua baby tidur berbedung. Yang 7 8 bulan pun tidur dibedung, macam mana baby tu nak cepat merangkak, berdiri berjalan kalau anggota badan diorang kene bedung lagi. Pada liz, baby bawah 3 bulan sahaja yang perlu di bedung kalau nak tidur.

Baby-baby yang tengah nak membesar ni bagi lah dia explore apa yang dia mahu kan. Baru la cepat sikit proses belajar dia. Beza dengan taska sekarang ni, setiap aktiviti yang Muzaffar belajar dekat sekolah T'cer nya akan update dekat FB Group. Mak-mak pun lega bila tengok aktivit anak-anak dia. Ramai juga parents yang tak tahu pasal early education untuk bayi ni. Kebanyakkan mereka ingat, dah usia 1 tahun ke atas baru nak asuh belajar sedangkan kita sebenarnya dah boleh ajar anak-anak kite seawal mereka celik mata lagi. Banyak sebenarnya aktiviti yang boleh buat dengan bayi yang ibu ibu tak tahu.

Belajar mengenal Allah.
Untuk kenang-kenangan Muzaffar 9 bulan punya aktiviti:




Amin. 1 T'cer untuk 3 bayi, itu sudah semestinya tau. Baby pun ada Uniforms, haa comel kan? Mulanya masa survey sini memang terasa uihh mahal la juga, baby pun kena Uniform ke? Tapi bila dah lalui sendiri baru faham seronoknya tengok anak-anak kecik ni di asuh dekat sini. 


Aktiviti meniup objek. Elok je Muzaffar dan kawan-kawan nya fokus tengok T'cer kan? Tak pula depa ni lari memasing padahal ni semua dah pandai merangkak. 'Fokus' juga perlu dilatih tau.  



Aktiviti bertatih dan merangsang tapak kaki bayi:




Bermain wayang kulit:




Perkembangan deria sentuhan:




Okay done! Nanti liz update lagi aktiviti Muzaffar dekat Taska, sebenarnya aktiviti ni ibu bapa boleh je buat ni dekat rumah cuma kadang-kadang mungkin tak terfikir kan?

Bye Selamat Berhujung Minggu.
HARI RAYA PERTAMA JADI MAK-MAK | Assalamualaikum

Selamat Hari Raya semua 💓 Lain macam perasaan raya dengan anak ni uitt! Mak-mak je lah kut yang faham ni, yang masih single dan yang masih belum ada anak tu, nikmati la hari raya dan waktu tidur yang aman damai yek.

Tahun ni kan, tahun pertama liz raya dekat Perak. Lain semacam juga la perasaan beraya jauh dengan mak dekat kampung ni. Tapi takda la rasa sedih sangat, hahah sebab dah balik beraya awal masa dua hari puasa terakhir tu. Malam nya pula, mak dah siap buat rendang, buat lontong, buat macam-macam uit. Terasa sangat diri ni masih anak kecik bila mak ada. 

Sebelum gerak ke Perak, bawa la bekal rendang mak ke Perak. Sebab dah tahu dah dekat Perak rendang dia lain dari tekak ni, mak yang tak sampai hati anak dia sendu di hari raya pertama maka nya bekal kan anak dia 1 kilo rendang daging hahahaha ~ syurga sangat rasanya. Memang masa raya pertama dekat Perak takdo rendang daging, ada ayooom ja. 

Benda paling excited sekali nak buat ialah, berfamily photo dengan ma little family ni. Raya pertama dengan baby uittt. Raya pertama sebagai mak-mak uit. Raya .... kedua sebagai isteri hihihi ~

Pagi subuh nya bersungguh-sungguh tau aku iron baju malan, muzaffar dengan diri sendiri penuh dengan cermat dan tanpa secalit pun kedutan. Perhghhh memang cun baik nya. 

Esoknya bersiap laju-laju, ofcoz siap kan Muzaffar dulu, karang habisla basah comot baju aku waktu mandi kan dia. Dah siap berbaju melayu bagai, wuiiit ensem nya budak kecik ni. Sayang nya, berhingusan pula, sian pula dia raya pertama tak sihat. Akibat singgah Cameron waktu balik Perak hari tu. Barang-barang menyedut hingus tak bawak pula. Adoiiii cuai-cuai, kena lebih hati-hati lepas ni bila ada anak ni. Mujur dia tak demam, risau juga. Budak kecik ni senang demam, sejak keluar ward hari tu, terus amal kan mandi lemon bila keluar jalan jauh-jauh ni.

Raya pertama aku dekat kampung mertua agak kelam kabut juga, sebab aku ni jenis biasannya bersiap lama. Nak calit itu, nak calit ini. Telupa pulak uit dah anak. Anak yang tengah laju merangkak pula, panjat sana sini. Peningggg mak!


Kadang-kadang terlupa yang aku ni dah jadi mak orang.


Come on Muzaffar fokus-fokus.


Oh baju anak ku. Oh pampers terjojol!


Anggap je la ini yang terbaik yang kami ada. 
Muzaffar cuba lagi tahun depan okay. 

Misi baju raya, saat terakhir baru malan berjaya dapat baju warna biru ni. Mujur matching dengan aku. Biru awan awangan gitu, yang Muzaffar ni memang susah sikit nak jumpa warna macam kami. Tahun depan kite tempah baju raya tau, haaah malas dah nak berletih letihan nak cari baju raya sana sini. Sumpah! Zaman mak-mak tidak selincah zaman anak dara. 

Awal-awal pagi mujurlah sempat bergambar dengan 1 family semua, tapi tak rasa nak tunjuk dekat korang. Sebab nya tudung aku yang senget, anak saudara yang menangis, ada yang buat muka toye, ada yang tengah main puting. Allah ~~~~ anak masing-masing .. 


Tiba malam raya, rasa nak rehat-rehat sikit, letih juga jengah ke serata tempat ni, tapi seronok la sebab dapat makanan sebab aku ni jenis yang kuat makan lagi yang tak pernah makan. Tapi tengok la budak atas tu, dia start dah nak berkawan dengan orang besar-besar, bila dia bosan, dia mula tarik rambut orang, panjat kabinet tv, merangkak merata-merata celah celahan. Letih mak ~


Ini pertama kalinya aku makan lemang dalam periuk kera. Sedap tapi pada aku suka lagi lemang dalam buluh sebab lebih kenyal sikit. Lemang dalam periuk kera tak dinafikan memang lemak gilerrrr tapi lembut sangat. Me not like it so much hihi. 

Benda paling best liz suka balik perak sebab makanan kampung dia, sumpah sedap! Tak dapat dekat mana-mana melainkan dekat kampung ni, mak mertua dengan mak saudara semua suka tau masak yang pelik-pelik tapi sangatlah kena dengan tekak ni. Paling best nya ikan puyu goreng, sedapnyaaa uit. Jering masak lada, sedapnya. Batang keladi masak asam pedas, masam-masam asam jawa sikit. Sedapnyaaaaa ~

Aku masak apa je eah waktu raya, haha masak bubur jagung je mampu, selebihnya main kejar-kejar dengan Muzaffar. 

Selamat hari raya semua.
Tak sabar nak baca kisah hari raya korang pulak. 
Leave your post hari raya dekat bawah tau, nanti liz p jenguk blog korang.

BABY MUZAFFAR WARDED DISEBABKAN ROTA VIRUS | Assalamualaikum 💗

Kali ni baby Muzaffar warded lagi, tapi kes yang berbeza pula. Kali ni da  masuk kali ke 3 Muzaffar berkampung dekat Hospital. Cuma kali ni agak serius sebab Muzaffar positive Rota Fever. Mana la kita nak sangka yang anak kita akan kena rota virus ni kan, sejak kes Muzaffar ni InsyAllah kalau ada rezeki anak kedua nanti confirm liz akan ambil rota vaksin. Nak ambil sekarang pun tak boleh dah sebab vaksin rota ni boleh ambil sampai usia 6 bulan je.

Suhu badan dia memang panas sangat 38 - 39

Again! Muzzafar Yafiq di sini, Columbia Asia Klang. Nurse dan doktor dekat sini dah kenal sangat dengan Muzaffar, bila dia masuk semalam, nurse terus cakap "Aik Ya masuk lagi sini ye sayang". 

Tak berbaju dan seluar, memang lemah sangat sebab dia dah start cirit dan muntah

Kisah sebelum warded semalam, we both husband & wife dah bawa Muzaffar ke CAK ni pada jam 1 pagi sebab dia muntah selepas susu. Dah la seharian hari isnin tu dia demam sebab ada tumbuh gigi, dan liz pun ambil cuti teman dia dekat rumah. Tak sangka pula malam tu sampai muntah & perut kembong. Lepas dah muntah tu, dia cirit birit. OMG najis yang paling busukkkk pernah kitorang bau. Bau yang teramat busuk! Suhu masa sampai dekat CAK 39. /jadi kena tunggu sampai turun, dan kitorang memang nak balikkk. Puku; 3 pagi lega suhu turun jadi 37.5. Total bil outpatient RM141.00 haishhh, terpaksa la bayar sebab dekat CAK je yang kitorang confident untuk treat Muzaffar. Lega dapat balik kan. 

Kitorang pun sahur beli dekat mamak je la pagi tu. Mujurla semalam hari wesak kan, jadi both of us cuti. Semalam juga bibik datang kemas rumah dapur, bilik air, ruang tamu semua habis dibersih nya. Tapi sambil tu, suhu Muzaffar tak turun juga. Kemuncak pukul 4 petang, suhu Muzaffar naik 40.9, terus bawa semula ke CAK. 

Doktor pedia favorite Muzaffar waktu tu pula takda, yang oncall waktu tu doktor pedia lain. Risau pula Muzaffar tak rasi, so liz request juga doktor Phang. Legaaaa sangat bila nurse bagitahu yang dia terima kes tu. Sambil tunggu Dr. Phang datang, sambil tu Muzaffar kena ambil darah dekat jari. Memang selalunya bila warded, doktor nak masukkan jarum je terus dekat tangan Muzaffar supaya tak perlu kena cucuk banyak kali. Tapi pengalaman pertama Muzaffar warded tu, kami rasa tak perlu masukkan jarum dalam tangan lagi. Cukuplah ambil darah dekat jari je dulu. 

Result darah dapat terus selepas sejam, Alhamdullilah CLEAR, tak da virus dalam darah. Jadi seterusnya doktor minta kami ambilkan 1 scop tahi Muzaffar bila dia berak nanti. Kebetulan petang tu, dia memang berak. Kentut busuk sangat, 1 bilik tu bau kentut Muzaffar je. Kalah bau kentut orang tua tau.


Busuk GILER! Dan ada lendir. Ini tahi Muzaffar yang tah kali ke berapa. 
Kalau yang pertama dekat rumah ialah yang paling busuk bau ikan masin.


Manja automatik kalau dia tak sihat. Nak melekap je dekat dada. Kalau sihat, macam gasing buluh berpusing-pusing.


Bilik kali ke 3. Allah .. dugaan jaga anak


Mami pun terjebak sama melepak tengok tv layan baby tak cihat ni.
Kain sentiasa di kepala sebab kepala dia panas tak kebah-kebah.

Cedih sangat tak dapat gi School ye



Main la dengan mami yek. 
Liz dan husband bergilir-gilir juga la jaga Muzaffar dekat ward. Total day Muzaffar duduk dekat ward 5 hari 4 malam. Warded yang paling lama sekali. Bulan puasa pula tu, berbuka dan bersahur kami dekat hospital dalam sejarah.

Sepatutnya hari Jumaat dah boleh discharge tapi kami minta doktor monitor 1 hari lagi. Liz nak pastikan yang Muzaffar betul-betul recover, risau kalau balik rumah jadi lagi. Bila hari Sabtu tu dia berak dah mula pejal dan dah tak muntah, baru lega nak balik. 

Baby yang kena rota ni, selera akan drop, sebab tu Muzaffar kena masuk air 2 botol. Panas sangat badan dia, perut pun meragam. Muzaffar jangkit dekat taska dia virus ni. Hari Jumaat lepas tu, pengetua nya datang melawat dan bagitau ada baby 1 tahun ke atas datang ke taska cirit birit. Tecer bilik Muzaffar dukung baby tu, kemudiang dukung Muzaffar. Baby tu pula ada masuk dalam bilik Muzaffar, haish mau tak berjangkit kan. Baby lain tak kena, tapi terkena dekat Muzaffar, nasib tak baik pulak. 

Liz nak cerita lebih-lebih liz tak ingat sangat dah, tapi korang kalau anak-anak ada tanda cirit birit dan demam atau dia selsema atau batuk. Segera lah bawa ke Hospital. Biar la doktor yang periksa dah sahih kan, jangan kite memandai-mandai buat petua pelik-pelik. Kalau dulu baby cirit birit mungkin tersalah makan. Kalau baby cirit birit beserta munta dan demam tu, lebih baik kita bawa mereka untuk diperiksa, kalau tak dijangkiti apa-apa virus takpa la Alhamdullilah kan. Yang penting jangan ambil risiko tau.

Sekarang ni, liz dengan husband mandi kan Muzaffar air lemon suam setiap kali balik berjalan dari luar. Antara langkah berjaga untuk elak virus, tawakal je. Moga-moga antibody Muzaffar kuat dan lasak sikit.


MY FAVOURITE CLEANSER - MALACEP MARY KAY | PUDARKAN PARUT GELAP JERAWAT

Assalamualaikum kesayangan liz semua, lama nya liz tak update pasal skin care journey dalam blog ni, beza nya keadaan sekarang ni semejak dah ada anak. Patutlah yuyu zulaikah, cik epal, fatin liyana dan blogger yang lain semakin kurang update blog bila dah punya cahaya mata. Kini baru ku faham. 

Jadi sejak akhir ni semangat Tun M terbawa-bawa pula, kite tak boleh membuang masa. Kena usaha dan manfaat kan masa sebaikknya. 

Kalau korang tanya liz pakai apa sekarang ni, liz 100% dah berubah kepada produk Mary Kay. Liz dah tak pakai produk Dr. Ko tau. Bukan tak bagus, cuma kulit liz dah rasi. Maksud tak rasi, bila pakai, dia tak mampu untuk merawat dah cuma mampu untuk maintainkan je dari menjadi semakin teruk.

Liz memang ada masalah clog pores yang teruk giler, lepas tu jerawat memang mudah sangat naik tau. Bukan naik sikit-sikit, tapi memang naik banyak giler. Dan masalah paling teruk sekali kulit liz reddish sangat, pipi tu merah-merah dengan parut jerawat. 

Sampailah liz tengok kawan liz asyik promote pasal Mary Kay, tu yang jatuh hati cuba nak pakai. Memandangkan liz tak da masalah local produk dah so beauty consultant liz tu terus suggest kan liz pakai Malacep cleanser. 


Ni dia set rangkaian Malacep Mary Kay. Tapi liz tak pakai semuanya tau. 
Liz guna Cleanser, Toner dan serum je setakat ni.


Malacep cleanser dan skinvi brush ni macam nyawa kecantikkan liz sekarang ni tau. Sebab kalau takda dua benda ni, rasa macam kulit dalam keadaan yang tak selamat.

1. Bantu hilangkan parut jerawat yang kemerahan di pipi liz
2. Bantu pudarkan tompokkan hitam kesan dari jerawat lama
3. Buat kulit liz lebih bersinar dari kekusaman
4. Bantu cerahkan kulit juga, cerahkan bukan putih kan.
* Kulit kite ni memang dah sedia ada, tak da istilah nak boleh putih okay.
 Aku lepuk korang kang.

Liz dah pakai sejak bulan 1 cleanser malacep ni. 


Kalau korang teringin nak cuba Mary Kay, tolong cari beauty consultant Mary Kay, jangan ngada-ngada beli dekat Lazada, Caraousell ke apa sebab Mary Kay ni customer guarantee, kalau tak sesuai pakai boleh refund atau tukar produk dengan syarat dalam tempoh 90 hari. 

Kalau korang perlu kan beauty consultant mary kay, 
korang boleh contact nombor ni tau 010-2276292. Consultation FREE je.