MY 10 SECRET TO SUCCESS | Assalamualaikum semua 💖💖

Terlalu banyak perkara yang membawa ke arah positif dalam diri liz sejak berada dalam kalangan mereka yang banyak memberi semangat untuk teruskan kerjaya dalam Mary Kay. 

Kalau korang tanya apa yang liz berlajar dalam MY 10 SECRET TO SUCCESS ialah seperti dibawah:

1. Blessing from husband, parents & family
2. SMART goal
3. Always show up & go give to unit meeting
4. Always remember : SUCCESS IN INCONVENIENCE
5. The harder I work, the more lucky i get
6. Don't take rejection personally
7. I am who my friends are : Choose wisely!
8. Activity cures negativity
9. Keep in touch with SD & Recruiter
10. Self motivated & manage emotion

IT's ALL ABOUT ATTITUDE!

Nak berubah? Sekarang. 
Nak business? Sekarang.
Nak cantik? Sekarang.
Nak sambung belajar? Sekarang.

Sebab tu banyak sangat perkara liz buat sekarang. Sebab liz tak nak lagi buang masa dan simpan angan-angan tu dalam kepala sahaja. Zahirkan di atas kertas dan kemudian lakukan sebaik mungkin mengikut seperti yang di rancang.



NAK BERUBAH SINCE 2018. 
PERUBAHAN 2019.

DAN INSYALLAH MORE TO COME 2020, DOAKAN LIZ KAWAN-KAWAN SEMUA UNTUK MENJADI LEBIH BAIK.

APA ITU BIGO LIVE APPS | Assalamualaikum dan good morning 💓


APA ITU BIGO

BIGO LIVE–Live Stream, Video Chat, Make Friends - Apps on Google Play

BIGO LIVE ialah satu APPS yang boleh digunakan untuk live secara streaming dan direct terus kepada viewers. Sama seperti live di Instagram dan live di FB tetapi yang membezakannya ialah viewers sebab kalau di Instagram hanya kenalan yang follow atau friends sahaja yang tahu kita 

Di BIGO anda akan mendapat lebih ramai viewers sebab di BIGO sesiapa sahaja yang install apps BIGO boleh masuk ke ROOM anda. ROOM maksudnya ke account BIGO anda ketika anda live, dan anda tidak dapat kawal kemasukkan sesiapa sahaja untuk masuk & tengok kecuali jika anda kick dia keluar. HAH GITU!! 

KEBURUKAN DAN KEBAIKAN BIGO

Kalau tanya pendapat I, memang 90% keburukan yang ada di BIGO. Hanya ada 10% je lah yang live bagi content bermanfaat selebihnya content cari dosa. Sekiranya suami, isteri, anak atau kenalan anda install apps BIGO ni sila lah tanya dulu mereka. Install apps ni untuk apa ya? Kasi chance dulu mereka jawab. Hehehe ~ I pun install, kalau i tak install tak dapat I nak cerita dekat you all hari ni. 

I cerita pengalaman pertama I masuk APPs BIGO, I nampak ramai room perempuan seksi. Aku rasa macam masuk SYURGA BIDADARI DUNIA. Semua tu bukan live sesaja tau, live untuk dapat SAWER = Hadiah yang mana boleh tukar kan kepada duit (dollar singapore). 

Macam mana nak dapat SAWER tu, bila viewers masuk room you all dan you all berjaya buat viewers rasa terhibur dapatlah SAWER tu, rasa nak tukar nama kasi SEWEL je. 

Bahaya nya juga lagi bila ada yang buat live sambil drive, betul dekat Instagram/FB pun bahaya juga kalau live sambil drive tapi at least dekat medium tu kita ada kawan-kawan yang kenal kita boleh nasihat kan kita atau boleh alert kalau apa-apa terjadi dekat ketika live. Paling seronok kalau kena kecam kan, haha at least korang tak berani la nak live sambil drive. Tapi dekat BIGO ni lebih bebas, buat lah apa sahaja live yang korang rasa seronok dan boleh boleh dapat hadiah tu banyak-banyak. 

USTAZ BIGO pun ada, mengaji di BIGO pagi-pagi which ini salah satu content positive yang I jumpa. Ada juga content belajar kelas BI which boleh dapat hadiah, seronok lah kan kalau dapat ilmu-ilmu bermanfaat macam ni betul tak. 

Tapi sebaliknya content-content negatif lebih banyak daripada yang positif which COMPANY BIGO MALAYSIA sepatutnya lebih cakna dan banned content yang berunsur lucah, menjual diri, aktiviti berjudi dan aktiviti yang tidak bermoral. 

Dan kalau korang tanya I personally, memang I nak kerajaan Malaysia banned apps ni dari terus ada di Malaysia. Tapi macam tak da tindakkan apa-apa. Kalau dulu susah nak dapat sumber-sumber live yang menghairahkan sekarang ni dengan ada nya BIGO korang duduk rumah je cuci mata. 

Honestly, terlalu banyak negativity daripada positivenya. Pada I lagi, takda points langsung untuk seorang isteri live berbual di BIGO layan chatting dengan lelaki lain. Takda points juga untuk si suami berchatting layan orang lain bual. BIGO akan jadi bagus, sekiranya aktiviti melacur secara alam maya ni dihentikan segera. Dan kalau betul nak guna kan sebagai chatting apps live, ketatkan rules betul-betul. 

NOTES: IBU BAPA SEKALIAN, SUAMI/ISTERI SILA CHECK PHONE ANAK-ANAK & PASANGAN ANDA. JANGAN BIARKAN MEREKA TERJEBAK DENGAN PERKARA YANG MELALAIKAN NI. 

#doneuninstall 

DHL DELIVERY SERVICE SETIA ALAM TERBAIK| Assalamualaikum semua

Hari ni liz nak share info tentang DHL delivery service SETIA ALAM. Sekiranya korang urgent nak hantar barang sekitar kawasan Setia Alam, boleh lah korang cuba untuk pos di DHL Setia Alam yang berada di Setia Taipan. 

Selain POS LAJU Setia Alam Tesco yang tak pernah tak ramai orang tu, tak pernah & tak sah kalau tak beratur panjang masuk dekat situ betul tak? Apa kata you all cuba untuk hantar parcel you all di DHL Setia Taipan. Dekat sangat dengan KFC Setia Taipan. 



Seawal 9 pagi dah bukak, ikutkan semalam liz memang nak pos barang cusotmer liz di Pos Laju Setia Alam Tesco tu tapi bila tengok perghhhhh panjang giler orang beratur mak ai. Jenuh nak tunggu giliran, terus lah pergi ke Setia Taipan. Harga parcel dekat DHL pun boleh tahan, tidak lah mahal mana pun lebih kurang sama ja dengan Pos Laju. 



Semalam liz pos product Mary Kay ada set botanical total timbang RM10.05 sen lepas tu dapat FREE 1 delivery service parcel. Memang bebaloi-baloi sangat kan. Dahlah tak perlu beratur, lepas tu dapat pula FREE 1 delivery service 1x. 

Jadi liz sangat highly rekemen la dekat you all supaya pergi ke DHL Setia Taipan sekiranya hanya untuk urusan pos & mengepos. 

Alam di bawah untuk rujukan korang ya:

AlamatNo 15-1-1 ,Jalan Setia Prima, AU13/A Setia Alam, Setia Alam Section U 13, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor
PENTING KE SURI RUMAH SENTIASA CANTIK |

Assalamualaikum semua, sebelum korang tengok nenek kita yang dah tua, sebelum korang tengok mak kita yang dah makin berkedut, sebelum kita tengok kawan-kawan kita yang dulu nya cantik tetapi kian hilang keserian mereka. Itu semua kerana faktor dan perubahan masa yang baru dan fasa baru untuk mereka semua.

Termasuklah diri liz, kalau sebelum ni liz single, melawa sana sini, lepas kahwin jaga suami jaga anak ada masanya lupa nak jaga diri sendiri. Rezeki kita semua tak sama, jadi usaha sebaik mungkin untuk hargai setiap masa yang kita ada.

Penting ke suri rumah sentiasa cantik? Kenapa tak penting? Kalau dulu walaupun kita dah berkahwin, tapi bila pergi kerja kita still nampak cantik bersiap kenapa duduk rumah tak boleh bersiap dan cantik. 

Kalau dulu perbelanjaan kita ada setiap bulan untuk skin care dan makeup kenapa selepas bergelar suri rumah kita lupakan semua penjagaan tu. Ya betul, pelbagai alasan kita boleh bagi dan create supaya orang faham kita ni suri rumah. Tapi kenapa tak kita berubah menjadi suri rumah yang berjaya. Liz dulu sejenis yang fikirannya kolot juga, bila tengok suri rumah kita faham mungkin sebab income takda jadi nak melawa nak ada me time untuk diri sendiri tu mungkin susah. 

Tapi sebab liz dah jumpa ramai suri rumah yang cantik-cantik dan liz tanya apa big why mereka. Kebanyakkan mereka cakap, salah ke kalau nak jadi suri rumah yang cantik dan bergaya dan kaya?.

Ya korang, kenapa kita tak fikir macam tu. Kenapa kita tak ubah mind set kita untuk fikir perkara yang positif macam tu. Kenapa kita suka letakkan imej kita sekarang disebabkan faktor anak, faktor suami dan faktor masa. Mungkin orang lain tak se-struggle kita tapi kita boleh ubahnya dan bandingkan diri kita dengan orang lain yang mampu buat. 

Liz taknak jadi suri rumah sebab liz rasa nanti liz hilang rasa seronok dan kebebasan di luar. Tapi liz silap, bila liz ubah fikiran liz cakap, liz nak jadi suri rumah yang cantik, yang berjaya dan yang bahagia dan kaya dunia akhirat. Liz rasa sangat seronok buat apa segala kerja yang ada dekat rumah ni. Dan curi-curi masa untuk me time.

Ramai suri rumah rasa dipression sebabkan pelbagai faktor, cari sebab dan selesaikan. Jangan biarkan sebab itu menjadi alasan untuk bangkit. 



Version bersiap dengan version tak bersiap. 
Kita perempuan pun suka tengok benda cantik betul tak, jadi apatah lagi lelaki.

Penting ke suri rumah nampak cantik? Jawapan liz ialah penting, sebab kita ni perempuan, jadi perempuan takda perkara yang lain melainkan fikir untuk rasa cantik dan nampak cantik. Hargailah diri kita sendiri, hargai lah usia kita yang kita sedang lalui sekarang. Be beautiful, be you. 
BELI KACANG BADAM MURAH | Assalamualaikum 

Dekat Klang ni banyak sangat kedai bakery sebenarnya tapi nak cari yang murah tu kena consider banyak benda sebagai contohnya, minyak, tol, masa dan tenaga.

Katakanlah you all nak buat kek atau biskut secara sikit-sikit kan, is okay je untuk beli dekat kedai sebelah rumah korang. TETAPI kalau nak buat niaga, pastinya kena cari bahan mentah yang murah harganya. 


KENANGAN GAMBAR MASA MULA2 LIZ BUAT FLORENTINE DULU
SEKARANG KALAU BORONG, BERKOTAK-KOTAK GITUHH

Liz nak share dengan you all semua dekat mana liz selalu borong kacang badam untuk buat biskut FLORENTINE liz ni. Untuk kawasan berdekatan Setia Alam, tempat paling dekat dan murah sudah semestinya kena beli dekat 2PLY. Kedai ni banyak sangat tukang buat kek, tukang buat biskut memborong dekat sini sebab sudah semestinya harganya yang murahlah kan. 

Haaaa kalau nak tahu Azlina Ina yang buat kek cheese leleh tu pun beli barang dekat sini, hehe sebab liz nampak gambar dekat instagram dia beratur dekat ni masa PKP haritu. Kagum sangat dengan Azlina Ina tu, jutawan dah dia sekarang ni, semoga liz pun dapat merasa jadi jutawan macam dia nanti. Tak gitu, berangan kan percuma you alls. 

Kedai 2PLY ni harga kacang badam dia RM40 sekilo. So far setakat ni, inilah harga paling murah liz jumpa untuk beli kacang hiris yang termurah. Tapi dekat sini memang stock cepat habis. 2 Minggu liz tak sempat restock kacang badam sebab habis. Selain kedai 2ply ni, liz pernah beli dekat kedai BS Bakery juga, kedai ni berhampiran dengan 2ply juga tapi harganya mahal sikit, RM43. 

Untung orang niaga, kalau borong banyak, beza RM3 tu boleh jadi besar nilainya juga tau. Tapi kadang-kadang takda pilihan bila permintaan biskut florentine tinggi, liz terpaksa beli juga dekat situ sebab kalau dibandingkan kedai kek lain dekat Meru lagi mahal ada yang jual RM49 sekilo. Pengsan beb beza RM9 tu kalau beli 2 kilo dan RM18 ruginya. Begitulah orang niaga, kira mengira supaya dapatlah berjimat. 

Alamat 2PLY : 

TWO PLY SDN BHD (HQ)
24-42, Jalan Pasar Baru 3,
41050 Klang,Selangor
03-3344 4222
03-3344 7477

Alamat BS Bakery : 

255, Jalan Sentosa 41,
 Taman Bunga Melor, 41050 Klang, Selangor
SERVICE DELIVERY PARCEL PICKUP DEKAT RUMAH | Assalamualaikum you all dan selamat pagi

Hari ni liz nak kongsikan info dengan semua yang sedang mencari service delivery yang boleh pickup barang dekat rumah. Walaupun anda hanya mempunyai 1 parcel sahaja untuk dihantar.

Pernah dengar EASY PARCEL? Kalau dah dengar Alhamdullilah la tu, kalau belum dengar liz terangkan sikit ya. Easy Parcel ni satu website yang membandingkan harga delivery service dari pelbagai jenis delivery company termasuklah Pos Laju. Kalau sebelum ni kita mungkin kena beratur panjang nak pos barang betul tak? Tapi sekarang ni, kita boleh buat penghantaran hanya menggunakan jari. Klik2 isi maklumat penghantar dan penerima, bayaran secara online dan tunggu delivery man datang pickup barang kita di rumah atau di pejabat atau dimana sahaja korang berada. 



Apabila anda klik website easy parcel, keluar la macam ni, apa yang korang kena buat untuk pertama kali log in ialah daftar dahulu. Proses daftar sangat senang, macam buat akaun Facebook je.  Nak lagi mudah, sign in guna Facebook atau Gmail korang lagi memudahkan masa untuk isi maklumat dalam website easy parcel ni. 


Selepas log in, anda akan lihat dashboard seperti di atas. Kalau kita nak hantar 1 parcel sahaja, boleh klik single parcel kalau banyak parcel boleh klik bulk parcel. Kemudian masukkan poskod penghantar dan poskod penerima. Jangan lupa juga untuk letak weight, cara untuk kira weight pun mudah, korang ukur sahaja panjang, lebar dan tinggi parcel tu. Automatik weight akan ada dan klik quote & book untuk lihat harganya. 


Pelbagai jenis delivery service ada di atas, Pigeon delivery antara yang termurah berbanding delivery service yang lain tau. Ada juga pos laju, DHL, Skynet dan pelbagai lagi akan muncul mengikut poskod yang kita nak hantar. Sebab ada sesetengah daerah, delivery service tertentu tak cover area tu. 

Yang di atas ni contoh liz nak hantar barang customer ke kelantan. Ada 8 pilihan untuk liz pilih jadi sangat mudah kan? Sebab liz tak payah beratur atau pergi ke counter beratur untuk membuat penghantaran.

Tunggu di rumah sahaja. Tapi syaratnya, anda haruslah ada printer sebab slip penghantaran anda perlu tampal siap2 pada bungkusan atau kotak barang yang hendak dihantar. Klik book dan nanti website ni akan bawa anda ke laman FPX, kita boleh pilih nak buat bayaran guna Maybank ke CIMB ke terpulang. Macam kita beli online macam tula sama prosesnya. 


Ini ialah kotak yang liz balut siap-siap untuk customer di Kelantan. Dalam ni ada 5 balang biskut florentine cookies. Boleh visit @florentinecookiesbymami kalau nak usha-usha tau.

Kalau you all nak gunakan penghantaran Easy Parcel perlu 1 hari awal. Contohnya kalau hari ni baru kita buat order, besok baru delivery man datang pickup di rumah kita. Jadi plan penghantaran anda okay. Service macam ni memang sesuai sangat musim-musim pemulihan Covid 19 ni. Tak perlu jumpa ramai orang. Lagi-lagi macam liz buat business dari rumah dan ada anak kecil. 

Semoga entry pendek ni membantu pemberi pencerahan dan kemudahan pada you all. Okay sambung lagi di entry yang lain, liz nak sambung basuh baju ni da pukul 9.48 am ni hehehe.