ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

TASKA TERBAIK SETIA ALAM | Assalamualaikum

Alhamdullilah akhirnya Muzaffar dah jumpa taska yang serasi dengan dia. Sekarang ni setiap kali liz datang ambil dia mesti dia tak nak balik. Kadang-kadang tu kena diri lama juga depan pintu kereta tunggu dia lepaskan T'cer dia tu. Ada masa, kadang-kadang dia genggam tudung T'cer dia punya la tak nak balik. Nampak sangat dekat sini dia seronok kan.

Liz mula hantar sini masa dia masuk 7 bulan, kiranya Muzaffar dah 3 bulan dekat ni. Sebagai parents mesti kite nak kan yang terbaik untuk anak-anak kan? Lagi-lagi buat wanita yang bekerjaya ni terpaksa lepaskan anak untuk dijaga oleh orang lain memang merisaukan uit. 

Tapi tengok keadaan Muzaffar sekarang ni berbanding dengan taska lama, jauh berbeza. Yang dulunya moody je, baru nak aktif merangkak tiba-tiba jadi pasif. Pelik sangat-sangat mulanya, ada 1 hari tu Muzaffar demam, liz terus naik ke atas bilik taska tengok rupanya semua baby tidur berbedung. Yang 7 8 bulan pun tidur dibedung, macam mana baby tu nak cepat merangkak, berdiri berjalan kalau anggota badan diorang kene bedung lagi. Pada liz, baby bawah 3 bulan sahaja yang perlu di bedung kalau nak tidur.

Baby-baby yang tengah nak membesar ni bagi lah dia explore apa yang dia mahu kan. Baru la cepat sikit proses belajar dia. Beza dengan taska sekarang ni, setiap aktiviti yang Muzaffar belajar dekat sekolah T'cer nya akan update dekat FB Group. Mak-mak pun lega bila tengok aktivit anak-anak dia. Ramai juga parents yang tak tahu pasal early education untuk bayi ni. Kebanyakkan mereka ingat, dah usia 1 tahun ke atas baru nak asuh belajar sedangkan kita sebenarnya dah boleh ajar anak-anak kite seawal mereka celik mata lagi. Banyak sebenarnya aktiviti yang boleh buat dengan bayi yang ibu ibu tak tahu.

Belajar mengenal Allah.
Untuk kenang-kenangan Muzaffar 9 bulan punya aktiviti:




Amin. 1 T'cer untuk 3 bayi, itu sudah semestinya tau. Baby pun ada Uniforms, haa comel kan? Mulanya masa survey sini memang terasa uihh mahal la juga, baby pun kena Uniform ke? Tapi bila dah lalui sendiri baru faham seronoknya tengok anak-anak kecik ni di asuh dekat sini. 


Aktiviti meniup objek. Elok je Muzaffar dan kawan-kawan nya fokus tengok T'cer kan? Tak pula depa ni lari memasing padahal ni semua dah pandai merangkak. 'Fokus' juga perlu dilatih tau.  



Aktiviti bertatih dan merangsang tapak kaki bayi:




Bermain wayang kulit:




Perkembangan deria sentuhan:




Okay done! Nanti liz update lagi aktiviti Muzaffar dekat Taska, sebenarnya aktiviti ni ibu bapa boleh je buat ni dekat rumah cuma kadang-kadang mungkin tak terfikir kan?

Bye Selamat Berhujung Minggu.
HARI RAYA PERTAMA JADI MAK-MAK | Assalamualaikum

Selamat Hari Raya semua 💓 Lain macam perasaan raya dengan anak ni uitt! Mak-mak je lah kut yang faham ni, yang masih single dan yang masih belum ada anak tu, nikmati la hari raya dan waktu tidur yang aman damai yek.

Tahun ni kan, tahun pertama liz raya dekat Perak. Lain semacam juga la perasaan beraya jauh dengan mak dekat kampung ni. Tapi takda la rasa sedih sangat, hahah sebab dah balik beraya awal masa dua hari puasa terakhir tu. Malam nya pula, mak dah siap buat rendang, buat lontong, buat macam-macam uit. Terasa sangat diri ni masih anak kecik bila mak ada. 

Sebelum gerak ke Perak, bawa la bekal rendang mak ke Perak. Sebab dah tahu dah dekat Perak rendang dia lain dari tekak ni, mak yang tak sampai hati anak dia sendu di hari raya pertama maka nya bekal kan anak dia 1 kilo rendang daging hahahaha ~ syurga sangat rasanya. Memang masa raya pertama dekat Perak takdo rendang daging, ada ayooom ja. 

Benda paling excited sekali nak buat ialah, berfamily photo dengan ma little family ni. Raya pertama dengan baby uittt. Raya pertama sebagai mak-mak uit. Raya .... kedua sebagai isteri hihihi ~

Pagi subuh nya bersungguh-sungguh tau aku iron baju malan, muzaffar dengan diri sendiri penuh dengan cermat dan tanpa secalit pun kedutan. Perhghhh memang cun baik nya. 

Esoknya bersiap laju-laju, ofcoz siap kan Muzaffar dulu, karang habisla basah comot baju aku waktu mandi kan dia. Dah siap berbaju melayu bagai, wuiiit ensem nya budak kecik ni. Sayang nya, berhingusan pula, sian pula dia raya pertama tak sihat. Akibat singgah Cameron waktu balik Perak hari tu. Barang-barang menyedut hingus tak bawak pula. Adoiiii cuai-cuai, kena lebih hati-hati lepas ni bila ada anak ni. Mujur dia tak demam, risau juga. Budak kecik ni senang demam, sejak keluar ward hari tu, terus amal kan mandi lemon bila keluar jalan jauh-jauh ni.

Raya pertama aku dekat kampung mertua agak kelam kabut juga, sebab aku ni jenis biasannya bersiap lama. Nak calit itu, nak calit ini. Telupa pulak uit dah anak. Anak yang tengah laju merangkak pula, panjat sana sini. Peningggg mak!


Kadang-kadang terlupa yang aku ni dah jadi mak orang.


Come on Muzaffar fokus-fokus.


Oh baju anak ku. Oh pampers terjojol!


Anggap je la ini yang terbaik yang kami ada. 
Muzaffar cuba lagi tahun depan okay. 

Misi baju raya, saat terakhir baru malan berjaya dapat baju warna biru ni. Mujur matching dengan aku. Biru awan awangan gitu, yang Muzaffar ni memang susah sikit nak jumpa warna macam kami. Tahun depan kite tempah baju raya tau, haaah malas dah nak berletih letihan nak cari baju raya sana sini. Sumpah! Zaman mak-mak tidak selincah zaman anak dara. 

Awal-awal pagi mujurlah sempat bergambar dengan 1 family semua, tapi tak rasa nak tunjuk dekat korang. Sebab nya tudung aku yang senget, anak saudara yang menangis, ada yang buat muka toye, ada yang tengah main puting. Allah ~~~~ anak masing-masing .. 


Tiba malam raya, rasa nak rehat-rehat sikit, letih juga jengah ke serata tempat ni, tapi seronok la sebab dapat makanan sebab aku ni jenis yang kuat makan lagi yang tak pernah makan. Tapi tengok la budak atas tu, dia start dah nak berkawan dengan orang besar-besar, bila dia bosan, dia mula tarik rambut orang, panjat kabinet tv, merangkak merata-merata celah celahan. Letih mak ~


Ini pertama kalinya aku makan lemang dalam periuk kera. Sedap tapi pada aku suka lagi lemang dalam buluh sebab lebih kenyal sikit. Lemang dalam periuk kera tak dinafikan memang lemak gilerrrr tapi lembut sangat. Me not like it so much hihi. 

Benda paling best liz suka balik perak sebab makanan kampung dia, sumpah sedap! Tak dapat dekat mana-mana melainkan dekat kampung ni, mak mertua dengan mak saudara semua suka tau masak yang pelik-pelik tapi sangatlah kena dengan tekak ni. Paling best nya ikan puyu goreng, sedapnyaaa uit. Jering masak lada, sedapnya. Batang keladi masak asam pedas, masam-masam asam jawa sikit. Sedapnyaaaaa ~

Aku masak apa je eah waktu raya, haha masak bubur jagung je mampu, selebihnya main kejar-kejar dengan Muzaffar. 

Selamat hari raya semua.
Tak sabar nak baca kisah hari raya korang pulak. 
Leave your post hari raya dekat bawah tau, nanti liz p jenguk blog korang.

BABY MUZAFFAR WARDED DISEBABKAN ROTA VIRUS | Assalamualaikum 💗

Kali ni baby Muzaffar warded lagi, tapi kes yang berbeza pula. Kali ni da  masuk kali ke 3 Muzaffar berkampung dekat Hospital. Cuma kali ni agak serius sebab Muzaffar positive Rota Fever. Mana la kita nak sangka yang anak kita akan kena rota virus ni kan, sejak kes Muzaffar ni InsyAllah kalau ada rezeki anak kedua nanti confirm liz akan ambil rota vaksin. Nak ambil sekarang pun tak boleh dah sebab vaksin rota ni boleh ambil sampai usia 6 bulan je.

Suhu badan dia memang panas sangat 38 - 39

Again! Muzzafar Yafiq di sini, Columbia Asia Klang. Nurse dan doktor dekat sini dah kenal sangat dengan Muzaffar, bila dia masuk semalam, nurse terus cakap "Aik Ya masuk lagi sini ye sayang". 

Tak berbaju dan seluar, memang lemah sangat sebab dia dah start cirit dan muntah

Kisah sebelum warded semalam, we both husband & wife dah bawa Muzaffar ke CAK ni pada jam 1 pagi sebab dia muntah selepas susu. Dah la seharian hari isnin tu dia demam sebab ada tumbuh gigi, dan liz pun ambil cuti teman dia dekat rumah. Tak sangka pula malam tu sampai muntah & perut kembong. Lepas dah muntah tu, dia cirit birit. OMG najis yang paling busukkkk pernah kitorang bau. Bau yang teramat busuk! Suhu masa sampai dekat CAK 39. /jadi kena tunggu sampai turun, dan kitorang memang nak balikkk. Puku; 3 pagi lega suhu turun jadi 37.5. Total bil outpatient RM141.00 haishhh, terpaksa la bayar sebab dekat CAK je yang kitorang confident untuk treat Muzaffar. Lega dapat balik kan. 

Kitorang pun sahur beli dekat mamak je la pagi tu. Mujurla semalam hari wesak kan, jadi both of us cuti. Semalam juga bibik datang kemas rumah dapur, bilik air, ruang tamu semua habis dibersih nya. Tapi sambil tu, suhu Muzaffar tak turun juga. Kemuncak pukul 4 petang, suhu Muzaffar naik 40.9, terus bawa semula ke CAK. 

Doktor pedia favorite Muzaffar waktu tu pula takda, yang oncall waktu tu doktor pedia lain. Risau pula Muzaffar tak rasi, so liz request juga doktor Phang. Legaaaa sangat bila nurse bagitahu yang dia terima kes tu. Sambil tunggu Dr. Phang datang, sambil tu Muzaffar kena ambil darah dekat jari. Memang selalunya bila warded, doktor nak masukkan jarum je terus dekat tangan Muzaffar supaya tak perlu kena cucuk banyak kali. Tapi pengalaman pertama Muzaffar warded tu, kami rasa tak perlu masukkan jarum dalam tangan lagi. Cukuplah ambil darah dekat jari je dulu. 

Result darah dapat terus selepas sejam, Alhamdullilah CLEAR, tak da virus dalam darah. Jadi seterusnya doktor minta kami ambilkan 1 scop tahi Muzaffar bila dia berak nanti. Kebetulan petang tu, dia memang berak. Kentut busuk sangat, 1 bilik tu bau kentut Muzaffar je. Kalah bau kentut orang tua tau.


Busuk GILER! Dan ada lendir. Ini tahi Muzaffar yang tah kali ke berapa. 
Kalau yang pertama dekat rumah ialah yang paling busuk bau ikan masin.


Manja automatik kalau dia tak sihat. Nak melekap je dekat dada. Kalau sihat, macam gasing buluh berpusing-pusing.


Bilik kali ke 3. Allah .. dugaan jaga anak


Mami pun terjebak sama melepak tengok tv layan baby tak cihat ni.
Kain sentiasa di kepala sebab kepala dia panas tak kebah-kebah.

Cedih sangat tak dapat gi School ye



Main la dengan mami yek. 
Liz dan husband bergilir-gilir juga la jaga Muzaffar dekat ward. Total day Muzaffar duduk dekat ward 5 hari 4 malam. Warded yang paling lama sekali. Bulan puasa pula tu, berbuka dan bersahur kami dekat hospital dalam sejarah.

Sepatutnya hari Jumaat dah boleh discharge tapi kami minta doktor monitor 1 hari lagi. Liz nak pastikan yang Muzaffar betul-betul recover, risau kalau balik rumah jadi lagi. Bila hari Sabtu tu dia berak dah mula pejal dan dah tak muntah, baru lega nak balik. 

Baby yang kena rota ni, selera akan drop, sebab tu Muzaffar kena masuk air 2 botol. Panas sangat badan dia, perut pun meragam. Muzaffar jangkit dekat taska dia virus ni. Hari Jumaat lepas tu, pengetua nya datang melawat dan bagitau ada baby 1 tahun ke atas datang ke taska cirit birit. Tecer bilik Muzaffar dukung baby tu, kemudiang dukung Muzaffar. Baby tu pula ada masuk dalam bilik Muzaffar, haish mau tak berjangkit kan. Baby lain tak kena, tapi terkena dekat Muzaffar, nasib tak baik pulak. 

Liz nak cerita lebih-lebih liz tak ingat sangat dah, tapi korang kalau anak-anak ada tanda cirit birit dan demam atau dia selsema atau batuk. Segera lah bawa ke Hospital. Biar la doktor yang periksa dah sahih kan, jangan kite memandai-mandai buat petua pelik-pelik. Kalau dulu baby cirit birit mungkin tersalah makan. Kalau baby cirit birit beserta munta dan demam tu, lebih baik kita bawa mereka untuk diperiksa, kalau tak dijangkiti apa-apa virus takpa la Alhamdullilah kan. Yang penting jangan ambil risiko tau.

Sekarang ni, liz dengan husband mandi kan Muzaffar air lemon suam setiap kali balik berjalan dari luar. Antara langkah berjaga untuk elak virus, tawakal je. Moga-moga antibody Muzaffar kuat dan lasak sikit.


MY FAVOURITE CLEANSER - MALACEP MARY KAY | PUDARKAN PARUT GELAP JERAWAT

Assalamualaikum kesayangan liz semua, lama nya liz tak update pasal skin care journey dalam blog ni, beza nya keadaan sekarang ni semejak dah ada anak. Patutlah yuyu zulaikah, cik epal, fatin liyana dan blogger yang lain semakin kurang update blog bila dah punya cahaya mata. Kini baru ku faham. 

Jadi sejak akhir ni semangat Tun M terbawa-bawa pula, kite tak boleh membuang masa. Kena usaha dan manfaat kan masa sebaikknya. 

Kalau korang tanya liz pakai apa sekarang ni, liz 100% dah berubah kepada produk Mary Kay. Liz dah tak pakai produk Dr. Ko tau. Bukan tak bagus, cuma kulit liz dah rasi. Maksud tak rasi, bila pakai, dia tak mampu untuk merawat dah cuma mampu untuk maintainkan je dari menjadi semakin teruk.

Liz memang ada masalah clog pores yang teruk giler, lepas tu jerawat memang mudah sangat naik tau. Bukan naik sikit-sikit, tapi memang naik banyak giler. Dan masalah paling teruk sekali kulit liz reddish sangat, pipi tu merah-merah dengan parut jerawat. 

Sampailah liz tengok kawan liz asyik promote pasal Mary Kay, tu yang jatuh hati cuba nak pakai. Memandangkan liz tak da masalah local produk dah so beauty consultant liz tu terus suggest kan liz pakai Malacep cleanser. 


Ni dia set rangkaian Malacep Mary Kay. Tapi liz tak pakai semuanya tau. 
Liz guna Cleanser, Toner dan serum je setakat ni.


Malacep cleanser dan skinvi brush ni macam nyawa kecantikkan liz sekarang ni tau. Sebab kalau takda dua benda ni, rasa macam kulit dalam keadaan yang tak selamat.

1. Bantu hilangkan parut jerawat yang kemerahan di pipi liz
2. Bantu pudarkan tompokkan hitam kesan dari jerawat lama
3. Buat kulit liz lebih bersinar dari kekusaman
4. Bantu cerahkan kulit juga, cerahkan bukan putih kan.
* Kulit kite ni memang dah sedia ada, tak da istilah nak boleh putih okay.
 Aku lepuk korang kang.

Liz dah pakai sejak bulan 1 cleanser malacep ni. 


Kalau korang teringin nak cuba Mary Kay, tolong cari beauty consultant Mary Kay, jangan ngada-ngada beli dekat Lazada, Caraousell ke apa sebab Mary Kay ni customer guarantee, kalau tak sesuai pakai boleh refund atau tukar produk dengan syarat dalam tempoh 90 hari. 

Kalau korang perlu kan beauty consultant mary kay, 
korang boleh contact nombor ni tau 010-2276292. Consultation FREE je.


CAREER CONFERENCE MARY KAY APRIL 2018 | Assalamualaikum semua 

Cerita bulan lepas, tapi May baru mampu untuk update. Masa liz sekarang terhad giler sejak ada Muzaffar. Bila balik rumah, mesti nak kena beri perhatian pada dia, lepas tu kena masak-masak sikit untuk husband. Update order untuk customer Mary Kay, tengok tv sekejap lepas tu sambung tidur. Macam tu la rutin harian liz sekarang ni.

Career Conference Mary Kay bulan lalu sebenarnya merupakan conference pertama liz pergi tau. Liz join Mary Kay sebagai beauty consultant pada January 2018. Kiranya memang baru giler-giler la liz join ni. Bulan 5 ni kiranya masuk 5 bulan liz dalam Mary Kay. Alhamdullilah dari beauty consultant kini dah jadi senior beauty consultant. Tapi paling best lagi berita untuk bulan 5 ni, liz move lagi 1 step menjadi Team Builder. Tak sabar nak pakai RED JACKET.


Senior Consultant!
 Bangga giler pakai pin ni masa career conference hari tu.
Alhamdullilah Allah permudahkan jalan. 
Bulan kedua liz sebagai consultan Mary Kay, liz berjaya recruit seorang beauty consultant (bc), bc tu pula kawan sekolah liz sendiri.


Ni la bc pertama yang liz recruit. Nama dia suha, liz kagum dengan suha sebab setiap bulan suha kejar target dan buat sales lebih dari expectation liz. You can do it suha. Dan bc liz yang lain, mungkin korang tak berkesempatan join Career Conference ni kan, takpe nanti kita akan ada lagi Seminar Mary Kay pula pada bulan 9 ni. Jom join sama-sama liz.



Kenalkan, ni ella, recruiter liz. Liz panggil dia ni lalaaaa je, 1 kampus UiTM Jengka dulu tapi tak pernah pun berbual cuma selalu nampak dia share pasal acne journey dia dekat Facebook. So lama-lama liz pula tertarik nak cuba Mary Kay selepas 3 tahun bersama skin care dokto ko. Mungkin dah tak rasi dengan kulit liz, bukan nya liz cakap tak bagus tau. Liz sebolehnya memang nak jujur je dengan korang, rawatan dekat klinik tu memang bagus cuma untuk kesan lama tu tidak untuk kulit liz. So kite pun beralih la arah kepada Mary Kay.




Pertama kali liz datang event sebenar ni. Rasa dia lain macam. 


Taniah kepada ESSD


Kenalkan ni ialah Sufi, Senior Sales Director liz. Liz kiranya dibawah team didikan Angelista Bee. Team ni memang awesome giler sebab hari-hari buat kitorang rasa confident dengan diri sendiri dan tak cepat putus asa.


Impian teringin nak sebiji kereta pink ni. 
Ni semua milik beauty consultant yang dah berjaya. Kulit diorang tak yah cakap lah, memang cun giler sebab dah lama pakai Mary Kay. Sebab tu customer diorang pun ramai.


Di belakang liz ni pula kereta NSD, BMW Pink! Mary Kay yang bagi okay.
Siapa yang nak join Mary Kay untuk kegunaan sendiri pun boleh, untuk buat sebagai part time career pun boleh. 

Jujurnya mula liz join Mary Kay sebab nak pakai sendiri je, tapi lama-lama liz jadi semakin suka. Semakin jatuh cinta, buat liz rasa macam rugi pula kalau tak kongsi dengan orang lain. Ikutkan liz ni confident level bukan lah tinggi sangat sejak kulit break out teruk hari tu, tapi sejak join group angelista bee ni, motivate sentiasa untuk yakin dan percaya. Nak jadi beaut consultant tak perlu tunggu kulit licin macam telur you alls. Apa yang perlu ialah keyakinan dan percaya. InsyAllah liz pun tengah usaha untuk hilangkan lopak-lopak dekat muka ni, paling happy bila jerawat dah tak naik sebab kulit tak da masalah clog pores.

So korang kalau nak cuba produk Mary Kay bagitau, contact liz 010 2276292. Korang boleh cuba secara PERCUMA je sebenarnya. Liz sendiri pakai, memang Mary Kay ni best sangat, walaupun mahal sikit tapi tahan lama dan berkesan. So why not kan, misi jaga kulit untuk suami. hehe ~


Tengah busy-busy tunggu barang customer tiba-tiba liz terima gift box pula dari Mary Kay. Haish lah Mary Kay ni, suka betul bagi hadiah. 
1st time pakai bluser harga ratusan ni.
BUBUR NASI PERTAMA UNTUK BABY 7 BULAN | Assalamualaikum korang, rindu nya liz nak blogging sini. 

By the way, selamat hari buruh korang, selamat bercuti dan selamat berkerja esok. Sehari je cuti kan, tak pe, nanti-nanti karang kita cuti lagi. Waktu cuti yang ada, kebetulan beras baby little grain Muzaffar sampai semalam. Jadi memang elok sangat hari ni nak masak-masak bagi dia makan. 

Baby little grain ni Free Chemical, dan beras dia lebih halus dari beras yang kita makan tu. yang penting sekali free chemical la kan. Layankan je la kan, ikutkan dulu, wan kamu suap kan je apa yang ada dekat dapur tu. 



Bahan-bahan nya:

1. 1 scoop baby little grain 
2. Cherry Tomato
3. Baby Spinach 

Cara-cara nya: 

1. Kukus tomato dan baby spinach. (Rebus sekali nasi pun boleh)
2. Masak beras tadi sampai jadi bubur. 
3. Korang boleh tengok step untuk masak nasi bubur di seperti dalam gambar        bawah ni supaya lebih faham tau. 
4. Blend nasi bubur tadi tu dengan sayur-mayur yang dah kukus.








Siap dia makan, beras nya memang wangi betul lepas masak. 
Okay next menu pulak.