CARA MEMOHON TRANSKRIP DAN SIJIL DI UITM 2019 | 

Assalamualaikum semua!
Sebenarnya tak guna cerita panjang sangat sebab korang yang search ni cari yang utama je betul tak?



Liz dah settle! Korang bila lagi?


Proses nya senang je, cuma masa you alls tu ada ke tidak untuk buat proses ni.
Liz start dari pukul 11 pagi dan selesai pukul 3 petang. Sempat lunch juga la dulu. Not bad la kan.


Boleh apply online / di kaunter :

1. Apply online, korang boleh ke website ini http://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/hubungi-kami.html


Bila muncul gambar di atas anda boleh click seperti di atas untuk permohonan transkrip rasmi dalam talian TETAPI untuk pemohonan scroll / sijil diploma / sijil ijazah korang kena ambil borang di kaunter konvokesyen di Menara Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS).

Jadi kalau untuk mohon transkrip liz rasa takda masalah sebab melalui online pun boleh dan diaorang boleh pos kan untuk korang. Sebab ada 2 pilihan, self collect atau by pos. Cuma sijil je memang wajib self collect tau.

Untuk mereka yang jauh dari Selangor tu, boleh je minta wakil untuk ambil kan borang dan isi bahagian yang perlu. Sebab borang tu depan kaunter je, boleh tanya abang atau kakak dekat kaunter tu. Borang dia warna kuning, macam dekat bawah ni. 


Dah siap isi semua borang ni, boleh buat bayaran dekat Hal Ehwal Kewangan Pelajar / boleh minta pegawai generate bil ni melalui phone call je. UiTM memang bagi kemudahan habis baik dah. Sebab tu sesuai la sangat dengan slogan UiTM di hatiku ni. 

Memandangkan liz datang waktu pelajar cuti sem, jadi memang tak sibuk dan abang kaunter tu bagi penerangan semacam details habis. A - Z la senang cite. Liz doakan abang kaunter terus kan dengan sikap macam tu ye. Happy ex student nak datang UiTM selalu. 

Selesai isi borang, liz terus ke Bangunan Hal Ehwal Kewangan Pelajar untuk generate bil. Dekat kaunter ni pun, liz berbual lama juga, berbual pasal masa depan pun sempat, pakcik kaunter ni siap bagi semangat lagi untuk liz sambung belajar memandangka result cemerlang ni, huhuk katanya dia tau. Bukan liz yang kata. Well grad kelas pertama, should bangga la kan. 

Selesai je dekat kaunter Hal Ehwal Kewangan Pelajar ni, liz dapat contoh cara nak buat bayaran pula. Memang rezeki liz betul hari ni, semua yang liz jumpa bagi tunjuk ajar yang padu!

Atas ni contoh yang pakcik tu bagi, baik kan pakcik tu. Liz doakan pakcik panjang umur tau.

Okay macam ni, bila da dapat nombor bil. Kita kena buat bayaran dekat Kaunter Bank Islam atau kalau ada akaun Bank Islam korang boleh terus transfer tetapi kalau takda akaun Bank Islam, pakcik kaunter tadi nasihat kan liz lebih baik ke kaunter Bank Islam untuk elakkan komplikasi bayaran. 

Dalam UiTM pula ada Bank Islam, jadi tak payah risau, terus je ke buat bayaran. RM 100 tolong disediakan ya untuk scroll dan RM 10 untuk transkrip tu. Buat 2 resit siap-siap isi seperti dibawah ni. Tunggu giliran dan yaaaa buatlah bayaran. 

Selesai buat bayaran, seterusnya kita kena buat akuan sumpah! Okay part akuan sumpah ni wajib pemohon yang buat sendiri. Kena tunjuk IC dan sign dekat pengecop akuan sumpah tu nanti. RM4 je untuk cop akuan sumpah tu. Liz buat dekat Komplek PKNS, tingkat 3. Dekat situ ada 2 firm yang sediakan hikmat Suruhanjaya Akuan Sumpah. Liz pergi ke Persuruhjaya Sumpah Haji Ariffin Mohd Ramli. Lunch time tutup tau 1PM - 210PM. Sila makan dibawah dahulu kalau korang sampai PKNS waktu lunch hour.

Selesai dapat cop akuan sumpah pada borang ni, kita dah boleh hantar semula ke kaunter tempat kita ambil borang tu. Kaunter konvokesyen tingkat 2 Menara SAAS tadi tu. 

Atau .... sesiapa yang berkejaran untuk balik ofis. Boleh je email salinan IC, Borang Kuning (permohonan scroll) dan bukti resit bayaran ke email norzuwainah@salam.uitm.edu.my & call di talian 603-5544 3116 bila da siap email nanti. 

Tunggu dalam 5 hari, insyAllah siap lah tu nanti. Abang kaunter yang bagi liz borang kuning tu pesan, sebelum datang call dulu tanya dah siap ke belum. Dah siap baru datang ...

So itu je step nya. Hope membantu korang semua.
Liz terpaksa buat ni semula sebab sijil liz terbakar akibat kebakaran rumah 2 tahun lepas. Semoga perjalan hidup akan datang lebih dipermudahkan, Amin3.

Kesimpulan step seperti di bawah:

1. Mohon transkrip online
2. Mohon scroll, ambil borang kuning di kaunter
3. Generate bill di kaunter hal ehwal pelajar / mohon generate by call
4. Buat bayaran di kaunter Bank Islam / Bank Islam online
5. Buat akuan sumpah dan cop di borang kuning
6. Hantar borang kuning, ic dan resit di kaunter / melalui email

Liz harap membantu dan memberi sedikit gambaran pada korang yang tengah usaha untuk memohon tu.


TEMPAT MAKAN BEST BUKIT JELUTONG | The Hdeout Cafe

Assalamualaikum you all! FUH .. agak-agak ada yang terkejut ke kalau GOOGLE pasal Bukit Jelutong keluar blog i ni? Kut-kut la ada office mate yang tengah Google tu. Hang tengah cari tempat makan best ke?

Memandangkan Bukit Jelutong ni memang banyak giler tempat makan best, liz rasa rugi kalau liz tak blog kan. Untung-untung dapat juga sangkut income google adsence dekat entry ni 10 20 USD ke kan. Yaa .. ofcoz money. 

Semalam girls-girls ni buat la 1 plan untuk meraikan seorang rakan kerja yang bakal menamatkan zaman bujang tak lama lagi. Sekarang ni, semua benda nak kena ada shower showering ni. Bukanlah nak kata ikut budaya barat ke apa, tapi tak salah kan membahagiakan orang lain. Hah kongsi kebahagian tu bagus, tapi mohon kebahagian yang halal yek!


In Front of The Hideout Cafe Bukit Jelutong


Nice place! Nice food too!


Picture and picture lagi


Me Myself yang terlupa status ada anak 1 untuk 10 minit.


And selfie lagi.

Cari makanan ye? Sorry this time bateri i dah habis, so masa makanan sampai I dah tak dan nak ambil gambar. Tapi makanan superb dan harga boleh sedang-sendang saja, like mine Fettucini Carbonara RM20 & Ice Lemon Tea RM6

InsyAllah in future more food review coming soon. Trying my best untuk balance kan kerja, rumah, anak, sumai & i love the most is BLOGGIng. 

REVIEW: PRODUK DR MURAD BAGUS KE TAK | 

Assalamualaikum beautiful.

Familiar kan dengan produk Dr Mudah? Nak cantik tapi tiada usaha? Kebelakangan ni, liz kerap dikelilingi dengan wanita yang suka bertangguh bila nak melakukan sesuatu. Korang tahu tak yang penangguhan tu merupakan 1 kerugian yang besar untuk diri sendiri.

Dilahirkan sebagai wanita, kita memang kena cantik. Faham tak? Faham tak?


Liz busy sangat you alls, maaf na lambat kongsi dengan korang pasal Produk Dr Murad yang liz dapat ni. Dua produk ni dirumus khas untuk mereka yang ada masalah jerawat. Selalunya golongan yang ada masalah jerawat ni akan terjadi dekat mereka yang berusia dalam lingkungan 18 - 26 tahun macam tu. Tetapi ada juga yang bernasib tak baik, jerawat naik sehingga umur mereka 30 - 40 an tau. 

Produk pertama yang liz kenalkan kepada korang ialah,  Outsmart Blemish Clarifying Treatment.

Outsmart Blemish Clarifying Treatment ni ialah sebenarnya serum special untuk jerawat. Dapat membantu mengawal jerawat dalam masa 1 minggu sahaja. Kandungan (OBCT) ni ada salicylic acid bersama lysophosphatidic, hydroxydecanoic, sebacic dan glycolic acids dengan teknologi Penta-Acid untuk membantu menghilangkan jerawat yang disebabkan bakteria, kulit berminyak dan bintik-bintik hitam, kandungan bahan-bahan ni kalau korang nak tahu tidak mengeringkan kulit dan tidak meninggalkan rasa gatal-gatal. Sebab ... selalunya ubat jerawat ni memang akan mengeringkan kulit tapi (OBCT) sebaliknya.

Kulit yang berminyak memang sesuai cuba ni, sebab kulit orang yang berminyak lah kerap terjadinya jerawat ni. Jadi serum ni sesuai untuk digunakan seluruh muka walaupun tanpa jerawat, seeloknya pakai kalau dulu korang da biasa ada jerawat tapi bila stop makan ubat jerawat naik kan? Jadi untuk elakkan naik jerawat, baik kita mencegah dengan menggunakan serum cegah jerawat ni.


Teksturnya warna biru cair dan sejuk bila kena kulit. Bila you all sapu dia tak rasa melekit pun sebab based dia macam air tau. Memang selesa lagi-lagi untuk yang kulit berminyak tu.



Next, liz ada Nutrient Charged Water Gel ialah merupakan pelembab sepantas kilat untuk kulit yang kering, kusam, selaju 30 minit je. Laju kan? Selalunya kita akan rasa tak best bila kulit kering, kusam ni, perit sangat rasa dia. Jadi penting kan pelembab muka ni? Masih ramai golongan yang tak pakai pelembab, sebenarnya pelembab la sangat penting untuk elak kulit kita ni kedut dan cepat tua. Jadi penting nya pakai pelembab untuk kunci kelembapan kulit kita kerana sinaran matahari.





For Non-Blemish Skin:
1)    Outsmart Blemish Clarifying Treatment (https://www.murad.com.my/outsmart-blemish-clarifying- treatment)

2)    Nutrient Charge Water Gel (https://www.murad.com.my/nutrient-gel-moisturizer)

SITE OFF MEETING | EAGLE RANCH RESORT

Assalamualaikum.
Disebabkan rasa sayang nak delete gambar-gambar liz di Eagle Ranch Resort bulan lepas jadi liz rasa patut juga kut liz update blog dengan gambar-gambar liz yang cun ni. Weeeheee!

Kalau nak simpan dalam phone yang dah semakin lembab performance tu, memang liz terasa stress sekarang ni. InsyAllah new Iphone next year la kan. Iphone liz sekarang tu dah 4 tahun, tak rasa nak tukar phone lain sebab gambar dari iphone jelas dan cantik. Maknaknya new iphone la kan next year. Hihihi.


Waktu sampai sini hujan renyai-renyai la pulak, aku bantai pakai heels kan, lepas tu nak ronda 1 Eagle Ranch Resort ni pulak, semput mami nak! Tapi sebab nak cover cun seantero resort ni, aku cat walk la juga ke hulur ke hilir melawat kawasan. Aku kagum dengan memilik resort ni, punya banyak resort dekat Port Dickson ni, cuma resort dia yang lahir dengan idea yang lain dari yang lain. Jadi resort ni kebanyakkan client mereka ialah untuk company-company yang nk buat team building. Termasuklan company aku ni hah, so dah faham la kan kenapa aku ke sini? Ingat saja-saja makan angin?


Bepeluh 1 badan uit ronda sini sana, besar kut Eagle Ranch resort ni, dan semua jenis bilik kat sini unik-unik cumaaaaa aku tak suka bau bilik ni sebab dorang build bilik ni guna kayu, jadi masa hujan ni, bau lembab tu memang naik seharum 1 bilik la. 







Si Sean, partner ronda-ronda. 


Okay ini je yang rajin untuk di share.
Yang pasti Mary Kay liz dah check in sini.

PERCUTIAN PERTAMA BERSAMA BABY 1 TAHUN | Assalamualaikum

Alhamdullilah selesai 1 trip holiday yang sangat dekat perjalanannya iaitu mengambil masa cuma 1 jam 25 minit daripada rumah Setia Alam ke Port Dickson. Yes! Destinasi pertama kami untuk bercuti bersama si kecik ialah Port Dickson. Memandangkan sebelum ni, Muzaffar kerap masuk wad dari seawal usia 5 bulan, jadi kami kebanyakkan masa risau nak bawa Muzaffar jalan jauh-jauh. Tapi Alhamdullilah semenjak sihat, selepas operation, Muzaffar dah sihat sehingga hari ni. 

Bila pilih destinasi percutian, liz dengan husband memang sejenis yang tak suka habiskan masa perjalan lama-lama sebab terasa penat. Jadi kalau boleh, nak cari tempat yang provide facility yang selesa, dekat, ada pantai. Ofcoz lah Port Dickson kan, dekat Port Dickson ada banyak giler hotel yang cantik-cantik. Tinggal harga je korang kena rajin survey-survey sikit.

Muzaffar fokus tengok TV. Cite cina pulak tu.
Gigih la mami, setting baju bapak dan anak warna biru. 
Nak sedondon punya pasal.
What is SGshop, Why SGshop and series of promotion for 11.11 |


Assalamualaikum beb! I'm super excited for NOVEMBER 2018! 
11.11! 11.11! 11.11! 

Liz confirm korang semua dah get ready untuk sales 11.11! Sebab waktu ni, banyak giler online website akan buat SALES 11.11. Memandangkan hari ni merupakan malam terakhir bulan October, jadinya liz nak informed korang semua get ready untuk klik SG SHOP. Ingat tau SG SHOP, sebab apa SG Shop? Sebab SG Shop merupakan satunya online website yang translate kan bahasa cina ke english. Mesti korang terus akan terfikir pasal Tabau. Betul tak? 

Yes! Tabau merupakan website yang famous menjual barang-barangan dari China. Liz memang suka giler shopping barang China sebab banyak giler benda yang pelik, yang murah dan berkualiti! Dan kebanyakan baju baby Muzaffar liz shopping dekat Sg Shop ni. Dan kualiti nya sangat memuaskan hati dan cita rasa mami ni tau. Swaddle pun banyak yang liz shopping dekat Sg Shop, berbanding beli dekat kedai sebab harga nya lagi mahal kalau beli di kedai. 





Get ready you Alls!



SG SHOP tu apa?

SGshop ditubuhkan pada Ogos 2011.  SGshop merupakan syarikat yang berdaftar tempatan yang mengkhusus dalam logistik dan bertindak sebagai perantaraan barangan daripada China ke Malaysia melalui laman web e-dagang China.

SGshop sangat komited dalam menyediakan perkhidmatan yang berkualiti tinggi kepada pengguna yang membeli dari laman web e-dagang SGshop. SGshop memastikan barangan dari China selamat sampai ke Malaysia dan kepada pembeli. Itu merupakan jaminan yang pasti diberikan oleh SGshop. Sebab tu liz sangat YAKIN shopping dengan SGshop.

SGshop juga akan memastikan bayaran pembeli selamat dan efisyen. Pertama kali nak guna SGshop? Jangan lupa masukkan kode diskaun tu. Rugi kalau tak guna tau.

Kenapa SGshop?

Kenapa banyak-banyak laman web shopping yang ada dalam Malaysia ni liz pilih SGshop? Kenapa? Kenapa? Jujur liz cakap, barang Muzaffar dari dia belum lahir lagi liz dah shopping dekat sini, bukan liz je, tapi kawan-kawan ofis liz pun shopping dekat sini. Sebab apa tau, laman web SGshop sebenarnya antara barang-barang yang seller lain beli dan jual semula. Ingat Tabau? Kan liz dah cakap tadi, SGshop ni ialah Tabau version dalam bahasa English. Kalau korang shopping dekat Tabau pun boleh, tapi liz risau korang STRess sebab tak tahu bahasa cina. Sebab tu la kita ada SGshop. Supaya korang tak payah pening-pening dah kalau teringin nak beli barang dari China.

Mula-mula guna SGshop ni memang akan ada 1 perasan macam "Yeke website ni, boleh dipercayai?'' Sebab liz pun mula-mula macam tu, tapi bila da sekali pandai shopping dekat SGshop ni, kemain tau berkali-kali berjuta-juta kali setiap bulan berhari-hari masuk SGshop pilih barang masuk cart. Bila hujung bulan, dapat gaji je terus la beli. Sebab harga dia memang murah berganda-ganda sangat.

Kalau korang rasa macam susah, macam tak faham juga cara-cara shopping dekat SGshop ni, korang jangan risau sebab ada Customer Service yang boleh layan soalan korang sepanjang office hour. 
BABY FAIR LAGI SOGO OCTOBER 2018 | Assalamualaikum

Shopping barang baby lagi! Bila waktu sesuai untuk shopping dekat Sogo? Semestinya bila waktu SALES! Kalau tak sales, tak payah lah pergi Sogo kalau liz lah. Liz lepak berehat duduk rumah dan menambung. Paling habis kalau nak boros pun, liz selak-selak dekat online seller je.

Target! Ingat bila nak bershopping tempat yang ada sales perlu lah ada target, barulah tak membazir masa dan membazir duit. Target liz kali ni pula ialah untuk mencari kasut untuk Muzaffar. Memandangkan Muzaffar dah pandai berjalan, jadi liz nak cari kasut bayi berbunyi tu. Susah juga nak cari kasut baby yang berbunyi sebelum ni dekat kedai-kedai baby. Dalamnya nak kena lembut, kena ringan. Lagi-lagi untuk yang baru berjalan, jatuh-jatuh jalan ni.




1 nya brand kasut dekat baby fair semalam yang ada bunyi. 
Kasut baby berbunyi jenama Royal Baby.
Dua ni je yang agak nampak smart sikit berbanding corak lain, jadinya liz pilih warna oren untuk Muzaffar.



Girls vs Boys
Memang banyak pilihan barang girls la cite nya dari pilihan boys


Total RM semalam RM286
3 Pasang Kasut, RM34.50 dari harga asalnya Rm59.90
7 Pasang Baju, RM25, RM15, RM18 
Mainan & Bib tu untuk kawan Muzaffar

Kalau parents pergi Sogo, boleh je terus parking dekat Sogo, tapi syaratnya kena shopping la. RM100 ke atas, baru la dapat diskaun parking. Macam liz shopping RM200 lebih, liz dapat Free 2JAM + 1JAM (member kad Sogo). Total bayar parking semalam RM0.50 je parking Sogo. Fair kali ni tak banyak barang sangat, untuk kelengkapan makan-makan pun tak banyak. Ingat nak cari botol air untuk Muzaffar, tapi yang ada semalam jenama NUK je. Paling banyak semalam pun baju, kalau parents nak shopping baju dan kasut murah-murah boleh la terjah sini. 

12th - 23rd October 2018
Level 7