search

RESEPI RINGKAS CHICKEN BUTTER

By | 2 comments
RESEPI RINGKAS CHICKEN BUTTER | Assalamualaikum ..
Tiba-tiba tersinggah ke tu dekat blog beautyliyliz? Dah alang-alang tersinggah tu meh la jenguk resepi ringkas chicken butter saya ni. 

Orang yang tak pandai masak macam saya ni pun tiba-tiba boleh pandai masak lepas tengok resepi ni. Barang yang di perlukan pun senang dicari di kedai.

Antara nya :

1. Ayam
2. Butter
3. Tepung Gandum 
4. Telur 
5. Bawang Putih 
6. Susu Manis Pekat / Cair
7. Garam sikit
8. Daun Kari
9. Cili (Kalau nak pedas)


Potong siap-siap ayam tu halus-halus lepas tu celup dekat telur. 


Lepas tu celup pula dalam tepung gandum. 
Senang kan, goreng dan angkat bila dah masak. 


Panas kan butter, tapi jangan terabai macam di bawah ni. 
Hampir hangus kalau tak dikacau-kacau nya. 


Masa dah cairkan butter ni korang bokeh masukkan bawang putih yang ditumbuk halus. Liz masukkan 3 ulas. Lepastu masukkan susu pekat 1 sudu. Then masukkan ayam tadi, kacau-kacau sikit dan masukkan sikit garam. Jangan banyak nanti masing. 

Sebelum angka, tabur kari dan cili. Godel-godel untuk kali terakhir dan angkat. Siap. Serius sedap. Menu ni mudah kalau nak bawa p office makan ramai-ramai.





Newer Post Older Post Home

2 comments:

  1. menarik.
    versi aida, xde masukkan susu pekat tau.
    boleh cuba ni. mesti lemak lemak gitu :)

    ReplyDelete

Hi Assalamualaikum Semua. Terima kasih tinggalkan komen.

FOODINK