Top-ads

ABOUT ME

MAKE UP

The Latest

DIY HELIUM BALLOON JIMAT DAN MURAH Assalamualaikum semua.
Excited sangat ni nak menaip entry pasal DIY hiasan Balloon untuk sambutan Bridal Shower Ika hari tu. Sebab balloon yang dibuat & dihias tu sangat cantik! Yang pasti boleh berjimat dan tak membazir.

Almaklumlah, helium balloon sangat mahal dan riwayat pun tak lama sebenarnya. Sebelum ni, liz pernah update pasal helium ballon yang beli untuk birthday kawan liz dekat sini. Tapi sebab kan, kami nak spend duit untuk banyak lagi benda lain jadi kita kenalah save dari membazir dekat helium balloon tu. Lagipun riwayat dia bukan lama mana pun you alls, tapi kalau korang ada banyak budget apa salahnya ye dak?

So sebenarnya yang kami buat ni bukanlah guna helium pun. Tiup guna mulut je, tapi sebab nak ala-ala berdiri tegak macam ada helium jadi kami gunalah kreativiti yang ada ni sampai balloon berdiri. Hehe ~


Barulah nampak macam ada party sikit kan? 
Bila ada balloon yang colorful ni.


Bahan-bahan terpakai semua nya.

1. Bunga (Guna bunga hantaran liz)
2. Bekas kaca (Guna bekas centerpieces majlis reception liz)
3. Gabus (Lebihan hantaran hari tu)
4. Ribbon (Recycle dari bakul hadiah)
5. Chopstick (Ambik kat dapur)
6. Balloon (Kedai DIY RM1.70 10pcs)


Senang kan? 
Tengok gambar je korang dah faham kan buat macam man?
Letak dulu gabus tu dalam bekas, potong la ikut size secukup rasa lepas tu cucuk dengan bunga-bunga kesukaan korang.

Lepas tu ikat la ribbon warna yang lawo-lawo dekat tiang chopstick tu, kemudian korang cucuk je dekat gabus tu. 


Siap! Tiup belloon kecik-kecik, jangan besar sangat tau sebab nanti tak comel. Lepas dah siap tiup semua balloon tu, korang gunakan tali / benang / selotip atau dawai atau apa sahaja yang korang rasa logik untuk melekat. Macam yang di atas ni, zaty guna benang.

Kemudian tambah hiasan ribbon putih dekat tengah-tengah baru nampak lawo berjuntai. 



Zaty tengah tekun tolong cucuk kan balloon sementara tunggu liz dan ika sampai. Nanti next post liz story macam mana kami plan untuk bridal shower si ika ni. Manatau kepada kawan-kawan yang nak buat SURPRISE BRIDAL SHOWER tu boleh la dapat idea ke nanti kan.

See you guys again in the next post. 




MENGHILANG & BEREHAT | Assalamualaikum semua! Can't believe! I stop blogging for almost 2 months ++ Lamanya been MIA kan, last post masa February hari tu. 

Semuanya datang tiba-tiba, liz dinaikkan pangkat ke position baru yang totally liz zero dalam bidang tu tapi Alhamdullilah liz dapat boss yang sangat baik tak pernah jemu beri tunjuk ajar. (Walaupun buat salah banyak kali) & tak sangka juga selepas 3 bulan dalam position baru tu ada 2 company lain tengah hunting untuk offer join company mereka. Untuk masa sekarang ni, liz tak rasa nak move ke company lain lagi. Baru nak bertatih .. biarlah perlahan-lahan lagi kat sini sini. (Ilmu belum cukup) 



Dalam masa yang sama juga, jeng jeng jeng jeng .. Our junior tengah membesar dalam perut kite. Ofcoz kami excited, tapi simpan sikit tak tunjuk sangat. Kalau tengok fizikal liz sekarang ni tak gaya pun tengah pregnant sebab perut tak nampak. Alahan liz sangat teruk, setiap malam muntah. Alahan dengan bau.  Kerja baru dan awal kehamilan, bila dua benda ni datang serentak, beban tu rasa dekat badan ni macam nak kerat-kerat. Kadang-kadang liz rasa malas sangat nak pergi kerja, liz tak suka bergambar, tak suka makeup, tak suka gosok baju dan yes kesian suami I kena gosok baju sendiri. I pergi kerja semua nya tak bergosok, T-Shirt dan skirt/seluar.  Tudung? Liz pakai shawl yang tak bergosok sampai la ofismate tegur, terrible giler ko hari ni tudung nampak sangat tak gosok. Uarghh liz yang anjet-anjet lawo kemas bergaya dekat ofis dah jauh beza, makcik cleaner pun lagi lawo dari penampilan ku. (Rasa nak berhenti kerja goyang kaki tengok tv kat rumah sambil pakai baju tidur je rasanya waktu tu)

Ya perasaan nak berhenti kerja tu sangat kuat! Kadang-kadang meronta-ronta, tapi my husband selalu bagi motivation, pagi-pagi buatkan breakfast, rumah semua dia kemaskan, tolong masakan yang simple-simple untuk kami. (Well, i tak boleh bau minyak you alls) Kalau dia menggoreng apa-apa, liz akan berkurung dalam bilik sambil termenung. Semua benda memang tunggang langgang you alls.

Sampai lah last 2 weeks, kami ambil mak dan nenek untuk temankan liz dekat rumah sepanjang Malan ke Dubai. Setiap hari balik kerja, mak siapkan makan malam, makan pagi, minum petang. Heaven nya, liz rasa liz macam zaman single dulu, mak lipatkan baju. Ya Allah, banyak nya yang mak buatkan untuk anak dia ni. 

Rambut gugur ketara giler, liz sebulan boleh tukar syampo sebanyak 5 kali. Dove, Pantene, Sunsilk, Safi, Clear. Sebab bau teruk sangat, ada je rasanya tak kena, sabun mandi pun sama. Memang tempoh awal trimester tu liz habiskan banyak duit liz pada benda yang tak berfaedah. I feel so bad! Should saving kut untuk baby sebenarnya.

Sekarang dah masuk second trimester, wow feel amaze giler. Sebab kuasa makan dah bertambah, HB dah naik ke 12 sekarang ni. Dah tak muntah teruk, takda rasa loya tak da rasa nak muntah. Tapi rasa mengantuk tu tetap juga setiap hari lepas makan tengah-hari. Sampaikan boss pun biarkan je liz tidur dekat meja. Bangun-bangun sakit tengkuk! Tu perkara biasa dan semua orang akan macam "eah-eah jangan kacau liz tidur". 

1st month awal perkahwinan je, I macam perfect giler. Buat sarapan, bangun kul 5 pagi, gosok baju suami. Eceh! Kemas rumah, melawo bagai. Masuk hujung bulan 2, habis semua hilang kemana. Suami pandai-pandailah sendiri urus diri. YA Allah kejam nya ku ini. Tapi memang liz tak daya langsung, bukan buat-buat tau. Masa early marriage husband memang tanya ready to have baby early awal ke tak. Ku sangkankan mudah preggy ni weh. Haha! Jadi masa ready to get married tu liz cuba amalkan makanan yang sihat. Eceh! Lepas kahwin, makanan yang tajam-tajam, macam durian ke, nenas ke semua tu tak makan. Dengan harapan melekat cepat hihi. Aktiviti laksa ke memang tak buat la, memang berharap semoga dapat jadi ibu cepat. Alhamdullilah Allah makbulkan. Semoga tabah amalkan perkara yang baik-baik, makan makanan yang sihat dan jaga kesihatan. (Admit, masa trimester hari tu benda yang tak sihat itulah yang banyak dimakannya) 

Tak mudah rupanya, besar rupanya pengorbanan ibu ni. Dah bakal menjadi ibu ni, baru rasa sendiri. Dulu suka lawan mulut dengan mak, sekarang baru rasa haaah betapa susahnya. Okay taubat, kite tak buat dah tau mak.   Doakan semoga kandungan liz sihat dan deliver baby ni dengan sihat. Amin3. 


MAJLIS PERKHAWINAN DI BANGLO MEWAH BERSAMA THE WEDDING HERITAGE | Assalamualaikum semua!

Cerita pasal kahwin-kahwin dah jadi macam satu fenomema yang berpanjangan pula dalam blog liz walaupun dah 2 bulan berkahwin. Baru lagi kan? Hehe! Jadi rugi sangat-sangat kalau liz tak ambil kesempatan ni untuk kongsi kan dengan korang semua bakal-bakal pengantin mengenai lokasi majlis perkahwinan yang berkonsepkan di rumah banglo mewah berlokasi di Ampang & Damansara.



Memperkenalkan The Wedding Heritage iaitu "Banglo Kahwin No.1" di Malaysia kini menawarkan pelbagai pakej yang menarik mengikut bajet bakal-bakal pengantin semua. Sentuh soal lokasi majlis perkahwinan ni, kalau boleh memang kita harapkan yang terbaik. Sebab liz sendiri rasa bila kita buat majlis ni bukan kita fikir diri kita (pengantin) sahaja yang nak selesa tetapi jangan lupa terhadap tetamu yang datang ke majlis kita. Tak lupa juga saudara-mara yang menolong kita pada majlis tu. 

TWH menawarkan pakej lengkap perkahwinan (ALL In Package) di banglo mewah pada harga yang sangat mampu milik bermula hanya RM9, 500 sahaja. Setelah 2 tahun beroperasi, kini TWH telah mempunyai 2 cawangan:

Cawangan
Lokasi
Spesifikasi Majlis

Villa TWH

“Wedding Venue & Eventspace”



Taman Sri Ukay, Ampang


-          “Birthday Party”
-           “Product Launching”
-          “Open House”
-          Berendoi & Aqiqah
-          Tunang/Nikah (100-200pax)
-          Private reception
*Terhad kepada 500pax


Banglo TWH

“Wedding Venue”



Seksyen 6, Kota Damansara
-          Malam Berinai
-          Nikah
-          Night Reception
-          Day Reception
-          Corporate Open House

*Terhad kepada 2,000pax
 






Selain daripada 5 pakej yang disediakan di atas ni, korang jangan risau sebab TWH boleh mengeluarkan quotation lain mengikut bajet korang nanti. Jadi memang wajib sangat-sangat pilih The Wedding Heritage ni sebagai lokasi majlis perkahwinan hari bahagia korang. Ada 5 sebab kenapa korang patut ambil TWH sebagai lokasi majlis korang nanti.

1. Fleksible :

Dari segi masa dan bajet kahwin pelanggan. Perbezaan kahwin di dewan dan di TWH, pengurusan TWH akan memberikan lebih masa lebih-lebih lagi selepas majlis untuk keluarga pengantin membungkus makanan dan merehatkan diri selama 2-3 jam. Jadi bagi tetamu yang terlewat masih boleh berjumpa pengantin dan seperti berada di rumah mereka sendiri.



Pengurusan TWH juga boleh mengeluarkan quotation secara custom mengikut bajet pengantin. Namun kelebihan untuk menempah tarikh hanya dengan deposit hanya sebanyak RM2500 sahaja. Pengurusan memberi masa dan ruang untuk pengantin mengumpul bajet perkahwinan sehingga 3 bulan sebelum majlis perkahwinan, barulah pengantin diminta untuk melakukan pembayaran yang seterusnya.

Pelanggan juga boleh menambah street food seperti kambing golek, apam balik, pisang goreng cheese, abc, asikrim sebagai menu sampingan utk memeriahkan lagi majlis mereka. Pelanggan juga boleh menolak mana-mana item yang tidak diperlukan dan sepastinya harga juga akan berkurangan.


2.  Keselesaan
Terdapat bilik persiapan pengantin, surau, bilik rehat tetamu, tandas dan ruang tamu bagi keluarga. Malah di Banglo Kota Damansara kita turut mempunyai penginapan homestay 2 hari 1 malam jika menempah perkahwinan di banglo TWH. Ruang-ruang ini sangat selesa bagi ahli keluarga yang sudah berumur atau mereka yang mempunyai anak kecil untuk menyusukan bayi.

Di samping itu persiapan ahli keluarga juga seperti berada di rumah sendiri, yang mana keperluan asas seperti hotel. Contohnya, seterika, pemanas air, kelengkapan mandian, tuala malahan lebihan tilam dan bantal turut disediakan. Malah ahli keluarga juga boleh solat berjemaah bersama ketika majlis.


3.  Kualiti
Semua vendor dan panel yang bernaung di bawah TWH rata- ratanya sudah berpengalaman hampir 20  tahun.  Namun dengan idea baru yang disumbangkan secara bersama pastinya dapat menghasilkan sentuhan yang sangat berkualiti. Di samping itu, setiap tempahan pelanggan akan diuruskan oleh ‘senior wedding planner’ yang dilantik menjadi ‘floor manager’ pada hari majlis diadakan.



TWH akan memberikan bingkisan idea yang terbaru mengikut trend dan memberikan nasihat yang terbaik utk bakal raja sehari. Pengurusan turut mennyediakan servis RELA secara percuma untuk mengawal lalulintas semasa majlis dijalankan. Setiap item yang disediakan oleh pengurusan akan dipastikan kualiti berada pada tahap yang terbaik




4. Kahwin Cuci Tangan
Antara faktor utama pelanggan memilih untuk melangsungkan majlis perkahwinan di banglo TWH beserta dengan pakej lengkap,adalah rata-rata kerana kekangan masa disebabkan komitmen kerja. Ada juga pelanggan yang tinggal di kawasan perumahan atau pangsapuri yang tidak mempunyai cukup ruang dan sempit untuk melangsungkan perkahwinan di rumah sendiri. Pelanggan tidak perlu lagi berpenat lelah utk menguruskan perkahwinan mereka. Mereka juga menganggap harga pakej lengkap yang ditawarkan di banglo TWH adalah paling murah jika dibandingan dengan wedding venue yang lain serta pakej yang ditawarkan sangat menarik serta banyak item percuma diberikan. Jadi memilih TWH adalah umpama mengadakan “Kahwin Cuci Tangan” bagi pelanggan.
 



5. Bidan Terjun 
TWH merupakan pilihan utama bagi mereka yang merancang perkahwinan saat akhir. Kadangkala faktor pindah kerja atau berkahwin dengan kerakyatan luar negara benar-benar mendesak sesetengah pelanggan untuk merancang perkahwinan mereka dalam masa sebulan sahaja. Walaupun dengan hanya tempoh dua minggu tempahan jika masih ada tarikh kosong TWH akan mampu menguruskannya kerana mempunyai vendor yang terbaik dan berkualiti. TWH mempunyai testimoni pelanggan yang melangsungkan perkahwinan saat akhir, namun mendapat pujian daripada tetamu dan pelanggan sendiri kerana telah buat yang terbaik serta mereka sangat berpuas hati.

Jadi apa tunggu lagi jom kite jenguk TWH sekarang!
 
 
Website
www.theweddingheritage.com
Instagram
@theweddingheritage_official
Facebook
The Wedding Heritage Com
Mini-site
theweddingheritage.blogspot.my
Contact Number
016-5629394

Istimewa untuk pembaca blog liyliz yusof, sila gunakan code "Booking Blogger" untuk mendapat rebate RM500. Yay! boleh berjimat disitu. Selamat pengantin baru buat semua bakal pengantin yek!

 



   

FOODINK