search

Top-ads

APA ITU ACCUTANE?

By | 5 comments
APA ITU ACCTUNE? | 

Sebelum ni liz selalu panggil pil purple tu Vitamin A, alah pil yang liz makan untuk merawat jerawat yang banyok dekat muka ni hah. Tapi hakikatnya A tu untuk ACCUTANE! Nama sebenarnya lagi ialah Isotretinoin, powerful drug used in treatment of acne. Kandungan pil purple ni ada synthetic vitamin A yang membantu untuk drops bacteria count dalam follicle. Kalau sebut dadah yang hebat untuk mengubati jerawat rasa macam scary pula. Laa jangan lah takut, dadah dengan ubat kan geng.  Macam mana bentuk pil tu? Boleh klik baca dekat sini .

Disebabkan ramai yang tanya liz pasal kehebatan pil purple ni, jadi meh la liz terangkan pada korang. Tolong sayang liz lebih sikit tau, liz dah buat research ni special nak terangkan dekat korang. Antara soalan paling famous liz dapat dekat whatsap adalah seperti di bawah:
    
    1.       Apa fungsi Accutane ni?

Sebenarnya liz pun tak tahu macam mana Accutane ni bekerja dalam badan manusia, tapi kesan nya ialah melawan 4 penyebabnya berlaku jerawat. Membantu mengecutkan kalenjar minyak, mengurangkan bakteria jerawat, mengurangkan keradangan & membantu menghalang liang pori tersumbat.

Sumber Google.






    2.     Berapa lama kesannya untuk lihat perubahan?

Kesan perubahan ni bergantung kepada individu itu sendiri. Liz ada baca pengalaman orang dekat Google, bulan pertama jerawat semakin menjadi-jadi, memecah sana sini. Ada orang takda apa-apa kesan pada bulan pertama. Pengalaman liz sendiri pula, liz nampak perbezaan ketara pada bulan kedua. Clog pore tu semakin jernih, timbulnya jerawat-jerawat yang aktif je. Yang segan hidup mati tak mahu tu hilang mengecut dah. Bibir pun semakin mengering, itu normal sebenarnya sebab Accutane ni macam menyerap air dan minyak dalam badan. (Mungkin lah) Kadang-kadang mata rasa kering, pedih lepas tu penglihatan semakin kabur pun ye. Eah yeke? Entah-entah diri sendiri semakin rabun sebab kerja mengadap computer je. Bibir merekah, pernah sekali berdarah, punya dasyat Accutane ni. Lepas tu minum air banyak-banyak dan banyak-banyak. Pulih dan pulih dah, muka pun semakin bersih. Sebab jerawat baru takda naik. Hanya yang kekal je masih ada susah nak hilang sebab ada yang dah tersumbat dalam kulit. Jadi liz buat extraction iaitu pergi klinik dan beauty consultant tolong pecahkan. Wow getting better lepas tu.

    3.      Berapa lama liz dibawah Accutane ni?

Liz amalkan rawatan Accutane (pill purple) ni selama 4 bulan. Sebab liz dah tak tahan, mata semakin kering. Sangat-sangat mengganggu penglihatan liz. Liz berhenti, dan jerawat pun sebenarnya memang dah takda tapi keradangan tu masih ada. PIH merah-merah dekat muka, parut tu ada lah juga.
  
    4.       Jerawat akan naik tak kalau berhenti makan Accutane?

Bergantung juga pada pemakanan dan penjagaan kulit. Dekat liz, ada je jerawat naik 1 2 kadang-kadang tu. Normally during period time, kiranya tak lah teruk sana sini jerawat macam dulu. Dan yang banyak ialah PIH. Ya Allah, bila nak hilang PIH ni. Apa tu PIH? Boleh google sekarang, jangan malas!

    5.       Kesan sampingan pengambilan ACCUTANE?
Kesan-nya selain mata rasa kering, bibir merekah, kulit mengelupas, kadang-kadang ianya juga boleh mendatangkan keletihan. Lagi satu nak bagitahu, kalau korang planning for pregnant memang kena stop ambil Accutane ni sebab dia kan defect dekat baby.

    6.       Berapa lama liz ambil pil purple?

Jawapannya 4 bulan. Hope tiada siapa whatsap liz tanya benda ni dah. Terima kasih girls baca blog liz. Anything you guys boleh email dekat liylizyusof56@gmail.com atau drop je komen dekat ig. Liz tak layan orang yang whatsap liz kalau tak kenal. Korang boleh komen je dekat ig tu, liz akan reply, cuma mungkin lambat sebab liz bekerja. kalau dulu pop terus asap reply. Liz sayang korang yang baca blog liz. Terima kasih sangat. Muax!


Sekarang dan 2014.

Liz tak flawless, please jangan tanya tips flawless. Segan! Liz bersyukur asalkan kulit tak rasa panas, dan tersumbat. I still can tolerate if got 1 or 2 acne but I wish and always dream to get a flawless skin too. If you guys ada tips, please do share with me, liz nak tulis dekat blog dan share our experience dekat sini. 
Newer Post Older Post Home

5 comments:

  1. Mana nak beli pil ni kat area shah alam.. Pg farmasi semua kata x boleh jual

    ReplyDelete
  2. Mana nak beli pil ni kat area shah alam.. Pg farmasi semua kata x boleh jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kne ambil dgn Dr. Klinik. Ubt ni under control xleh ambil suka hati without Dr. consult

      Delete
  3. Kalu shah alam pernah pegi dkt DEMC.

    ReplyDelete

Hi Assalamualaikum Semua. Terima kasih tinggalkan komen.

FOODINK