search

ABOUT ME

PRODUCT REVIEW

The Latest

PRODUK TROPIKA BABY YANG WAJIB ADA BILA TRAVEL | Assalamualaikum semua

Liz sebenarnya tengah excited menghitung hari sebab tak lama lagi baby Muzaffar nak menginjak usia dua bulan. Huhu ~ Seronok bila kerisauan selama sebulan baby kena Jaundice dah pun berlalu, masa baby Jaundice dulu memang baby pasif sikit. Kuat tidur, malas nak nyusu, buka mata pun susah tau. 

Liz ni pula hari-hari la resah memikirkan bila la Muzaffar ni nak bebas dari Jaundice kan. Bila dah doktor kata "Okay baby awak dah boleh discharge" Memang happy sangat-sangat masa tu Muzaffar baru genap sebulan, walaupun bacaan dia 100.06 tapi bila doktor kata yang Muzaffar takda tanda-tanda negatif & semua nya okay, fuhh kami as parents rasa lega tau.

Bila dah sihat ni, sesi berkemas la pula sebab suami nak hantar liz sambung berpantang ke rumah mertua dan bagi chance mak liz nak berehat kejap. Jadi bila nak travel dengan baby ni, barang-barang baby wajib la bawa sekali. Apa yang nak dibawa nya?


Ini lah dia barang yang wajib bawa bila travel. 
Senang nak guna sebab kecil dan muat-muat je dalam pouch bag liz. 
Senang nak guna tau.

Sejak baby Muzaffar dah sihat ni, nak tidur pula susah, asyik nak main je. Menyusu pun kuat, tapi tu lah bila kuat menyusu ni kadang-kadang ada masalah kembung perut pula. Nak cerita punya aktif baby Muzaffar ni, dia punya barut yang elok cantik je terletak dekat pusatnya tu boleh sampai ke dada tau. Macam mana tak senang masuk angin.

Kawan-kawan liz yang dah jadi ibu ramai suggest liz tau suruh pakai Tropika Herba Cream, tapi kalau diorang tak suggest pun memang liz teringin lama dah nak cuba sebab Cream Tropika Herba ni viral kut dekat Facebook & Instagram. Ada je ibu-ibu yang share dekat laman sosial diorang cakap cream ni wajib ada untuk baby tau. Digelarnya cream penyelamat gitu. Jadi liz pun mesti la terpengaruh sekali nak cuba.


50g RM39.90

Buat pengetahuan ibu-ibu semua, kalau nak beli Tropika Herba Cream ni, pastikan yang korang beli dengan keadaan kotak masih berbalut dan ada sticker silver tu. Hah itu menanda kan produk ori dan belum terusik. Jangan beli kalau kotak produk tu kalau dah terbuka tau. 



Cream ni memang sepenuh botol tau.


Cream ni mudah meresap ke dalam kulit dan tak berminyak. 
Lembut je.

Apa yang best pasal produk keluaran daripada Tropika ni sebab produk mereka ni 100% organik dan bebas daripada bahan kimia & Steroid. Terutamanya baby yang bawah umur dibawah setahun, kalau boleh kita nak elak daripada terkena batuk, selsema kan? Jadi produk ni memang wajib kena guna sebab memang Tropika Herba Cream ni boleh mencegah bayi daripada terkena selesama dan batuk. Alhamdullilah setakat hari ni Muzaffar belum batuk & selsema walaupun hari tu dah ada tanda-tanda dia terhembus sikit cecair tau macam hingus tapi sekali tu je. Agaknya sebab hari tu pula mak abah liz selsema. 

Kalau secara tradisional bawang putih dan halia adalah tumbuhan yang bersifat anti bakteria, jadi Tropika Herba Cream sebagai altenatif rawatan untuk melegakan batuk, selsema dan hidung tersumbat, lelah dan membantu mengeluarkan kahak bayi. 

Fungsi & Kebaikkan Tropika Herba Cream :
* Tidak panas 
* Mudah meresap serta tak meleleh atau melekit bila kita sapu
* Berfungsi untuk mengurangkan masalah batuk & selsema 
* Membantu menghilangkan wheezing dan kahak bayi
* Sesuai untuk bayi yang ada kulit sensitif seperti ekzema, gigit nyamuk/serangga.
* Kandungan bahan yang 100% halal
* Kelulusan KKM


Lena tidur lepas guna set travel daripada Tropika Baby.


Bagi untuk stater kit mandian travel set ni ada 3 jenis wangian. Liz pula suka bau Lavender tu yang guna Lavender set. Ikut korang lah suka bau apa, suka tau cium kepala Muzaffar banyak-banyak kali sebab wangi dan rasa terapi minda untuk si ibu pula haha ~

Starter kit ni ada 200ml iaitu ada sabun dan minyak bayi. Ianya berfungsi:

* Sebagai pelembab supaya kulit bayi tak kering, gatal atau kemerahan
* Dapat melindungi bayi daripada kuman.
* Boleh digunakan sebagai syampoo rambut dan sabun badan.
* Minyak baby boleh digunakan sebagai minyak untuk gigitan nyamuk/serangga

Memang sangat compact la ciri-ciri yang memudahkan ibu bapa yang baru macam liz ni. Nak bawa 1 per 1 macam tak teringat. Jadi guna 1 travel set kit ni boleh guna untuk semua masalah yang kerap terjadi pada bayi. Kalau korang berminat nak beli juga atau nak tahu detail boleh usha-usha diorang dekat FB dan Website. Jangan risau lah, sebab produk ni mudah nak dijumpai, agent mereka pun ramai di seluruh negari.

Facebook: https://business.facebook.com/TropikaHQ
Website:  http://www.tropikabeauty.com.my
Instagram: https://www.instagram.com/tropikahq

Selamat Mencuba !!!
MAJLIS PERKAHWINAN MEWAH DI BANGLO CASSA DETIK | Assalamualaikum ➽

Cepatnya masa berlalu, pejam celik sekejapnya dah nak setahun berlalu. Liz ingat lagi, waktu macam ni kalau tahun lepas liz tengah pening-pening fikir nak buat majlis perkahwinan dekat mana tau. Lokasi perkahwinan memang memainkan peranan penting okay. Dekat dewan ke? Dekat rumah ke? Lepas tu, kena tengok juga keluasan dewan atau rumah dengan kuantiti tetamu kita yang bakal hadir tu nanti. Takkan la korang sanggup tengok tetamu korang kena beratur sampai luar pintu, nak duduk pun kena tunggu giliran. 

Specialnya buat mereka yang bakal berkahwin di area Kuala Lumpur mahupun sekitar Selangor, korang wajib tahu pasal tempat perkahwinan yang berkonsep-konsep ni. Faham-faham je la, kalau area Kuala Lumpur atau Selangor ni nak buat majlis perkahwinan kena booking awal. Ada kawan liz cerita masa dia nak kahwin dulu, dua tahun awal lagi dah kena booking dewan. Gilak!!! Lepas tu kelam kabut pula pasal caterer tak jumpa lokasi majlis. Aduh, pening!

Bagi sesiapa yang masih belum ketemu lokasi yang sesuai untuk majlis perkahwinan tu apakata usha-usha lokasi yang liz nak kongsikan ni. Nama diberi CASSA DETIK, dengar nama pun dah indah uit. Belum korang tengok gambar lagi. Confirm cair, berbunga-bunga jiwa raga tak sabar nak kahwin punya lah. Tiba-tiba terbayang majlis perkahwinan liz tahun lepas eah, rasa nak kahwin lagi pula. 


Ini baru gambar 1 pelamin dalam rumah banglo Cassa Detik tau. Liz belum tayang banyak lagi gambar yang cantik-cantik dekat korang. Mesti korang terus menggeletar tangan cari contact number Cassa Detik nanti. 

Sebelum korang kelam kabut, meh liz ceritakan sikit dulu pengenalan pasal Cassa Detik ni. Cassa Detik ni merupakan Banglo yang menganjurkan pelbagai majlis sebagai contohnya, majlis perkahwinan, majlis hari jadi dan juga seminar/meeting. Banglo Cassa Detik menawarkan lokasi yang dikelilingin dengan alam semula jadi sesuai buat mereka yang ingin lari dari hiruk pikuk suasana kota yang bising dan hanya 2.6 KM dari KLCC. 

Lokasi yang berlatar belakang kan Kelab Golf Royal Selangor. Keluasan 20,000 kaki persegi, tempat letak kereta yang mudah dan luas. Lepas tu, buat korang yang booking majlis perkahwinan dekat sini tempat tinggal tak payah risau dah. Ahli keluarga boleh bermalam dekat sini malam sebelum majlis berlangsung. Semuanya dah termasuk dalam pakej, jadi jimat duit penginapan buat saudara mara yang datang dari jauh tu. Lepas tu kan, eah ada lagi tau kalau la ada saudara-mara atau kenalan yang tak pernah pergi ke Penang Street Art tu, jangan tak tau yang dekat Cassa Detik ni pun ada tau Mural 3D eksklusif untuk para tamu. Havoc kan? Tak dapat bayangkan? Jom tengok gambar lagi.


Teringin duduk sebelah tu ke?








Macam mana? Ini baru sikit you alls, nak banyak lagi kena pergi usha dekat Website atau FB Cassa Detik baru korang puas hati. Kalau liz upload kesemua majlis yang Cassa Detik pernah organize, alamatnya sampai esok pun tak siap entry liz ni. 

Apakata liz cerita pasal pakej-pakej yang Cassa Detik tawarkan pula kan. Harga di bawah ni harga selepas diskaun tau tapi korang kena booking cepat sebelum hujung tahun ni tau, harga pakej dekat Cassa Detik ni liz rasa memang sangat bebaloi sebab semua harga tu dah include ALL IN semua yang diperlukan oleh bakal raja sehari. 




Harga selepas diskaun:

 RM 29.90,1000 pax before disk RM 34.90

 RM 34.90, 1000 pax before disk RM 39.90

 RM 39.90, 1000 pax before disk RM 44.90

Tadi kita cakap pasal pakej kan, dalam pakej ni dah termasuk sekali dengan baju pengantin yang cantik-cantik okay. Ye cantik, korang tak caya nah tengok gambar bawah ni, sikit jela share. Nak lebih-lebih korang kena tengok dekat Cassa Detik sendiri lah yek.




Kenapa pilih Cassa Detik:

1. FASILITI KAWASAN YANG LENGKAP, Kawasan Cassa Detik telah dilengkapi dengan kemudahan yang sepenuhnya untuk majlis perkahwinan korang.

2. MEWAH DENGAN HARGA BERPATUTAN, ruang banglo yang mewah dan cantik dengan tawaran harga yang murah berbanding di tempat yang lain. Perkhimatan juga disediakan termasuk dengan pakej korang.

3. CATERING IN HOUSE, kelengkapan catering yang menawarkan pelbagai menu mengikut kehendak pelanggan. 

4. SUASANA DAN RUANG YANG SELESA, ruangan yang disediakan mengikut majlis yang pelanggan ingin anjurkan. Selain majlis perkahwinan, ruangan untuk seminar, mesyuarat atau majlis yang kecil seperti sambuntan hari jadi, akikah, pertunangan juga ada disediakan di Cassa Detik. 

5. PAKEJ LENGKAP, tak payah pening dah nak cari orang caterer, mak andam, pelamin semua sebab Cassa Detik sediakan semua untuk anda di bawah 1 pakej. A-Z khatam terus pasal majlis korang. Tak perlu risau. 

Sekali lagi, liz nak pesan ni, kalau nak pilih lokasi perkahwinan, korang kena tahu apa ciri-ciri yang korang inginkan, dan lebih mudah bila lokasi tu menyediakan pelbagai kemudahan seperti Cassa Detik ni. Ciri-ciri keselamatan juga perlu di titik beratkan, jangan sebab nak cantik saje tapi ciri keselamatan dilupakan. 




Tak puas lagi tengok gambar dan nak tahu lebih detail lagi? 

Nah tengok video ni.

Nak tahu detail lagi? Apa tunggu lagi. 
Whatsap terus contact dibawah dan pergi melawat kawasan. Jangan risau, pengatur cara majlis di Cassa Detik ni ramah-tamah orang nya. Tanya lah banyak mana soklan sekali pun, segala impian yang korang inginkan, luahkan je pada pengatur cara Cassa Detik ni, harga boleh bincang ikut bajet pelanggan. 


WEBSITE: http://cassadetik.com/
FACEBOOK: https://web.facebook.com/cassadetik/?fref=ts
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/cassadetik/?hl=en
CONTACT: 017-6801336 or 012-3605416
EMAIL: info.cassadetik@gmail.com








REVIEW: PENCUCI MUKA BERASASKAN MINYAK KELAPA DARA DARI TROPIKA | Assalamualaikum pecinta kecantikkan semuanya. 

Hari ni liz nak kongsi kan 1 lagi produk keluaran daripada Tropika Beauty iaitu pencuci muka yang berasaskan minyak kelapa dara. Kalau pembaca semua nak tahu, Tropika Face Cleasing Oil ni merupakan produk kecantikkan pertama yang dihasilkan oleh syarikat Tropika Beauty. Sebelum ni, kita semua tahu yang Tropika Beauty ni terkenal dengan produk penjagaan bayi dan ibu sahaja kan? Manatau, rupanya produk yang berasaskan minyak kelapa dara juga boleh menghasilkan pencuci muka pula. 


100 ML
RM 69.90 
* Tapi sekarang ada offer tau, RM 42.00 

Face Cleasing Oil ni dirumuskan menggunakan minyak kelapa dara, ekstrak akar licorine, dan minyak zaitun yang mencipta 3 dalam 1 fungsi iaitu untuk menanggalkan make up, membersih, dan melembabkan kulit supaya lebih segar dan lembut. 

Minyak kelapa dara (vco) kaya dengan lemak tepu yang menjadikannya pelembap semula jadi yang hebat. Minyak ini juga mengandungi asid laurik, yang mempunyai ciri-ciri antimikrob dan disinfektan, membantu menjaga, membersihkan liang-liang pori daripada tersumbat. Vitamin E pula membaiki sel kulit, sangat baik untuk mengurangkan garis halus, kedutan, dan bintik-bintik. 

Minyak zaitun adalah fungsi bahan sebagai agen pembersih tambahan dan selamat untuk digunakan di sekeliling mata. Bagi mereka yang kulit berminyak dan sensitif umumnya mendapati ester minyak zaitun mampu memberikan kesan yang lebih baik dan kurang cenderung meninggalkan kulit berminyak berbanding minyak biasa yang tidak diserap. Estrogen minyak zaitun juga menawarkan ciri-ciri anti radang dan boleh meniru sebum semulajadi kita. Ini adalah sifat penting untuk membuat kulit mendapat minyak semulajadi yang mencukupi untuk melambatkan pengeluaran lebihan minyak sambil mengunci kelembapan pada kulit. 

Kelebihan Face Cleansing Oil 

👉🏻 Dapat membersihkan kotoran dan Mekap.
👉🏻 Dapat menjadikan kulit lebih lembut dan lembap.
👉🏻 Dapat menyingkirkan lebihan minyak sebum yang menyebabkan. liang pori tersumbat.
👉🏻 Membantu merawat kulit kering dan kusam.



Contoh tekstur Face Oil Cleanser di atas, korang boleh tengok yang teksturnya memang sangat ringan dan cair sebab kandungan daripada minyak kelapa dara. Tidak berbuih seperti pencuci muka lain. Warna dia akan jadi warna putih bila kita bilas dengan air. 

Cara guna nya mudah giler :

1. Sapu dan ratakan pada kulit muka
2. Letak air dan teruskan urut.
3. Bilas dengan air dan lap muka dengan tuala.

Liz pula gunakan face cleansing oil ni sebagai make up remover. 



1. Titiskan face oil cleansing pada cotton pad. 
2. Sapu kan pada bahagian makeup.
3. Kemudian bilas dengan air dan lap kan pada tuala bersih. 

Untuk detail lebih lanjut:

Facebook - TropikaskincareHQ
Website - https://tropikaskincare.my
TROPIKA MOMMY SPA | AROMATHERAPY MASSAGE CREAM 


Assalamualaikum semua bakal ibu dan ibu-ibu semua. Lamanya liz peram entry post ni dengan korang semua. Sepatutnya liz nak share benda ni dengan korang pada bulan September hari tu tapi sesuatu yang tak dijangka pula berlaku. Jeng - Jeng - Jeng baby nak keluar awal 2 minggu, sepatutnya due date dia 3 October tapi manatau cikecit ni tak sabar tengok dunia dah dia. Memang agak mengejutkan diri ni tapi Alhamdullilah sebab semua persiapan semua dah lengkap. Terutamanya persiapan mental dan fizikal si ibu. 

Jadi buat semua ibu-ibu yang bakal melahirkan bayi tu, liz harap sangat korang jangan ambil mudah dengan keadaan kesihatan korang. Walaupun kita rasa sakit yang simple-simple tapi kesan nya sangat-sangat besar untuk persiapan ibu yang nak bersalin. Jangan sesekali ada rasa STRESS tu. Jangan biarkan diri tu kalau ada rasa lenguh-lenguh, sengal-sengal badan ke, pening ke, loya ke jangan dibiarkan. Memang lah tu ialah alahan orang mengandung tapi korang tahu tak yang semua tu boleh di atasi? 

YES! Perlu di atasi sebab kita bila nak bersalin kena ada suatu rasa semangat ceria, badan yang sihat dan fikiran yang tenang. Bila kita mengandung ni tak semua minyak kita boleh pakai, tak semua minyak angin kita boleh sapu. Please Alert! Sebab minyak yang terlalu panas boleh memberi kesan pada kandungan kita. Tapi dalam masa yang sama si ibu pula sakit-sakit badan, angin badan sana sini semua kan? Bagi yang bekerja macam liz ni, mesti korang tak boleh lari dari rasa lenguh-lenguh badan kan?



Apakata korang cuba Tropika Mommy Spa Aromatherapy Massage Cream ni. InsyAllah korang akan rasa tenang, rasa hilang semua lenguh-lenguh badan / loya / pening / angin yang ada dalam badan. 


FUNGSI TROPIKA MOMMY SPA MASSAGE CREAM

 membantu mengatasi rasa loya dan pening.
 mengurangkan rasa kejang kaki (cramp).
 melegakan lenguh badan. 
 melegakan sakit pinggang.

 melegakan bengkak kaki
 melegakan semput nafas 
 melegakan sembelit 

Nota: Paling penting ialah bahan-bahan semula jadi sahaja digunakan dalam produk ni.  Jadi memang dijamin selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Bahan Tropika Mommy Spa Aromatherapy Massage Cream 

Aqua (water), Cocos nucifera (Coconut) Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Syzygium aromaticum (Clove) Oil, Citronella (Serai Wangi) Oil, Capsicum annuum Oil, Nigella sativa (Black seed) Oil, Zingiber officinale (Ginger) Root Oil, Menthol, Sodium Polyacryloydimethyl Taurate, Hydrogenated Polydecene, Trideceth-10, Phenoxyethanol.



Apa yang best lagi pasal cream ni, selain bau dia yang memang wangi giler dan menenangkan hidung lagi-lagi yang tengah loya-loya tu kan, cream ni juga tak melekit. Kalau pakai dekat pejabat, dekat dalam kereta pun tak payah rungsing nak basuh tangan. Based cream ni berasaskan air dan mudah menyerap ke dalam kulit. Macam pakai lotion je tapi kesan nya macam minyak angin tau. Sumpah selesa dan sesuai untuk wanita moden yang nak mudah dan cepat. 

Baru-baru ni lepas bersalin liz kerap kena sembelit, kena pula dekat rumah mertua. Adoii ubat untuk lancarkan sembelit tak bawa pula. Suami pula dekat KL kerja, kita ni dekat Pahang. Nak bergerak ke bandar tak da kenderaan pula. Adooii sumpah sengsara weh bila rasa nak berak tapi terpaksa tahan takut jahitan terbuka kalau ter-teran kuat nanti. Tah macam mana option yang ada cuma cream massage aromatherapy dari Tropika Mommy ni. Cuba-cuba je la sapu dekat belakang pinggang, liz sapu dengan tengah-tengah pinggul dan juga buntut. Dengan harapan dapat kurangkan rasa tak selesa tu. Memang ajaiblah, berhasil kut. Rasa ringan sikit buntut walaupun hakikatnya tah berapa gram sisa toksin yang tersimpan tu. 



Dalam pantang ni selain pakai buat lega kan sembelit, liz selalu sapu dekat tumit kaki dan beberapa kawasan kaki yang rasa sengal-sengal. Bila malam pula kaki kita ni tak lah rasa sejuk sangat kaki, lagipun bahagian kaki ni kita memang kena jaga betul-betul bila selepas bersalin ni. 


100 gram RM49.90 

Untuk rangkaian produk Tropika Mommy Spa ni ada beberapa jenis lagi product yang lain, selain Aromatherapy Massage Cream, ada juga Belly Cream dan juga Post Natal Massage Oil. Liz baru cuba Aromatherapy Massage Cream je, kalau ada rezeki nanti nak cuba pula produk yang lain. Tak sabarnya! 

Korang, jangan lupa selalu-selalu lah pergi check dekat website atau Facebook Tropika sebab diorang selalu juga buat promosi tau. Hari tu dorang buat promosi beli 1 percuma 1. Rugi pula rasa terlepas dateline promosi tu, kalau tidak dapat jimat banyak kan.

Sedikit info pasal Tropika Beauty 

TROPIKA adalah perniagaan yang ditubuhkan oleh kalangan keluarga lebih kurang 7 tahun lamanya, dan menggunakan bahan semula jadi dan aromaterapi dalam produk kesihatan. Dengan menggunakan sifat-sifat alam semula jadi dan ramuan sumber secara etika, perniagaan ini telah membangunkan pelbagai produk penjagaan kulit dan urut yang berjaya. Pasaran sasaran mereka adalah bakal ibu, ibu baru dan anak-anak mereka serta produk semulajadi untuk orang dewasa. Yakin selamat dan halal tau digunakan. Kalau nak tahu lebih detail lagi pasal produk-produk dari Tropika Beauty jangan lupa jejak ke detail di bawah:



CHECK UP IBU DAN ANAK SEBULAN DI KK | Assalamualaikum

Alhamdullilah semalam 19th Oct 2017 genap cikenit ni sebulan. Nama diberi Muzaffar Yafiq yang membawa maksud Kemenangan Mulia. Kami sebagai mak ayah nya panggil cikenit ni dengan nama pertama-nya iaitu Muzaffar. Memang kami panggil cikenit ni dengan nama penuh, baru la ada maksudnya.  Tapi kalau esok dia dah besar, dah bersekolah kalau nak letak nama gelaran sendiri itu biaq pi dia la nanti. Yang penting bapak nya nak juga panggil nama penuh-nya tu Muzaffar.



Muzaffar ni masa keluar hari tu beratnya 2.42 kg dengan kepanjangan nya 47 cm. Tapi masa check up sebulan baru ni dekat KK beratnya dah naik 3.4 kg dengan kepanjangan nya 51 cm. Alhamdullilah sihat sejahtera hendaknya budak ni membesar.

Ikutkan sejarah kelahiran Muzaffar ni, dilahirkan disebabkan induce. Doc suggest liz bersalin awal sebab baby suspected IUGR. Apa tu IUGR nanti korang google la sendiri ye. IUGR ni ada banyak sebab. Untuk kes liz pula ialah disebabkan placenta baby dah hampir matang pada minggu ke 37 kalau tunggu sehingga minggu ke 40 doc risau yang baby akan kekurangan nutrient dan oksigen. Jadi baby boleh lemas dekat dalam perut, mungkin juga boleh beri kesan yang tak elok pada otak bayi dan tumbesaran dia. Jadi doc minta liz bersalin secara induce pada minggu ke 38. Alhamdullilah induce berjaya dan ada bukaan, risau juga kalau induce tapi tiada bukaan, sebab kemungkinan besar untuk c-sor tu memang tinggi. Kiranya kalau liz tak bersalin awal, kemungkinan besar untuk baby liz kena IUGR. Macam sekarang ni, baru suspected IUGR. Faham tak korang? Liz pun tak faham juga awalnya, banyak juga google dan membaca. Cuma nak pesan pada ibu-bapa semua masa scan tu korang kena alert dengan growth line baby tau. Apa-apa pun ikut nasihat doctor korang tau. Nanti ada masa lebih liz cerita pasal kes suspected IUGR tu.

Semalam liz agak lewat juga ke KK, tunggu cikecit ni bangun lambat juga, nak susu dulu nak beriba dulu bagai kan. Jadi dalam pukul 9 juga la baru bergerak. Liz bersalin dekat PPUM jadi liz tak da buku baby lagi tapi kalau yang bersalin dekat hospital kerajaan. Korang automatik terus akan ada buku baby. Liz pula bila dah sebulan baru buat buku baby dekat kaunter register.

Lepas tu nurse akan minta kita timbang baby dan ukur kepanjangan dulu. Lepas tu baru ukur berat ibu pula dan ibu perlu buat beberapa ujian juga selepas bersalin ni. Kena test Urine dan juga HB darah. Sama je macam proses buat check up hamil hari tu. Darah amik kat hujung jari tu je.

Tapi Muzaffar ni ada extra check up sebab dia kuning tak turun lagi. Selain kena suntik sebulan (Hepatitis B) dia kena amik darah juga dekat tumit kaki. Alhamdulllah bacaan dia 100.6 turun dari minggu lepas bacaan dia 127. Muzaffar ni kategori prolonged jaundice sebab mak ayahnya darah O, makanya dia pun darah O. 

Tapi bila nak tunggu jumpa doctor kat KK ni memang agak merana sikit la lagi-lagi bila dah datang lewat kan. Sebelum jumpa doctor tu, liz kena masuk jumpa nurse dulu. Masa ni dah pukul 1230 korang tahu la kan, nurse pun dah lapar kan. Haha jadi check up pun cincai giler. Ambil tekanan darah liz, lepas tu tanya ada rasa bengkak ke tidak. Macam tu je weh, tinggi rahim ke apa semua tak check. Haha beza betul dengan check up dekat KK kampung, kadang-kadang ada yang siap tengokkan lagi . Dekat Setia Alam ni, sekali pun nurse tak pernah datang rumah liz jenguk. Sedangkan suami memang dah datang ke KK daftar kelahiran bayi masa dia umur 3 hari lagi. Tak pe redha je la, sebab liz beranak PPUM takkan la sampai gini sekali terabai kan. Sedih nya! Lagi 1, lain KK, lain cara nya tau. Liz tau pun sebab liz selalu juga tanya kawan-kawan yang buat check up dekat KK lain, itu yang tahu apa yang kurang apa yang lebih.

Lepas dah jumpa nurse, jumpa la pula doctor untuk refer kes pasal baby kuning ni macam mana. Alhamdullilah doctor dah discharge Muzaffar, tak payah buat check up ambil darah lagi sebab bacaan dah 100 dan ujian saringan untuk hati, urine dan tyroid juga clear. Berak kencing pun normal. Cuma suami liz, selagi tak turun sampai 0 dia tetap rasa risau. Gayanya macam nak bawa ke PPUM pula tu sambung check up, bukan tak nak terus ke PPUM tapi sebab jarak, dan kekangan masa lebih dekat dengan KK Shah Alam cuma untuk certain kes baru la bawa ke PPUM.

Sekarang ni, mission untuk banyakkan susu lagi dan kasi Muzaffar minum secukupnya. Semoga cepat membesar ya, walaupun kamu dekat dalam rahim mami kecil je.

Notes: Apa yang liz cerita ni pengalaman liz, tak semua akan mengalami pengalaman yang sama. Adioss!





MATERNITY PHOTOSHOOT BY SNAPPEEKBYAR |

Assalamualaikum ibu-ibu bapak-bapak semua. Alhamdullilah liz dah selamat pun melahirkan cikecit ni pada 19 September 2017 baru ni tapiiiiiiiiiii liz tak sempat nak update cerita ni sebelum liz bersalin. Liz buat maternity photoshoot ni masa liz pregnant dalam week 36-37 macam tu lah. Memang dah sarat! Kaki kembang semangkuk! Hidung lebar sejambak!

Mestilah tema biru.
Baby Boy!

Kasut ni beli last minute dekat Mydin. Kasut ni 1 y/o punya. 
Memang lambat lagilah cikenit ni nak pakai.

Fuh!!! Then bermula la persiapan yang berbahagia pada hari Ahad hari tu dengan beberapa props yang ada, masa tu  memang dah sarat sangat dah, dan setiap minggu ada je aktiviti untuk persiapan kelengkapan barang baby yang masih tak selesai. Teringin juga buat persiapan awal-awal tapi ditakdirkan kami masing-masing sibuk giler dengan kerja masing-masing. Balik rumah tu kalau boleh nak rehat & tengok tv je. Tapi sibuk-sibuk pun, liz memang dah masukkan list untuk buat maternity photoshoot sebelum cuti bersalin. Dijangka bersalin pada 3rd October, mana tahu liz bersalin awal pula week 38.

Kiranya lepas photoshoot tu then kena bersalin for the next other week pulak. Eh kena bersalin? Kenapa kena bersalin awal tu nanti liz cerita sebab liz bersalin sebab kena induce bukan natural pain nak bersalin. Tapi macam mana pun Alhamdullilah semua berjalan lancar. Dan ibu serta babynya sihat Alhamdullilah.

Memang masa terima berita nak kena bersalin tu, liz terus switch fikiran dan minda ni kepada benda-benda yang happy. Benda yang serabut kepala semua liz tak nak stress sangat fikir walaupun hakikatnya malam sebelum nak warded tu liz sempat lagi bukak laptop dan reply email-email kerja. Yeala rasa sebersalah juga bila tiba-tiba tak sempat nak hand over betul-betul pada rakan kerja liz dah kena cuti.

Okay sambung pasal Maternity Photoshoot ni, liz buat shoot dengan tempat yang dekat dengan rumah liz. Sah-sahlah yang dekat dengan rumah ialah Setia City Mall, dan view dekat sini memang cantik. Cuma kebetulan pagi tu hujan pula. Janji nak mula pada jam 9 beralih kepada jam 1030 macam tu.

Sempat lah pergi mamak dulu mengeteh. Tengok-tengok cara nak pose semua hehe. Liz bab-bab pose dan gambar ni liz suka walaupun tak brapa mahir. Liz tak banyak gambar dengan suami, suami tak suka selfie tak suka bergambar jadi moment macam ni la liz cuba ambil kesempatan untuk rakamkan moment terindah dan dijadikan album buat kenang-kenangan.


Tanpa membuang masa, ayuh kita mulakan mencampak beberapa keping gambar.






Kali ni props memang tak banyak sangat guna sebab yelah dah halal kan. Boleh posing pegang-pegang. Masa pre-wed photoshoot hari tu banyak guna props sebab tak boleh sentuh-sentuh. Sekarang ni rugi lah tak posing sentuh romantika sikit. Bukan selalu nak tunjuk loving shoot macam ni kat korang. Tak gitu~

Memang bulat semacam budak ni. 





Bersedia untuk meneran ye sayang.

Itu jela yek perkongsian gambar yang mampu sebab line tenet macam siput sikit dah ni. Photog kali ni ialah photographer perempuan tau dan memang sangat-sangat berseni dalam mencari angle supaya gambar nampak cantik. 

Kalau korang berminat korang boleh search Instagram dia dekat @snappeekbyar atau contact number dia (Wani) : 019-2544307 untuk pakej-pakej yang memang berbaloi. 

Liz buat shoot ni sesi sejam je tapi tidaklah sharp sejam terus off camera. Eah TAK! Photog ni baik hati orang nya siap tanya ada lagi tak shoot yang mana liz nak buat kite boleh teruskan sikit lagi. Tapi korang kalau tengah buncit macam ni memang tenaga pun tak kuat mana juga, semangat je lebih sebenarnya. Sebab tu penting korang cari photog yang boleh ambil gambar cantik dalam 1-5 shoot je untuk 1 angle. 

Lepas dah siap shoot ni, wani pun bagi soft copy terus dekat kita. Jadi kita kena la bawa pendrive siap-siap, dalam 200 lebih juga la gambar dalam nya. 

Okay, sesiapa nak cari maternity photo shoot yang murah dan bebaloi boleh cari Hani. Recommended!


FOODINK