ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

WARNA WARNI BALM BABY MUZAFFAR | TASNEEM NATUREL 💗

Assalamualaikum korang! Macam-macam perangai budak nak membesar ni kan, hari ni 19 January genap Muzaffar masuk usia yang ke 4 bulan.  Baby nak membesar ni memang banyak ragam yek korang? 

Lagi-lagi ibu yang baru dapat anak sulung ni, jadi banyak benda kita kena try and error betul tak? Walaupun kita selalu dengar pengalaman ibu-ibu yang lain tapi sebenarnya apa yang sesuai dengan anak dorang tu tak semestinya sesuai dengan anak kita. Macam apa yang liz nak kongsikan dengan korang ni pun ialah perkongsian baharu yang liz cuba apply kan pada Muzaffar. Macam kita juga lah, setiap produk kena cuba baru tahu rasi ke tidak dengan kita kan? 

Sejak hantar Taska seminggu ni Muzaffar semakin aktif, sampaikan tecer dia dekat school tu tidur kan dia kena bendung dia sebab dia tak mahu tidur mungkin sebab dia tak biasa dengar riuh-riuh suara baby yang lain. Sebelum ni mak liz mengasuh dia dekat rumah selama sebulan kiranya macam pra asuhan lah sebelum hantar ke Taska, okay je dia tidur tekangkang sana sini. Then last try baru ni bila tecer Muzaffar sapu kan Balm Tasneem Naturel pada Muzaffar. 

Tak sangka pula mood dia berubah baik dan lebih tenang. Mungkin sebelum ni Muzaffar rasa macam dunia asing bagi diri dia nak suai kan dekat Taska tapi bau Balm dan rangsangan dari balm tu buat Muzaffar rasa tenang dan selesa. Bayi kita ni ada perasaan insecure tau, walaupun dia kecik lagi tapi dia ada instinct yang kuat dalam diri dia. Sebab tu bayi ni dia memang selective orangnya tau.


Bukan semua orang boleh jaga, sebab tu pengasuh bukan senang nak cari. Kalau dia dah rasi dengan orang tu, dia susah nak terima orang lain. Sama juga macam produk, kalau dia dah rasi dengan sesuatu produk tu dia mesti nak guna yang tu je. Ada juga yang bila dah beralih usia, selera pun bertukar. Macam tu juga la bayi, kalau dulu kita biasa gunakan minyak angin, sekarang ni beralih arah pada balm pula la yek sayang. 

Setiap semua barang baby liz memang akan pilih NATURAL punya bahan. Dan penting sekali ialah kelulusan KKM, korang jangan buat giler pakai kan anak produk yang tak da kelulusan KKM eah. Tak tertanggung insurance nanti nak uit. 


Kenapa banyak sangat liz punya Balm Tasneem Naturel ni? Sebenarnya kalau korang beli 1 rugi. Bila beli banyak kita dapat banyak diskaun jadi korang kalau nak beli, silah beli ke-4 balm ni semua.

Sebelum buat keputusan korang nak beli ke tidak, mehla liz cite sikit pasal setiap balm yang liz ada ni. Korang nak mulakan dari mana? Sebab banyak kan, jadi macam pening la hi pula nak mulakan yang mana. 


Calm Time Balm : Calm time balm ni fungsi dia memeberi kesan keselesaan pada baby bila kita guna sebab dia ada pati tulen lavender, korang pun tau kan wangian lavender sangat menyenangkan. Lepas tu dia ada bergamot, frankinsense dengan marjoram. Sebab tu bila guna balm ni baby kita rasa lebih tenang dan ceria. Ini antara favorite baby-baby tau. Balm ni boleh guna tak kira masa. 


Sleep time : Kalau siapa-siapa anak dia susah tidur malam, korang boleh cuba balm sleep time ni sebab dia ada pati Cedarwood, Vetiver, Roman Chamomile dan Ylang Ylang. Bahan-bahan ni memang khusus untuk melenakan bayi di malam hari paling afdal lah hihi. Kalau tidak nanti korang pergi kerja tak cukup tidur pula. Jujurnya liz tak guna sangat balm sleep time sebab Muzaffar memang waktu tidur dia ialah malam. Dari pukul 10 malam sampai subuh pagi. Kalau liz atau suami tak kejutkan dia minum susu memang dia akan tidur selena-lenanya. So balm ni cuma standby je just in case kalau nanti waktu tidur dia beralih waktu.


CF RUB : Yang ni special untuk bantu parents yang tengah berhadapan dengan anak demam, batuk dan selsema. Dalam dia ada lemon tau, kan korang mesti selalu dengar petua mandikan anak dengan lemon kalau selsema or demam kan. Haa dalam balm ni ada lemon, jadi boleh gunakan juga pada anak korang untuk cairkan kahak dan melegakan pernafasan. Bahan yang lain pun ada juga tapi liz tak familar sangat fungsi dia cuma yang pasti pasal lemon tu tadi.


Tummy Time: Tummy time memang favorite Muzaffar lagi-lagi dia dah asyi ringan badan nak meniarap. Laju giler dia meniarap sekarang ni. Balm ni boleh gantikan minyak telon, tapi sebenarnya liz tak pernah pun gunakan minyak telon dekat Muzaffar sejak dia lahir hihi. Sebelum ni mengurut dia guna minyak kelapa dara je. Lepas dah jumpa balm ni, boleh la urut guna balm ni pula. Bestnya balm ni bukan saja boleh mengelakkan baby dari kembung tapi dapat membantu masalah penghadaman baby kita juga. Pastu sembelit pun boleh rawat sekali tau. Bahan dia ada serai, halia, benda dua ni asas yang wajib kut terkenal dengan kuasa membuang angin. Balm ni boleh sapu dekat tapak kaki dan perut. Sambil sapu tu rajin-rajinkan la buat urutan I Love you. Tak tahu? Cari kat Google okay banyak je contoh cara urut I love you ni.


Dah selesa! Cukup main, cukup makan, cukup rehat dan cukup tidur. Kalau nak jimat liz sarankan korang beli secara kombo sebab harga jimat banyak.




Kalau korang nak tahu detail lebih boleh je jenguk dorang punya 
Instagram : https://www.instagram.com/tasneemnaturel/
Facebook : https://web.facebook.com/tasneemnaturelhq/?_rdc=1&_rdr
Website : https://www.tasneemnaturel.com/

STERILIZER UNTUK BOTOL SUSU BABY  | RAPID STEAM STERILIZER PIGEON 💗

Assalamualaikum, weh korang sejak liz bekerja semula ni rasa letih sangat. Rasa macam tak cukup waktu 24 jam sehari tu. Eah rasanya bukan agak sibuk tapi memang sibuk giler sekarang. Dulu masa dalam berpantang, kalau nak sterilize kan botol susu dan botol ebm Muzaffar memang ambil masa sangat. Mana tidaknya, sebab liz kena rendam dalam periuk besar dan tunggu air sampai menggelegak baru la rasa bersih dari kuman. Tapi cara macam tu makan masa kut. Sejak kerja ni mana sempat nak buat semua tu, rumah nak mengemas pun tak sempat ni you alls. Mujur la dapat suami yang ringan tulang. Lega!

Bayangkan lah kalau tengah menunggu botol susu Muzaffar tu atas dapur menggelegak tiba-tiba liz tertidur? Kan bahaya macam tu sebab selalunya kami ada masa untuk sterilize kan botol susu Muzaffar waktu malam je setiap hari sejak hari bekerja bermula ni. Jadi kitorang husband wife survey-survey juga la rasa macam steam sterilizer ni perlu ada dekat rumah sebab ni dah kira macam keperluan sangat-sangat. Kuman kita boleh nampak ke? Tak boleh kan. Jadi proses sterilizer tu penting sebenarnya untuk barang-barang bayi kita. 


Memandangkan Muzaffar dari lahir memang dah terdedah dengan brand Pigeon, jadi liz dengan malan pun berfikir-fikir nak usha sterilizer Pigeon juga lah. Dah alang-alang jadi baby Pigeon kan. Kite borong jela semua dari 1 jenama yang sama. Betul tak? Kalau korang nak tahu jenama Pigeon ni ialah jenama daripada Jepun. Selalunya kalau barang elektronik dari Jepun ni memang canggih-canggih dan memang tak dapat disangkal lagi dari zaman dulu lagi.

Dan memang terbukti lah kecanggihan tu terselah weh dengan Rapid Steam Sterilizer ni. Hanya 6 MINIT! Selesai proses sterilize, nak terlelap pun tak sempat. Kalau terlelap pun takpe selamat sebab dia auto off bila dah sampai 6 minit. Memang kerja mudah, cepat dan selamat.


Cara guna pun mudah, liz dekat rumah memang letak sterilizer ni dekat meja khas untuk proses sterilizer. Tempat tu mestilah dekat dengan suiz dan sentiasa bersedia untuk berfungsi. Liz memang jenis yang nak semua benda cepat dan senang. Hihihi ~

Part paling renyah pun bila kena tuang air sebanyak 90mil dalam bekas sterilizer ni. Wajib 90 mil tau, jangan lebih dan jangan kurang sebab proses ni tak kan siap dalam 6 minit kalau ukuran air tu tak tepat. Sebenarnya mula-mula memang rasa malas nak buat semua ni tapi bila dah sedar pentingnya jaga kebersihan untuk bayi ni, liz usaha juga rajinkan diri untuk sterilizer kan botol-botol Muzaffar. 

Lepas dah siap isi air sebanyak 90 mil tu, kemudian boleh la kita susun botol-botol yang nak disterilize tu dalam bekas bertingkat yang dah sedia ada tu. Tekan je butang tengah tu, lepas tu dalam masa 6minit tu nanti boleh lah.

Kalau cerita panjang-panjang pun korang susah nak bayangkan betul tak? Jadi liz buat demo cara penggunaanya dekat bawah ni. 


Untuk keterangan lanjut korang boleh layari detail di bawah:


BANGLO PERKAHWINAN DAN PAKEJ LENGKAP MAJLIS | THE WEDDING HERITAGE 💕

Assalamualaikum semua bakal pengantin, dalam seronok-seronok nak kahwin mesti korang rasa risau bila deal dengan wedding planner ni kan? Kes pengantin kena tipu dengan wedding planner mesti akan ada punya lah terjadi setiap tahun. Nak salahkan bakal pengantin atau nak salah kan wedding planner? Pening!

Seorang pengantin tu cuma inginkan majlis bahagia yang berjalan lancar.
Kawan liz sendiri tergolong dalam salah 1 mangsa yang kena tipu dengan kes wedding planner viral tu. Majlis kawan liz tu dekat Meru Klang, liz tanya dia macam mana kau ni boleh fikir nak ambil butik ni sebagai wedding planner korang? Jawapan dia " 1st sebab terpengaruh dengan majlis yang dorang pernah buat untuk Selebriti Malaysia, 2nd sebab pakej dia murah sikit dari butik yang lain sebab sekarang ni tengah ada promosi jadi aku pun kelam kabut buat deposit tak fikir panjang " Mengucap panjang liz dengar masa tu. Dengan harapan semoga majlis dia berjalan lancar sedangkan masa tu dah mula dengar cerita tak best pasal wedding planner viral ni.

630 pagi baru team butik tu pasang pelamin. Lewat giler weh!!! Kawan liz tu dah makin cuak sampai lah hari majlis dia. Tempah pelamin warna lain, sampainya warna lain, walk way takda, katering pukul 12 pun tak sampai lagi. Menangis dia, sampai liz sendiri wasap owner butik tu ugut dia kalau katering tak sampai jugak kita semua nak viral kan. Tetamu semua dah tanya-tanya makanan mana? Korang tahu tak betapa STRESS nya pengantin masa tu tengok keadaan majlis dia tak lancar macam yang dibayangkan. Part sedih tu bukan sampai situ je, sampai ke meja makan beradap tau korang. Nasi minyak dalam tepak kendi, tau tak kendi tu yang bekas buat cuci tangan tu. Mujur photographer dorang alert dengan semua benda tu, kalau tidak mesti lagi kesian gambar dorang cacat sebab benda tu.

Ramai yang komen dekat FB page butik viral tu tapi dia delete semua komen yang negatif, yang tinggal komen yang suci-suci je. Bila makin ramai terkena, makin ramai yang buat report dekat balai polis pasal butik pelamin tu baru la owner butik tu kena tangkap. Sampai masuk 999! Tapi liz tak jumpa pula rakaman tu dekat youtube. Tapi yang dekat siaran langsung TV Al-Hijrah tu ada tau.


Fahami video ni betul-betul ye bakal pengantin. Fikir secara realistik, secara logik. Pakej 10k, pakej 5K la, apa sahaja pakej kan please buat pengiraan betul-betul sama ada logik ke tidak. Kalau korang jenis yang nak ambil pakej cuci tangan. Kalau korang nak semua siap semua lengkap bukan tak boleh, orang kata pakej cuci tangan tapi jangan nanti jadi pakej cuci pinggan pulak. 

Liz sendiri pernah jadi pengantin, hati seorang pengantin tu tak kan pernah tenang sampai la selesai hari bahagia dia. Kalau duit banyak sekali pun, rasanya semua pengantin cakap kalau boleh nak kahwin sekali seumur hidup. Sebab apa tau, seharian jadi pengantin ni orang nampak macam cantik, macam comel je, macam bahagia je. Memang la bahagia tapiiiii penat tau nak lalui semua tu seharian. Jadi bila majlis seharian tu, mestilah pengantin nak semuanya berjalan lancar dan happy ending. Kalau ada yang tak best masa majlis tu, mesti orang akan kenang sampai bila-bila lagi-lagi part makanan untuk tetamu. Untuk pengantin sendiri mestilah nak pelamin dan baju yang cantik supaya boleh diabadikan dalam album sampai ke anak cucu cicit. 

Tengok gambar majlis macam ni sejuk hati & mata pengantin melihat nya tau, tapi nak cari wedding planner yang betul-betul bertanggungjwab ke atas majlis kita ni memang kena selective. Jangan fikir sebab nak murah je tau, fikir ikut logik akal dan pengiraan ikut ekonomi semasa tahun 2018 ni. Sewa dewan pun makin hari makin naik, apatah lagi kos-kos yang lain, kos-kos yang melibatkan tenaga kerja manusia, kreativiti manusia, bahan mentah, pengangkutan dan macam-macam segi lain yang pengantin kena fikirkan. Jangan terus nampak MURAH nya sampai tak fikir logik. Macam liz sendiri, masa bincang dengan wedding planner liz, bila liz request sesuatu liz tanya kos nya berapa kalau nak tambah ni, kalau nak tambah tu pula berapa kos nya. Lepas tu baru kita bincang kos sama-sama pula. Jangan nak untung sebelah pihak kita je sampai lupa tanya pada pihak wedding planner. 

Liz sebenarnya tertarik dengan konsep cuci tangan berkonsep di Banglo Mewah. Selalu nya kita dengar orang buat sewa banglo, sewa rumah, sewa homestay je kan? Tapi dekat bandar-bandar Metropolitan sekarang ni banglo dah mula dijadikan sebagai pakej perkahwinan serba lengkap. Lokasi, tempat, makanan, pakaian, pelamin & macam-macam lagi. 

Kalau korang nak tahu, dekat kawasan Ampang, Damansara dan terkini di Putrajaya ada 1 team wedding planner Banglo Mewah yang cukup femes sekarang ni namanya 'The Wedding Heritage' You guys boleh google pasal diorang kalau nak tengok feedback event yang diorang dah buat. 

Ofismate liz pula ramai lagi yang bujang-bujang, kiranya dekat ofis liz lah pertama berkahwin, liz ni dah jadi macam tempat rujukan diorang juga la kadang-kadang tu. Sambil tu search la juga pasal The Wedding Heritage ni sebab Banglo Mewah untuk majlis perkahwinan ni lebih praktikal pula rasanya untuk zaman sekarang ni. 


Ni instagram account official The Wedding Heritage.
 Korang jangan salah follow pulak.

The Wedding Heritage iaitu "Banglo Kahwin No.1" di Malaysia berkonsep Banglo Perkahwinan & Pakej Kahwin Cuci Tangan. Kebanyakkan pengantin dan family sekarang ni lebih prefer buat dekat luar sebab tak kacau rumah, takyah letih-letih lepas majlis fikir nak mengemas. Pengantin happy, family pun senang hati.

Semoga The Wedding Heritage akan buka banyak lagi cawangan dekat tempat lain. Mungkin dekat Pahang dalam masa 20 tahun akan datang? Hehe boleh lah Muzaffar buat majlis dekat Banglo Mewah kan. Sebab mak dia dah tak sempat nak repeat moment dekat tempat macam ni.



Banyak nya gambar perkahwinan yang dah berlangsung dekat The Wedding Heritage ni. Macam-macam pakej diorang ada :


Lengkap kan pakej cuci tangan yang disediakan oleh The Wedding Heritage ni. Memang cukup lengkap dari A-Z keperluan pengantin The Wedding Heritage sediakan. Kalau korang rasa ada yang nak tambah lagi, nak custom majlis korang macam mana pun boleh. Bincang dengan team TWH InsyAllah dorang akan usaha mengikut kehendak bakal raja sehari. 

Ada tea corner lagi tau. Masa liz kahwin dulu, tak pernah pun terfikir apa-apa yang lain selain benda-benda basic je tapi team TWH ni kreatif benda yang tak tercapai akal kita ni pun dorang boleh bagi idea. Ada bridal room lagi korang, tak payah susah-susah nak add on hiasan bilik pengantin dekat rumah korang. 

1 rumah dihias, 1 rumah boleh diguna, semua selesa. Untuk pengantin pula, dari hujung rambut sampai hujung kaki TWH sediakan. Ya Rabbi bahagianya ada pakej macam ni, tak payah nak gerak-gerak. Pokok pangkalnya, masuk je dalam rumah. Semua tersedia oleh TWH. Lagi-lagi golongan professional yang tak cukup masa nak buat survey semua tu, kenapa nak pening-pening deal dengan banyak pihak? Deal dengan TWH semua tersedia, macam orang masuk rumah cuci kaki. Gitu la konsep nya. Tunggu para tetamu je hadir untuk majlis. 

Emcee pun ada sekali, tak payah pening nak cari emcee mana korang uit.. Alat-alat PA system semua dah tersedia. Photographer pun ready je nak photoshoot korang, kiranya tunggu korang senyum snap-snap-snap lepas tu TWH akan process kan album perkahwinanan korang. Mudah senang kan????




Feedback dari pengantin sendiri. Tengok senyuman pun, kita boleh rasa bertapa puas hati nya pasangan mempelai ni dengan TWH.




Kita sebagai pengantin hendakkan BEST MOMENT yang boleh dikenang sampai akhir hayat kita. Jadi semuanya diharapkan yang indah-indah belaka. Harap sangat korang tak salah pilih wedding planner. Macam sekarang ni, kawan liz tu ralat sangat dia bila terkenang pihak catering nya lambat, makanan pula hantar tak cukup. Macam-macam lagi terjadi, pengantin yang sepatutnya bahagia terpaksa menanggung malu dengan para tetamu. 

Untuk bakal pengantin 2018/2019 tu, boleh cuba usha The Wedding Heritage. Tak rugi pun kalau korang tanya dorang pasal konsep wedding mereka ni. Pakej yang liz share tu yang biasa-biasa. Kalau korang rasa nak olah ikut budget korang, kena lah contact team TWH. Orang kata tak kenal maka tak cinta. 


Sebagai perancang majlis perkahwinan, kadang-kadang liz pelik jenis yang tau nak untung je dan sanggup aniaya orang lain. Tak patut tau buat orang macam tu. Bila kita baca feedback customer yang happy, seronok masa majlis berjalan lancar kita pun turut rasa happy tau. Kesian pada pengantin yang dah bayangkan macam-macam tapi tak dapat apa-apa. Duit habis, majlis pun hancur. 

Jadi yang masih terfikir-fikir nak buat majlis dekat Putrajaya, Damansara atau di Ampang. Korang boleh usha The Wedding Heritage untuk rancang majlis korang secara lebih detail lagi.

The Wedding Heritage:
Facebook page - https://web.facebook.com/theweddingheritageTWH
Instagram - theweddingheritage_official



JIMAT MASA DENGAN BREAST PUMP PRO DARI PIGEON MALAYSIA | Assalamualaikum ibu-ibu 💓

Pejam celik pejam celik, sedar-sedar je dah dua minggu liz start bekerja semula. Tempat kerja yang sama, kereta yang sama, kerja yang sama cuma rutin yang berlainan bila dah ada si kecik Muzaffar. 

Rasanya semua ibu mesti neves kan pasal bekalan susu untuk anak memasing? Liz pun sama juga masa hari pertama masuk kerja, risau tak sempat nak pum bila dah masuk kerja ni. Kut nya boss baru aku jenis yang asyik kuat memanggil itu ini nak suh buat. Tepuk dahi la uitt anak. Kalau ada pilihan lain, memang rasa tak nak kerja, nak bior Muzaffar tu bergantung nenen je dengan liz ni hah sepanjang masa. Tapi pengalaman belum cukup dalam hal perniagaan jadi selagi ada masa untuk timba pengalaman kita redah dengan tabah yek lagipun makin lama kos sara hidup semakin tinggi. Jadi hati kena lah kental!

Nampak senyum sesuci lebaran kan? Tapi HATI rindu sangat Muzaffar.

Sebenarnya bila masuk kerja ni, liz risau juga kalau-kalau ada orang tak puas hati dengan kita, yealah asyik hilang pergi mengepam je kan. Pengepam susu ni bukan nya sekejap, kurang-kurang pun ambil masa 30 minit. Liz kalau boleh nak pam dekat meja kerja je, sebab dalam bilik tu semua nya perempuan. Tapi sejak kes bos baru yang pantang nampak aku dekat meja tu kan, kalau datang time liz tak mengepam kira okayla kan. Ini dengan keadaan liz tutup dengan nursing cover pun dia datang cari juga, bukan dia je, sales team pun yang lelaki tak sensitif langsung dengan keadaan tu. 

Jadi the best place liz nak pam susu, liz pergi ke surau. Sekurangnya 1 hari liz akan pam 3kali. Itu kira wajib sangat-sangat tapi kalau sibuk sangat paling cikai pun sempat buat 2kali. Tapi cita-cita sebenarnya nak pam 4 kali sesi sebab Muzaffar makin membesar dan demand susu pun semakin banyak. Mak mana tak risau kalau anak dia tak cukup susu. Susu FM? Hurmmm belum masanya lagi sebab liz masih gigih nak bagi Muzaffar susu badan. 



Sejak guna Breast Pump dari Pigeon ni memang syukur sangat-sangat sebab power sedutan dia laju giler. Sumpah laju bila dalam masa 7 minit liz boleh dapat 80mil. Kalau nak dapatkan 160mil paling cepat liz rekod 15minit. Nak pergi kerja pun mudah dan cepat sebab pekakas dia sikit. Cooling bag dia pun compact dan muat banyak botol EBM.


Comel kecik dan ada charm love gituh.

Ini la dia pekakas yang diperlu kan untuk misi mengepam susu. 

1. Motor mesin Pigeon 
2. Corong Large & Regular 
3. Cup Large & Regular
4. Tube corong 2x
5. Botol EBM
6. Tapak botol EBM
7. Soket pam 
8. Tapak botol EBM
9. Pengecas motor Pigeon 

Step1: Sambungkan corong tu pada soket pam.

Step 2: Lekatkan cup ni, boleh pilih nak guna yang large atau regular.

Step 3: Masukan tube corong 

Step 4: Lekatkan botol Pigeon EBM

Step 5: Sambungkan soket penyedut pada botol dan motor Pigeon.
 Dan ready untuk misi mengepam.

Sangat mudah step dia kan? Nak basuh pun senang tau.

Mode 1, stimulation nya macam tik tik tik serius tak sakit langsung.

Mode 2, stimulation pun sama juga tik tik tik tapi gerakkan dia lebih laju.

Bila da puas stimulation kan. Boleh ke next step untuk menyedut. Boleh tekan Power ikut level yang kita suka dan Speed untuk kelajuan setiap power yang korang pilih.  Ini yang best pasal Pigeon sebab kita boleh tentukan kelajuan setiap power level sedutan tu.

Level paling tinggi ialah level 7 dan speed nya pun boleh laju kan ikut keselesaan kita. Kalau liz memang liz laju kan speed tu sebab rasa bosan nya nak tunggu lama. 

3 Sebab kenapa perlu pilih Pigeon Breast Pum Pro Electric :

1. Proses sedutan yang tak sakit, laju dan tak tiris. Memang best sebab susu tak kan mengalir keluar sebab corong dia dengan puting breast memang kemas.

2. Stimulation mode yang lembut cepat merangsang penghasilan susu.

3. Expression mode flexible boleh ubah kelajuan dan level sedutan mengikut citarasa. Boleh customize pumping style tau. Sedar-sedar je susu dah penuh 160 mil dalam masa yang singkat.

Korang kalau berminat nak cari pum ni boleh ke Pakson, Aeon, kedai bayi dan dekat TCE. Harga dia agak mahal untuk 1 pam tapi baru I sedar kenapa pam ni mahal. Sebabnya power sedutan dan speed dia laju. Tapi lagi best kalau ada double pamping. Hihi 

Untuk maklumat lanjut boleh layari detail dekat bawah : 



MAGIC JELLY LOVERA BANYAK MANFAATNYA | Assalamualaikum semua ⭐

Cepatnya masa berlalu, cuti bersalin dah nak habis laaa! Selama 3 bulan dekat rumah ni, boleh dikatakan tak sempat nak melawa-lawa sangat lah dekat rumah sebab si kecik ni kuat main waktu siang. Liz pun memang kalau boleh nak banyakkan masa dengan dia selagi boleh. Kalau dulu liz suka pergi salon cuci rambut, gunting rambut, terapi kan rambut & buat rawatan muka memandangkan liz kulit sensitif. tapi sekarang ni memang tak sempat sangat nak buat semua tu lagi. Dalam banyak-banyak part penjagaan kecantikkan, liz memang utamakan penjagaan rambut ni lebih sikit dari muka. Sebab liz akan mudah rasa sakit kepala, rasa serabut, rasa rimas dan panas kalau rambut liz tak terurus. Nak berfikir pun rasa sesak otak ni kalau rambut tak sihat. Lepas tu untuk penjagaan lain pula mesti terabai tapi tak sangka pula dengan produk Magic Jelly Lovera ni banyak kegunaannya, macam-macam manfaatnya. Beli 1 produk tapi boleh guna untuk 1 badan, dari hujung rambut sampai hujung kaki boleh guna tau.

Masa liz mengandungkan Muzaffar dulu liz ada alahan bauan, kalau korang baca blog liz, follow twitter liz, memang liz selalu share pasal masalah bauan ni, jadi syampoo liz pun ada 5 jenis jenama yang berbeza sebab hidung liz cepat loya dengan bau yang sama. Jadi nya rambut liz tak cantik macam dulu, banyak gugur, lepas tu liz mengalami masalah rambut kering yang kritikal. Kering segersang tanah tanpa air gitu, kulit kepala pun jadi gatal-gatal. Dulu masa kecik-kecik dekat kampung, nenek liz selalu tonyohkan aloe vera dekat rambut dan kulit kepala liz sebab dia suka sangat tengok rambut cucu dia berkilat dan lembut tapi sejak liz dah duduk dekat Selangor ni susah dah nak jumpa pokok aloe vera. Lepas tu bila waktu malam pula, tenyeh aloe vera dekat muka. Dulu banyak juga dekat kampung aloe vera ni, nenek yang tanam tapi sebab banjir hari tu, banyak hasil tanaman mati termasukklah pokok aloe vera ataupun lebih dikenali sebagai lidah buaya. 



Tapi itu dulu lah guna aloe vera kan, sekarang ni lebih mudah bila kita dah ada produk dari Lovera iaitu Magic Jelly. Picit-picit je dah boleh guna. Tekstur nya pula sebiji persis aloe vera yang kat pokok tu, untuk khasiat yang lebih hebat dalam Magic Jelly Lovera ni ada timun, sengkuang dan bunga chamomile. Produk ni selamat digunakan sebab dia takda paraben, takda warna tiruan, takda mercury, takda bahan yang merbahaya dan terbukti secara semula jadi tau.



Kalau tengok tekstur Magic Jelly Lovera ni dia berbentuk gel dan memang tidak berwarna. Baunya juga wangi dan formulasi gel ni mempunyai pelbagai fungsi dengan hanya 1 botol. Kiranya memang sesuai untuk yang nak berjimat, nak cepat dan untuk kegunaan pelbagai masalah kulit. Sebagai contohnya:

1. Merawat jerawat
2. Memudarkan parut 
3. Mencerahkan kulit
4. Merawat rambut kering
5. Menyerikan permukaan kulit
6. Melindungi kulit 
7. Antioksidan dan melambatkan penuaan
8. Melembapkan kulit 
9. Melembutkan rambut, kulit dan menyejukan kulit yang terkena dari melecur
Liz memang ada masalah kulit kering dan parut jerawat tau. Jadi nak cuba ni ketar-ketar juga sebab takut tak sesuai kan, jadi liz sapu kan dulu dekat bahagian dahi dan dagu. Kedua kawasan ni ialah kawasan kulit liz yang paling kering, jadi kalau pakai foundation mesti akan jadi pecah-pecah merekah tu. Sejak gunakan Magic Jelly Lovera, makin lama kulit makin lembut dan melembab je. Lepas tu baru perlahan-lahan liz sapu kan dekat pipi dan kawasan berjerawat. 


Nampak kan kesan hitam parut jerawat tu. Makin lama makin pudar redness juga. Syukur sangat. Liz buat sebagai make up base, Lepas cuci muka terus pakai Magic Jelly Lovera ni lepas tu liz pakai foundation Alha. Cantik haiiii! Liz tak pakai tebal sebab biar kasi kulit bernafas sikit even nampak parut jerawat pun tak pe yang penting nak kulit sihat macam kulit orang lain.

Mulanya liz gunakan Magic Jelly Lovera ni pada rambut je, sebab rambut memang tahap kering dan bercabang. Mungkin sebab liz dah gunakan macam-macam syampoo dalam masa sebulan. Semua pregnant la punya pasal. Bila guna Magic Jelly ni pada rambut, rambut pun makin lembut dan tak mengerbang. Boleh la feefeeling lepas rambut dekat rumah ajek-ajek macam model iklan rambut tu. Flip sana sini hihi. 


1 Beg... 1 Magic Jelly Lovera
Magic Jelly Lovera ni banyak fungsi nya, kalau untuk baby pun boleh guna terutamanya bila kena gigitan nyamuk atau serangga, dapat menghilangkan kegatalan dan mengelak dari terkesan dari parut gigitan serangga juga. Kalau kena dekat baby Muzaffar senang nak sapu, kiranya macam dia la tumpang barang mami pulak. Selalu barang dia je banyak bawak kemana-mana. Kali ni barang liz yang sebotol, dia pun boleh tumpang sekali guna. Jimat ruang handbag mami. 1 Beg .... 1 Magic Jelly Lovera tau.

Kalau korang rasa macam sangsi lagi kan, korang search je dekat Instagram Testimonal Magic Jelly ataupun dekat Website Lovera, fuhh dekat situ belambak orang share testimoni dan tutorial cara pakai. Boleh gunakan sebagai make up base juga tau, kalau korang takda primer, almaklum primer kan mahal weh. So korang tak yah gusar-gusar yek, Magic Jelly Lovera ni boleh gunakan sebagai primer dan juga boleh di sapukan dekat bibir. Elok siapa yang kerap pecah bibir dek sebabkan senang dehydrate tu. 

Tak perlu risau juga, produk ni memang dah diluluskan oleh KKM dan kilangkan dari GMP mengikut piawaian yang telah ditetapkan malah tiada sebarang bahan asas haiwan. Pasti HALAL!





Seronok kan bila tengok testimoni Magic Jelly Lovera ni. InsyAllah kalau kita usaha mesti akan pulih cuma kena try and error sebab kulit kita kan semuanya tak sama. Ada orang dapat kesan nya cepat, ada orang dapat kesannya lambat. Yang penting kena iktiar tau dan jangan give up. Liz pun tengah usaha juga ni nak flawless. Semakin yakin nak terus gunakan Magic Jelly Lovera ni. 

Kalau korang berminat juga nak beli, korang boleh beli dekat Website Lovera. Nanti detail dekat bawah ni yek:

Website: http://www.lovera.com.my/
Instagram: https://www.instagram.com/LoveraMalaysia/
Facebook: https://web.facebook.com/lovera.malaysia?_rdc=1&_rdr
TERBARU BOTOL SUSU PIGEON DISNEY BABY SERIES | Assalamualaikum mami-mami semua 

Berita terkini melaporkan jeng-jeng-jeng! Botol susu Pigeon ada koleksi Disney Baby Series iaitu Mickey Mouse dan Minnie Mouse. Siapa yang peminat tegar Mickey Mouse family mesti akan hunting botol susu ni. Seronok la juga tengok newborn minum dengan botol yang ada koleksi mickey mouse ni. 

Eyes to eyes dengan abah ye.

Anti-colic sistem, dapat kurangkan baby sedut angin.


Kemain Muzaffar yek, nak pegang botol susu sendiri dah tu.

Sebenarnya jadi ibu bapa ni, kita semua pasti inginkan yang terbaik untuk anak-anak kan. Terutamanya masa bagi susu, itu la satu-satunya makanan & minuman yang dia boleh terima sehingga usia 6 bulan. Liz memang gigih nak bagi Muzaffar susu badan secara exclusive. Maksud exclusive tu, ialah 100% susu ibu tanpa campuran susu formula. Alhamdullilah, lepas usaha macam-macam tips, liz dapat banyakkan susu badan ni walaupun masa awal kelahiran dia turun 7% berat badan dalam masa 3 hari. Dan dalam range ni, doktor yang periksa dia sangat risau.

Jadi bila baby kita da biasa dengan susu ibu, dah biasa dengan puting ibu dia akan jadi sensitif bila kita bagi dia puting botol tau. Sebelum liz bersalin, liz da beli botol jenama A. Muzaffar okay je minum tapi dia minum setakat 40 mil je lepas tolak tak mahu dah. Liz dengan suami memang risau la sebab usia dia dah masuk 2bulan tapi minum 40 mil je, mana logik uit. Sekurang-kurangnya pun 60 mil tau. Tapi tak terfikir la pasal puting tu, ingatkan memang sebab si kecik ni minum sikit. Lepas tu, liz dapat botol susu dari Pigeon ni sempena pelancaran bulan Dec ni ada Disney Baby Series punya koleksi. Sooooo ~ Liz terus bagi Muzaffar cuba guna botol ni. Serius tau, dia boleh minum paling banyak sampai 100 mil sekali sesi. Memang happy gileerrr uit kami, sebab tu masa timbang dia 2 bulan hari tu dekat Klinik Kesihatan, berat dia naik 1.2 kg tau. 

Ini lah dia koleksi Disney Baby Series dari Pigeon. 
Menggunakan PPSU yang berkualiti tinggi.
Dah Launching tau December ni boleh cari dekat Sogo, Parkson, Isetan, Lazada , Shopee and Motherhood.

BPA/BPS Free

Botol Mickey Mouse Pigeon ni gunakan puting wide neck. Memang extremely soft giler serupa macam puting ibu & ibu-ibu jangan risau baby tak kan mengalami confusing nipple. Sebab setakat hari ni, kalau bagi Muzaffar nenen confirm terus lena, jadi kalau nak kasi dia minum sampai betul-betul kenyang, memang liz akan bagi dia guna botol. Botol susu SofTouch™ Peristaltic PLUS Nipple – 100% silicone tau. Lepas tu dia sangat-sangat flexible jadi baby mudah nak sedut dan gerak kan lidah dia masa menyedut. Nak tinggal kerja lepas ni pun dah rasa lega sikit.

Selain botol susu pigeon, liz bagi Muzaffar puting dari pigeon ni bila liz tengah bersiap. Sebab dia kalau nak tidur kadang-kadang kala mood dia nak berputing. 

See dah lena kan.
Puting ni ada saiz tau dari S-L
S = 0+M
M = 3+M
L = 6+M

Notes: Nak pilih puting korang kena tengok design nya tau, kat luar tu memang banyak jenama tapi liz pilih Pigeon ni sebab dia ada shape yang unik dapat elakkan baby jongang. Hihi ~

Untuk maklumat lanjut boleh layari detail dekat bawah : 

Website : http://newbornpure.com.my/